Un studiu complex a analizat timp de 16 ani informaţii de la mai mult de 86.000 de femei şi 17.000 de bărbaţi care nu manifestau hipertensiune arterială la începutul studiului.Toţi participanţii au fost profesionişti din domeniul sănătăţii care au fost chestionaţi despre dietele lor şi metodele de gătit. Iată concluziile la care au ajuns cercetătorii cu privire la consumul de carne şi hipertensiunea arterială!
În timpul studiului, aproximativ 37.000 de persoane au dezvoltat hipertensiune arterială. Atunci când cercetătorii au analizat participanţii care au raportat că servesc carne de cel puţin două ori pe săptămână, au descoperit următoarele lucruri: oamenii care au raportat consumul de carne de vită la grătar sau prăjită, carne de pui sau de peşte de mai mult de 15 ori pe lună au avut cu până la 17% mai multe şanse de a dezvolta hipertensiune arterială în timpul perioadei de studiu, comparativ cu persoanele care au mâncat aceste alimente mai puţin de patru ori pe lună. Cei care au spus că au avut tendinţa de a consuma carnea bine făcută au avut cu 15% mai multe şanse de a dezvolta hipertensiune arterială decât cei care au afirmat că preferă carnea făcută uşor în sânge.
Cu toate acestea… de ce carnea la grătar ridică riscul de tensiune arterială crescută?
În studiile pe animale, cercetătorii au descoperit că substanţele chimice produse atunci când carnea este gătită la temperaturi ridicate conduce la inflamaţie, stres oxidativ (un proces care poate deteriora celulele) şi rezistenţă la insulină, ceea ce înseamnă că organismul nu răspunde corect insulinei. Chimicalele produse de prepararea la grătar şi alte metode de gătit la temperaturi ridicate au fost de asemenea legate de cancer, atestă studiile. Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat faptul că noul studiu a constatat doar o simplă asociere, şi nu poate dovedi cum produce de fapt consumul de carne la grătar hipertensiune arterială. Sunt necesare studii viitoare pentru a examina în continuare legătura şi pentru a examina alte metode de gătit, cum ar fi coacerea şi prăjirea.
Totuşi, iată câteva modalităţi şi practici de zi cu zi pentru a ne îngriji inima!
Fă-ţi timp pentru micul dejun!
Ştim, ai auzit deja această afirmaţie de n ori, însă micul dejun are printre beneficiile sale şi faptul că ajută la funcţionarea sănătoasă a inimii! Se pare că studiile au demonstrat faptul că persoanele care obişnuiau să consume micul dejun în fiecare dimineaţă au avut şanse semnificativ mai scăzute de a dezvolta hipertensiune arterială, de-a lungul anilor!
Meditează!
Tot mai multe studii atestă importanţa meditaţiei şi timpului petrecut în linişte, cu sinele, pentru fucnţionarea corectă a inimii. Anxietatea, depresia şi stresul pot fi factori decisivi în creşterea tensiunii arteriale, motiv pentru care meditaţia poate fi un remediu excelent!
Evită fluctuaţiile în greutate!
Dietele nu sunt de cele mai multe ori un prieten bun al sănătăţii, atâta vreme cât nu sunt adoptate sub forma unui stil de viaţă. Fluctuaţiile în greutate au fost asociate în rândul femeilor de peste 55 de ani cu o hipertensiune arterială. Cel mai indicat este să încerci să implementezi un stil de viaţă sănătos, mai degrabă decât să încerci mai multe diete şi să scapi de kilograme pentru o perioadă, după care să le acumulezi la loc.
Adoptă o atitudine optimistă!
Ştim, poate părea cu adevărat banal şi totodată dificil, în anumite momente, însă studiile ne demonstrează faptul că în special femeile care adoptă o atitudine ostilă şi sarcastică, în mod permanent, suferă de hipertensiune arterială! Încearcă să fii optimist, în fond..viaţa este prea scurtă pentru sentimente ostile şi frustrări acumulate!
Fii moderat cu alcoolul!
Sigur, cu toţii mai bem câte un pahar de vin la o petrecere, poate două..poate chiar trei, însă temperează-te! Alcoolul ridică foarte mult tensiunea arterială, iar abuzul nu face decât să dea naştere unor probleme semnificative, în timp!