Aproape 300 de mii de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de cancer tiroidian, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Cauzele acestei maladii nu sunt pe deplin cunoscute, însă specialiştii leagă numărul mare de cazuri de moştenirea genetică şi de expunerea la unele radiaţii. Pentru România, dezastrul de la Cernobâl din anii ’80 a însemnat şi o creştere alarmantă a numărului de îmbolnăviri. Copiii de atunci, adulţii de astăzi, sunt cei care au un risc crescut de cancer tiroidian.
“Durerea din zona glandei tiroide, modificările vocii şi nodulii tiroidieni care apar sub vârsta de 20 de ani sunt simptome care trebuie semnalate medicului, pentru că pot anunţa un cancer tiroidian. De asemenea, orice umflătură din zona gâtului ar trebuie să vă pună pe gânduri, acest simptom fiind inclus de specialişti pe lista semnelor care pot trăda un cancer”, spune prof dr. Tamer Karsidag, expert în tratarea cancerului tiroidian.
Cele mai frecvente cancere tiroidiene sunt depistate la femei, precizează medicul. De altfel, 5 %dintre nodulii care apar la nivelul glandei tiroide au potenţial malign. Şi tiroidita este o afecţiune care creşte riscul de cancer.
Monitorizarea nodulilor cu tehnologii de ultimă generaţie poate fi soluţia diagnosticării cancerelor în stadii incipiente, cu şanse mari de vindecare pe termen lung.
“Protocolul investigaţiilor legate de un eventual cancer de tiroidă include o ecografie urmată de biopsie, dar PET-CT este o investigaţie pe care o recomand în multe cazuri dificile, atât pentru diagnosticarea cancerului, cât şi pentru stabilirea celui mai bun tratament. Vedem frecvent persoane din România cărora la un check-up complet le depistăm diverse forme de cancer şi le recomandăm investigaţii amănunţite. Astfel, reuşim să intervenim la timp, cu succes pentru salvarea sănătăţii multor pacienţi cu cancer tiroidian”, completează Karsidag.
Extirparea glandei tiroide sau doar a zonei afectate de cancer face parte din terapiile pentru cancer de tiroidă, alături de chimioterapie şi radioterapie folosite în cazurile mai grave. Iodul radioactiv este recomandat pacienţilor cu forme de cancer tiroidian papilar şi folicular, pentru îndepărtarea ţesutului tiroidian rezidual după chirurgie.
“Sfatul meu este să protejaţi cu atenţie sănătatea uneia dintre cele mai importante glande din corp, tiroida! Prin secreţia sa de hormoni, aceasta reglează funcţionarea întregului organism. Biopsia intraoperatorie, intervenţia chirurgicală făcută de cei mai buni experţi şi spitalizarea în centre de top contribuie substanţial la vindecarea cancerului tiroidian”, declară prof dr. Tamer Karsidag.
Concluzia: includeţi investigaţiile tiroidiene în programul anual de evaluare a sănătăţii. Şi apelaţi la cei mai buni experţi atunci când trebuie să recurgeţi la un tratament pentru cea mai importantă glandă din corp. Doar aşa aveţi şanse maxime de vindecare pe termen lung a oricărei afecţiuni tiroidiene, benigne sau maligne!