Părinţii devin îngrijoraţi atunci când observă apariţia semnelor de pubertate la copii. Cu toate astea, mulţi dintre copiii care au o pubertate precoce nu necesită tratament.
Prima menstruaţie din viaţa unei fete se numeşte menarhă, iar vârsta medie de apariţie este de 12 ani. Atunci când semnele de pubertate (sânii şi părul pubian) apar înainte de 8 ani, iar menarha înainte de 9 ani, ne confruntăm cu o pubertate precoce.
Astăzi. vârsta de apariţie a menarhei este în scădere, ceea ce este îngrijorător. În secolul 19 vârsta medie de apariţie a primei menstruaţii era de 17 ani, iar la mijlocul secolului 20 de13-14 ani.
Medicul ginecolog Erna Stoian explică pentru CSID care sunt factorii care conduc la apariţia pubertăţii precoce, când sunt necesare analizele şi care poate fi tratamentul.
Pubertatea preoce pare să fie legată de creşterea riscului de diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare şi chiar cancer (în timpul vieţii adulte).
Pubertatea precoce centrală este şi cea mai frecventă. Procesul este identitic cu cel al pubertăţii normale, dar apare mai devreme. Glanda hipofiză începe să secrete hormoni hipofizari sexuali, care stimulează ovarele să producă estrogeni. Aceştia sunt răspunzători de apariţia semnelor sexuale secundare, cum ar fi dezvoltarea sânilor.
Mai rar, pubertatea precoce centrală este cauzată de o afecţiune medicală: tumori cerebrale, traumatisme cerebrale sau de o infecţie la nivelul creierului, ca în cazul meningitelor sau encefalitelor.
Pubertatea precoce periferică sau pseudopubertatea este foarte rară. Hormonii sexuali, în cazul fetiţelor estrogeni, declanşează simptomele, creierul şi glanda pituitară nefiind implicate. De obicei, este cauzată de o afecţiune localizată la ovare – tumora de ovar, de glandă suprarenală sau de o hipotiroidie severă.
Pubertatea precoce poate cauza copiilor atât probleme fizice, cât şi emoţionale:
Dacă un părinte suspectează apariţia pubertăţii la copil, trebuie să ajungă cu el la medic pentru un diagnostic corect. Uneori, semnele iniţiale pot fi înşelătoare. Char dacă fetiţei dv. i s-au dezvoltat sânii mai devreme şi i-a apărut părul pubian, diagnosticul nu este întotdeauna cel de pubertate precoce.
Medicul poate solicita analize hormonale şi o radiografie de pumn pentru determinarea vârstei osoase.
Deoarece pubertatea precoce poate fi cauzată de afecţiune serioasă, pentru stabilirea corectă a diagnosticului pot fi necesare analize şi teste imagistice.
În cele mai multe cazuri, tratamentul nu este necesar. Dacă medicul recomandă tratament, acesta este foarte important de urmat. În general se administrează analogi de gonadotropine ce încetinesc dezvoltarea pubertală.