Cea mai comună formă de alergie la copiii mici este alergia la lapte, mai exact la proteinele din laptele de vacă, prezente în mai toate formulele de lapte praf.
Din păcate, testele standard menite să detecteze eventuale urme de proteine de lapte în alimentele procesate, destinate copiilor sub 3 ani, nu sunt atât de eficiente pe cât s-a crezut până acum. Potrivit oamenilor de ştiinţă americani, în funcţie de modul de procesare a alimentelor – termică sau nontermică, structura proteinelor vinovate se modifică, motiv pentru care uneori sunt imposibil de depistat cu ajutorul testelor standard.
Astfel, deşi mămicile au grijă să cumpere mâncarea potrivită pentru cei mici, s-ar putea să observe că aceştia prezintă mâncărimi la nivelul pielii, strănută, le lăcrimează ochii sau au alte simptome tipice alergiilor.
Atenţie! Nu confundaţi alergia la lapte cu intoleranţa la lactoză! Aceasta din urmă implică sistemul digestiv pentru că apare în lipsa unei enzime necesară digestiei lactozei şi se anunţă prin crampe stomacale, balonare şi diaree după consumul de lapte sau de produse pe bază de lapte.
Alergia la lapte relaţionează cu sistemul imunitar şi se manifestă precum o alergie “clasică”. Unul dintre cele mai grave simptome ale acestui tip de sensibilitate este inflamarea gâtului, fapt ce duce la dificultăţi în respiraţie. Fiţi cu băgare de seamă la meniul celor mici, nu vă bazaţi numai pe examinarea etichetelor, ci şi pe reacţiile pe care le provoacă.
Citeşte şi: Alergiile si intolerantele alimentare