Este vremea răcelilor şi a gripei! Una dintre afecţiunile des conectate cu cele două este amigdalita, inflamaţie a amigdalelor întâlnită în special la copiii sub 9 ani. Ce remedii naturiste există?
Amigdalele se inflamează din cauză expunerii la microorganisme, cele mai frecvente fiind bacteriile streptococice sau virusurile. Netratată corespunzător, amigdalita poate deveni periculoasă, poate ataca inima sau provoca reumatism articular acut. Celebrul biolog James A. Duke, recomandă în volumul Farmacia Verde câteva plante ce ajută la calmarea simptomelor şi care luptă împotriva infecţiei.
Echinaceea – stimulează distrugerea bacteriilor şi virusurilor de către anumite tipuri de celule albe din sânge. Persoanele care se confruntă des cu infecţii bucale sunt sfătuite să facă regulat cure cu echinaceea şi genţiană (aceasta are rol dezinfectant). Echinaceea se găseşte sub formă de capsule sau sub formă de ceai. Un alt aliat eficient împotriva amigdalitei este usturoiul. |n stare naturală sau sub formă de capsule, acesta luptă împotriva infecţiilor gâtului. Nu îl evitaţi!
Salvia – în Germania se foloseşte gargară cu ceai cald de salvie pentru tratarea amigdalelor inflamate deoarece această plantă are un puternic efect antimicrobian, calmant, astringent datorită taninurilor conţinute.
Păpădia – în China rădăcina de păpădie se fierbe – 30 g de rădăcină în două, trei căni cu apă clocotită, până când lichidul scade la jumătate. Siropul rezultat este bun pentru tratarea amigdalelor.
Iată şi o reţetă de supă împotriva amigdalitei testată de biolog. “Orice supă de usturoi sau de ceapă, în care se adaugă toate condimentele iuţi care conţin vitamina C, precum ardei iute, ghimbir, hrean, seminţe de muştar, piper, alături de ingredientele normale ale supei respective”