Prima vizită la ortopedie-traumatologie depinde de situaţia afecţiunii în momentul prezentării – stare acută sau cronică / prezentare în spital la camera de gardă sau într-un cabinet de consultaţii dintr-o policlinică sau în privat. Iată ce se va întâmpla şi ce informaţii trebuie să aibă pregătite pacienţii. Consultant de specialitate Dr. Botezatu Iozefina, medic primar ortoped, competenţă în chirurgia piciorului, doctor în medicină, de la Spitalul Clinic Colentina.
Timpul acordat consultaţiei este diferit – dacă în cazul unei urgenţe totul se desfăşoară rapid, în cazul unei afecţiunii cronice ar trebui ca timpul pentru o consultaţie să fie de 15-20 min / pacient.
Consultaţia începe cu istoricul afecţiunii (o discuţie despre acuzele pacientului, când şi cum au apărut simptomele).
Examinarea clinică are cea mai mare valoare în stabilirea diagnosticului – inspecţie, palpare, testarea mobilităţii normale/anormale, a sensibilităţii şi vascularizaţiei.
Din fericire, ortopedul are la îndemână o examinare paraclinică simplă pentru a confirma diagnosticul – aceasta este radiografia!
Pacientul vine la medic din cauza durerii – durere aparută brusc, în urma unui traumatism sau durere instalată progresiv, în cazul afecţiunilor cronice.
Vârstnicii se prezintă la ortoped fie pentru fracturi (frecvent pumn sau şold) produse prin traumatisme minore (cădere de la acelaşi nivel) pe fondul unei osteoporoze avansate, fie pentru afecţiunile degenerative (artrozele genunchiului şi şoldului). Accidentele rutiere, accidentările la diverse sporturi sunt alte motive pentru care se ajunge la ortopedie.
De asemenea, la medicul ortoped ajung pacienţii cu fracturi. Fractura este indicată de durere, tumefacţie, deformare şi impotenţa funcţională!
Pentru un prim consult sunt necesare bilet de trimitere de la medicul de familie, cardul de sănătate şi dovada de asigurat (talon pensie, adeverinţa de salariat, adeverinţa de coasigurat sau dovada plăţii directe), dacă prezentarea este într-un cabinet de ortopedie dintr-o policlinică.
La camera de gardă ortopedie – traumatologie ar trebui să se prezinte doar urgenţele apărute în ultimele 24 de ore! (din păcate, camerele de gardă sunt aglomerate cu pacienţi cu diverse acuze apărute în urmă cu câteva zile sau săptămâni, cărora le este mult mai facil să vină într-un spital decât să urmeze firul sistemului sanitar: medic de familie – medic specialist dintr-o policlinică).
Examinarea clinică este urmată de radiografie. Este investigaţia paraclinică de primă intenţie, obligatorie, de confirmare sau infirmare a diagnosticului. (În ultimii ani colegi ortopezi sau de altă specialitate indică, ca primă investigaţie, RMN-ul. Acest lucru este total greşit, pentru că sunt afecţiuni care pot fi diagnosticate pe baza unei simple radiografii – ex: gonartroza. În plus, diferenţa de cost între o radiografie şi un RMN este considerabilă.)
În completarea diagnosticului, atunci când radiografia nu este elocventă, sunt necesare fie CT-ul fie RMN-ul.