Dezinfectantul pentru mâini: cum funcţionează, cât este de eficient şi cum să-l foloseşti corect

Iată cum să foloseşti corect dezinfectantul pentru mâini.
  • Publicat:
Dezinfectantul pentru mâini: cum funcţionează, cât este de eficient şi cum să-l foloseşti corect
FOTO: shutterstock / Dezinfectantul pentru mâini: cum funcţionează, cât este de eficient şi cum să-l foloseşti corect
Sezonul rece vine la pachet cu gripă şi răceală, oricât am încerca noi să ne ferim. Şi, mai nou, ne confruntăm şi cu virusul corona, descoperit în Wuhan, China şi care este subiectul fierbinte din presă şi care pe unii îi ţine cu sufletul la gură. Ce-i drept, chiar şi când te afli în transportul în comun te sperie strănutul pe care-l auzi în preajma ta.
 
Dacă ar fi să facem un rezumat la tot ceea ce se întâmplă, observăm că tot mai multe persoane se tem de acest virus, ba chiar unii şi-au făcut provizii substanţiale, nu numai de făină şi conserve, ci şi de măşti chirurgicale şi geluri antibacteriene, două elemente care nu prea se mai găsesc pe piaţă. Dar cât sunt de eficiente gelurile antibacteriene în aceste situaţii, de fapt?
 
Gelurile antibacteriene promit să ucidă 99,9% dintre bacterii, dar FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor) avertizează în privinţa unui brand de geluri antibacteriene să nu mai pretindă că ţin la distanţă Ebola sau gripa. Mai mult, Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor recomandă folosirea dezinfectantului de mâini pe bază de alcool ca metodă de prevenţie a gripei. 

Dezinfectantul de mâini: cum funcţionează?

Antisepticele pe bază de alcool funcţionează prin descompunerea microorganismelor aflate pe mâini, făcându-le să nu mai reprezinte un pericol. Alcoolul din dezinfectantul pentru mâini descompune, de fapt, grăsimea care este un component din membrana organismului. Mai exact, acea membrană protejează virusul şi se asigură că va rămâne acolo pentru mult timp până ajungi să te îmbolnăveşti. Atunci când foloseşti dezinfectantul de mâini, acea barieră protectoare dispare şi astfel ucizi germenii.

Cât este de eficient dezinfectantul de mâini?

Soluţiile pe bază de alcool care conţin între 60 şi 95 de procente alcool sunt cele mai eficiente, mai ales că multe dintre ele au în compoziţie apă, care ajută la îndepărtarea germenilor sau bacteriilor de pe mâini. Însă, efectul durează cel mult două minute, ceea ce înseamnă că odată ce acesta se usucă pe mâini, trebuie să-l reaplici. Mai mult, dezinfectantul de mâini nu este eficient împotriva tuturor bacteriilor şi virusurilor. De exemplu, bacteria care produce diaree şi colită nu poate fi combătută, la fel şi în cazul norovirusului, un virus contagios de stomac. 
 
Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor recomandă să ne spălăm pe mâini înainte şi după ce intrăm în contact cu un virsu, la fel şi să dezinfectăm suprafeţele care au fost expuse norovirusului. Mai mult, dezinfectantul de mâini nu funcţionează dacă mâinile sunt vizibil murdare, dacă ai atins alimente contaminate sau dacă ai pe mâini chimicali dăunători precum pesticidele.

Cum să foloseşti dezinfectantul de mâini?

Din nou, singurul moment în care ar trebui să foloseşti dezinfectantul de mâini este atunci când nu ai în apropiere apă şi săpun. Trebuie să te speli pe mâini înainte, în timpul şi chiar şi după ce prepari mâncare, mănânci sau ai grijă de o persoană bolnavă, după ce foloseşti toaleta, după ce sufli nasul, tuşeşti sau strănuţi şi chiar şi după ce te joci cu un animal sau atingi sacul de gunoi. Dacă dacă este nevoie să foloseşti dezinfectantul de mâini, este foarte important să-l foloseşti corespunzător, ceea ce înseamnă să aplici produsul în palme şi apoi să masezi întreaga suprafaţă a mâinii şi chiar şi între degete, până când se usucă.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult