Cancerul de sân este cel mai frecvent printre românce, dar şi cel mai uşor de tratat. Tratamentul de bază (chimioterapie şi terapie hormonală) are efecte adverse specifice, care pot fi însă ţinute în frâu cu ajutorul medicului.
Informaţiile medicale oferite mai jos se bazează pe ghidurile practice ale European Society for Medical Oncology (ESMO – Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală) pentru managementul câncerului de sân. Ghidul, tradus de Asociaţia Daruieşte Viaţa în urma unui acord de parteneriat cu ESMO, va fi disponibil pe site-ul www.daruiesteviata.ro în totalitate.
Anemie, infecţii şi sângerări de la chimioterapie
Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentelor sunt pierderea părului şi scăderea numărului de celule sanguine, care duce la anemie, sângerări şi infecţii. După terminarea curei, părul creşte la loc, iar numărul celulelor sanguine revine la normal.
Alte probleme includ:
-reacţii alergice, cum ar fi roşeaţa sau iritaţiile
– probleme cu nervii care afectează mâinile şi/sau picioarele (neuropatie periferică), dând senzaţii de furnicături ale pielii, amorţeala şi durere
– pierdere temporară a vederii sau alte tulburări oculare
– ţiuit în urechi şi modificări ale auzului
– tensiune scazută
– greaţa, vomă, diaree
– inflamarea unor zone cum ar fi mucoasa bucală
– pierderea simţului gustului
– pierderea apetitului
– ritm cardiac scăzut
– deshidratare
– schimbari la nivelul unghiilor şi al pielii, care dispar în scurt timp
– umflarea şi inflamarea dureroasa a locului injecţiei
– dureri de muşchi şi de încheieturi
– convulsii
– oboseală
Pot aparea şi alte efecte secundare mai puţin frecvente, dar mai grave. Acestea includ accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, afectarea rinichilor şi a ficatului. Oricare dintre aceste simptome trebuie raportate medicului.
Pentru femeile tinere, care nu au intrat la menopauză, unele medicamente folosite în chimioterapie pot duce la menopauză timpurie, prin oprirea producţiei de hormoni de către ovare. In consecinţă, pot apărea simptome ale menopauzei, care includ amenoreea, bufeurile, schimbările de dispoziţie şi uscăciunea vaginală. De asemenea, poate fi afectată şi fertilitatea.
Majoritatea efectelor secundare ale chimioterapiei pot fi tratate. Prin urmare, este important să anunţaţi medicul sau asistenta cu privire la orice discomfort pe care il simţiţi.
Aflaţi care sunt efectele adverse ale unui alt tratament important dat in cancerul de san, terapia hormonala de pe www.daruiesteviata.ro!