Cancerul de colon este una dintre afecţiunile maligne care poate fi prevenită. Aceasta dacă respectăm un stil de viaţă sănătos, facem sport, mâncăm corect şi mergem la medic pentru investigaţii, colonoscopia fiind cea mai potrivită.
Am stat de vorbă cu dr. Camel Kopty, specialist în gastroenterologie, hepatologie şi endoscopie care ne-a oferit mai multe informaţii despre cancerul de colon şi utilitatea colonoscopiei.
Anual, sute de mii de persoane din întreaga lume fac cancer de colon, o boală care la majoritatea persoanelor nu dă semne în primele stadii. Cel mai frecvent cancerul de colon este diagnosticat la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, însă nici persoanele mai tinere nu sunt scutite sută la sută de această afecţiune.
Se estimează că fumatul excesiv creşte cu 30 la sută riscul cancerului de colon şi că îndepărtarea polipilor de la nivelul colonului scade riscul de cancer cu până la 70 la sută. Obezitatea dublează riscul acestei afecţiuni, iar 90 la sută dintre pacienţii care primesc un tratament corect au o rată de supravieţuire de peste 5 ani.
“Cele mai frecvente cauze ale cancerului de colon sunt: polipii la nivelul colonului, stilul de viaţă nesănătos, consumul ridicat de carne roşie, consumul ridicat de cârnaţi şi carne rece, adipozitatea şi moştenirea genetică. Prognosticul cancerului de colon depinde în cea mai mare măsură de diagnosticarea precoce a bolii, prin intermediul colonoscopiei. Toate studiile de screening arată aceste rezultate.
La ora actuală, tratăm cancerul de colon în mod personalizat. Acest lucru înseamnă că fiecare pacient care suferă de această afecţiune va fi tratat individual, utilizând toate posibilităţile pe care medicina modernă le oferă” spune dr. Camel Kopty, specialist în gastroenterologie, hepatologie şi endoscopie, medic la WPK.
Colonoscopia este explorarea endoscopică a segmentelor care alcătuiesc colonul – de la nivelul rectului până la ileonul terminal. Aceasta reprezintă “standardul de aur” în diagnosticarea bolilor de colon, ceea ce înseamnă că este cea mai importantă procedură pentru explorarea afecţiunilor colonului.
“Colonoscopia este recomandata oricărei persoane de peste 45 de ani şi chiar mai devreme de atât, în cazul în care există orice istoric familial de cancer de colon, sau în cazul în care testul de sânge ocult în scaun este pozitiv. În clinică, folosim o metodă de colonoscopie uşoară, care nu este dureroasă.
În momentul de faţă, pregătirea pacientului se realizează foarte uşor, cu ajutorul medicaţiei moderne, administrată în mod normal cu 24 de ore înainte de efectuarea colonoscopiei. Aceasta nu are niciun efect secundar” recomandă medicul Camel Kopty.
Care sunt problemele de sănătate care pot fi depistate cu ajutorul colonoscopiei?
Colonoscopia poate detecta orice fel de boală a colonului, oferind imediat un diagnostic atât macroscopic, cât şi histologic. Toate studiile arată că procedura de colonoscopie este cel mai important mijloc de diagnostic al oricărui tip de boală de colon şi în special pentru cancerul de colon.
“Aşa cum ne confirmă toate studiile efectuate pe termen lung, colonoscopia este cea mai importantă metodă de screening pentru depistarea cancerului de colon, iar diagnosticul timpuriu creşte proporţional şansele de vindecare a bolii. Cele mai frecvent diagnosticate afecţiuni în urma examinării colonului sunt diverticulul simplu de colon, polipii colonici şi cancerul de colon. Însă, colonoscopia este de asemenea foarte importantă în detectarea diverselor tipuri de colite – afecţiuni ale mucoasei colonului, cum ar fi colita ulceroasă. Cea mai importantă, întotdeauna, este confirmarea histologică” completează specialistul.