Cum să-ţi îmbunătăţeşti sistemul imunitar

Iată câţiva paşi pe care trebuie să-i urmăm pentru un sistem imunitar puternic, mai ales în contextul COVID-19.
  • Publicat:
Cum să-ţi îmbunătăţeşti sistemul imunitar
FOTO: shutterstock / Cum să-ţi îmbunătăţeşti sistemul imunitar, pe lângă spălatul pe mâini

Coronavirus este subiectul principal din viaţa noastră şi pe bună dreptate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numit COVID-19 o pandemie globală, în timp ce mai multe ţări au declarat stare de urgenţă şi se iau măsuri în acest sens. Restaurante, baruri, săli de fitness, toate şi-au închis uşile odată ce, cu trecerea timpului, au fost confirmate mai multe cazuri de persoane infectate. Să nu uităm însă că încă de aflăm în sezonul gripei şi răcelii, ba mai mult, uşor-uşor intrăm în sezonul alergiilor, motiv pentru care trebuie să avem grijă de sistemul nostru imunitar care, cel puţin în cazul persoanelor în vârstă, este compromis.

Ce trebuie să reţinem este faptul că multe dintre obiceiurile nesănătoase pe care le avem în această perioadă (consumul de alcool, lipsa somnului, stresul) ne afectează sistemul imunitar. Vestea bună este că există câţiva paşi pe care îi putem urma pentru a nu ne supune riscurilor.

Consumă vitamine şi minerale

Probabil te gândeşti că ai nevoie de o doză sănătoasă de vitamina C ca celulele albe să aibă suficientă putere să lupte împotriva virusurilor însă, reacţiile pot fi neaşteptate. O doză prea mare de vitamina C duce la diaree. Pe lângă asta, pentru că este o vitamină solubilă în apă, asta înseamnă că organismul va absorbi cantitatea de care are nevoie, iar restul va fi eliminată prin urină. Ideal este să renunţi la suplimentele din comerţ şi să optezi pentru o dietă echilibrată care să conţină o varietate de fructe şi legume. Ştim că încă nu este sezonul în care să avem la dispoziţie numeroase fructe însă putem consuma chiar şi varianta congelată.

Ia suplimente cu vitamina D

Vitamina D este un nutrient esenţial ca organismul să menţină un sistem imunitar sănătos şi să reducă riscul infecţiilor. Bineînţeles, soarele este principala sursă de vitamina D, dar să nu uităm că trebuie să ne ferim pe cât posibil de expunerea la soare pentru a preveni apariţia cancerului de piele. Somonul, gălbenuşul de ou şi alimentele fortifiate sunt surse ideale de vitamina D.

Fă sport

Ştim că sălile de sport s-au închis, dar acesta nu este un motiv pentru a deveni sedentar. Există numeroase programe de antrenament online care să te inspire şi care să te ajute să te antrenezi chiar şi acasă. 30 de minute de antrenament timp de cinci zile pe săptămână vor face minuni pentru sistemul tău imunitar.

Bea mai multă apă

Deshidratarea este un factor care afectează sistemul imunitar. Aşa cum auzim deseori în jurul nostru, trebuie să consumăm cel puţin doi litri de lichide pe zi pentru a ne menţine sănătoşi. Implicit, acest obicei sănătos va ajuta şi sistemul imunitar.

Dormi suficient

Somnul este modul prin care organismul se odihneşte şi se reface. Pentru că ai foarte mult timp la dispoziţie, încearcă să creezi un obicei şi să dormi la prânz, iar seara să adormi mai devreme decât de obicei.

Spală-te pe mâini

Acest obicei nu întăreşte sistemul imunitar, dar asigură sănătatea organismului. Mai exact, dacă te speli frecvent pe mâini, eviţi gripa sau răceala, iar imunitatea nu-ţi este compromisă. În contextul COVID-19 este esenţial să nu ne atingem faţa, ochii, nasul sau gura dacă mâinile nu sunt igienizate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult