Bolnavii cronici, inclusiv persoanele cu diabet, au motive majore de îngrijorare, în contextul pandemiei Covid-19. Aceştia sunt sfătuiţi de către specialişti să aibă grijă de starea lor de sănătate mai mult ca oricând şi să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor din domeniu.
Pandemia Covid-19, o boală cauzată de un Coronavirus (CoV), SARS-CoV-2, provoacă morbiditate şi mortalitate substanţială, în special la bolnavii cronici.
Datele de specialitate arată că vârsta mai înaintată şi prezenţa diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale şi a obezităţii cresc semnificativ riscul de spitalizare şi deces la pacienţii cu Covid-19.
Potrivit Asociaţiei Americane de Diabetologie, prezenţa diabetulului creşte riscul unei evoluţii a Covid-19, în condiţiile dezechilibrului glicemic şi al suprainfecţiilor bacteriene pulmonare. Totodată, virusul creşte riscul complicaţiilor diabetice, precum cetoacidoza diabetică.
„Publicaţiile medicale importante internaţionale relatează că există dovezi ale creşterii incidenţei şi severităţii Covid-19 la pacienţii cu diabet zaharat, mai ales la cei care au diabetul dezechilibrat, cu valori mari ale glicemiei. Covid-19 ar putea avea un efect negativ asupra fiziopatologiei diabetului, crescând riscul de dezechilibru glicemic şi de complicaţii severe, inclusiv riscul de deces”, explică dr. Mihaela Ursache, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice şi membru al Asociaţiei Medicilor Independenţi.
Dr. Ursache evidenţiază că menţinerea glicemiei în valori cât mai optime este importantă deopotrivă pentru pacienţii infectaţi cu Covid-19 şi pentru cei neinfectaţi, deoarece hiperglicemia poate să afecteze negativ funcţia pulmonară şi răspunsul imun.
După cum am amintit, în momentul în care prezintă o infecţie virală, persoanele cu diabet se confruntă cu un risc mai mare de cetoacidoză diabetică, mai frecvent întâlnită în diabetul de tip 1.
Potrivit dr. Mihaela Ursache, cetoacidoza înrăutăţeşte starea generală a pacientului, prin simptome de greaţă, vărsături, uneori febră şi poate face dificilă administrarea lichidelor şi a electroliţilor la domiciliu, din cauza prezenţei stării de greaţă şi a vărsăturilor, fiind necesară internarea acestuia.
Sepsisul şi şocul septic sunt unele dintre complicaţiile mai grave care pot să apară la persoane cu COVID-19 şi comorbidităţi precum diabetul zaharat.
Dacă glicemia este mai mare de 240 mg / dl de mai mult de două ori la rând, persoanele cu diabet trebuie să verifice nivelul corpilor cetonici (urinari, prin teste de urină, la cel mai apropiat laborator, sau prin teste urinare care se pot face la domiciliu).
„Pentru orice creştere persistentă a glicemiei, cât şi pentru orice simptomatologie nou apărută, cu debut brusc, şi care îngrijorează, îi sfătuiesc pe cei cu diabet să contacteze telefonic medicul diabetolog. În funcţie de această primă triere şi de consultaţia telefonică, se va decide dacă este nevoie de internare şi la ce departament”, explică dr. Ursache.
Totodată, persoanele cu diabet sunt sfătuite să acorde o atenţie sporită potenţialelor simptome ale infecţiei Covid-19, inclusiv celor de febră, tuse uscată şi respiraţie dificilă.
Dacă prezintă aceste simptome, persoanele cu diabet trebuie să contacteze medicul diabetolog şi să relateze corect valoarile glicemiei, starea generală şi simptomele.
Mai mult, inovaţii precum telemedicina, sunt utile pentru a trata pacienţii cu diabet, în această perioadă, când este necesară izolarea socială.
Cei mai importanţi paşi pe care persoana cu diabet trebuie să îi facă, în perioada pandemiei, ca să gestioneze cât mai bine diabetul zaharat şi să se ţină la adăpost de complicaţii, sunt recomandările internaţionale din domeniu. Persoana cu diabet este îndrumată să: