Diabetul de Tip 2 a atins nivelul de epidemie la nivel mondial, susţin specialiştii. Datele arată că aproximativ 425 de milioane de persoane, aproape jumătate de miliard de oameni, suferă de această boală. Veşti bune vin însă din Turcia, unde „peste 6.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2 au fost operate în ultimii 10 ani”, afirmă consilierul medical Ensar Duman.
Diabetul de tip 2 face ravagii şi în România. Statisticile arată că 12,4% din populaţia României, aproximativ 1,7 milioane de români, suferă de diabet de tip 2. Şi mai îngrijorătoare sunt scăderea vârstei persoanelor diagnosticate şi creşterea numărului celor aflaţi în faza de prediabet.
În ultimele două decenii, specialiştii în Chirurgie Metabolică au descoperit o metodă de vindecare chirurgicală a diabetului de tip 2. Intervenţia poartă numele de Transpoziţie/ Interpoziţie ileală, iar numărul pacienţilor care optează pentru ea este într-o continuă creştere. Printre ei se află şi români, care au ales Turcia pentru calitatea serviciilor şi tehnologiei medicale şi ajutaţi de reprezentaţele pe care aceste spitale le au în România. Consilierul medical Ensar Duman (www.ensarduman.ro) ne vorbeşte despre această operaţie de diabet din Turcia.
Pentru cei care suferă de diabet zaharat de tip 2 şi sunt la curent cu medicaţia şi metodele actuale de tratament, operaţia aceasta nu este o noutate. Ea aparţine Chirurgiei Metabolice, a fost denumită intervenţie de Interpoziţie/Transpoziţie Ileală, dar forma de referinţă mai scurtă, folosită în mod curent, este de operaţie de diabet de tip 2.
Primele sale recomandări au apărut în 2007, iar în 2016, în baza cazurilor rezolvate, specialiştii au propus oficial tratamentul chirurgical al diabetului de tip 2 prin metoda Interpoziţie/Transpoziţie Ileală. „Operaţia se realizează laparoscopic. Se intervine pe intestinul subţire, pe segmentul ileon şi doar în situaţii rare este implicată şi o mică porţiune a stomacului. În urma operaţiei este reglat metabolismul şi sunt eliminate definitiv mecanismele care produc rezistenţa la insulină a organismului. Analizele ulterioare vor indica remisia bolii, valorile vor fi normale şi nu vor mai aminti de diabetul de tip 2”, explică Ensar Duman.
Pentru un pacient diabetic ale cărui stil de viaţă şi alimentaţie au fost schimbate radical de la depistarea bolii, metoda de tratare chirurgicală este în sfârşit o veste bună.
„Pentru o persoană care trăieşte măsurându-şi valorile glicemei de două ori pe zi sau mai des, care ţine regim şi urmează un tratament medicamentos sau injectabil, viaţa este complicată. Statistic vorbind, unul din 11 adulţi suferă de diabet zaharat de tip 2. Diabetul aduce cu sine complicaţii multiple, face ravagii în organism şi scade drastic calitatea vieţii. În tot acest timp, gândiţi-vă că peste 6.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2, din Turcia, Europa, Asia şi SUA au fost operate în Turcia. Săptămânal, doi pacienţi proveniţi din România ajung prin intermediul clinicii Ensar Duman, în marile spitale de Chirurgie Metabolică din Turcia şi sunt supuşi intervenţiei de diabet de tip 2.
Tratamentul chirurgical al diabetului de tip 2 prin metoda Interpoziţie/Transpoziţie Ileală este un proces ireversibil. Boala nu revine, iar valorile glicemiei pacienţilor operaţi indică acest lucru! Sub îndrumarea medicului, persoana operată va renunţa treptat la medicaţie şi la tratamentul injectabil cu insulină”, spune Ensar Duman.
Prin reprezentanţele sale din România, spitalele din Turcia uşurează procesul pregătirii pre-operatorii a pacienţilor proveniţi din alte ţări. “În general, operaţia presupune o deplasare de nouă zile în Turcia. Totul începe la Bucureşti, unde este alcătuit dosarul medical al pacientului pentru a fi trimis spre analiză, în Turcia. Ulterior, are loc plecarea pacientului în Turcia. Sunt necesare 2 zile de internare pre-intervenţie, timp în care se vor efectua analize complexe, extinse.
În ziua 3 are loc intervenţia, iar apoi urmează alte 4 zile post-operator. În general, pacienţii care au apelat la serviciile mele de consiliere au fost internaţi 7 zile. După revenirea acasă, valorile glicemiei vor continua să fie monitorizate de către pacient pentru o perioadă de o lună şi jumătate de la operaţie. Chiar dacă pacientul revine în ţară, legătura cu medicul va continua să fie strânsă. Primul control va avea loc la 1 lună, apoi la 3, 6, 9, 12 şi 24 de luni de la operaţia de diabet de tip 2”, declară Ensar Duman.