Majoritatea românilor asociază bolile reumatice cu înaintarea în vârstă, dar şi cu vremea rece sau ploaia. Au ei dreptate sau este doar o vorbă din bătrâni? Sunt şi copiii predispuşi la boli reumatice? De la ce vârste pot apărea aceste afecţiuni? Am stat de vorbă pe aceste subiecte cu Dr. Bianca Dumitrescu, medic primar reumatologie, doctor în ştiinţe medicale, cu competenţă în ecografie musculoscheletală şi densitometrie clinică, de la Spitalul Clinic Colentina.
Reumatologia este o specialitate medicală care tratează în mare parte boli ale sistemului imun, boli care atacă practic organele şi nu numai articulaţiile. Semnele bolilor reumatice pot fi localizate la nivel de piele, pe mucoase, articulaţii, plămâni, dar şi la nivelul inimii.
CSÎD: Care sunt cele mai frevente boli din sfera Reumatologiei la români?
Dr. Bianca Dumitrescu: În sfera reumatologiei cele mai frecvente boli sunt reumatismele degenerative precum artroza şi durerea de spate, frecvent lombară. Mulţi dintre noi am resimţit măcar o dată lombalgia, foarte mulţi avem poate un genunchi care “scârţâie”. Să nu uităm însă poliartrita reumatoidă, boala care afectează copii şi frecvent adulţi tineri şi este extrem de dureroasă, aducând cu sine dizabilitate cu implicaţii în toate aspectele vieţii unui pacient.
CSÎD: Există şi copii care suferă de boli reumatologice?
Dr. Bianca Dumitrescu: Contrar aşteptării generale că reumatismul e boala omului în vârstă, sunt destule boli reumatologice care afectează copii, uneori de la vârste fragede de 2 -3 ani. Reumatologia pediatrică este în plină dezvoltare, tocmai pentru a ajuta copii bolnavi de artrită juvenilă.
CSÎD: Ce analize recomandă un medic reumatolog? Ce teste medicale recomandă un medic reumatolog?
Dr. Bianca Dumitrescu: Veţi fi surprinşi să aflaţi că medicul reumatolog poate recomanda foarte multe analize pentru a evalua starea de sănătate a articulaţiilor, a sistemului imun sau a oaselor, aşa încât recomandă teste de sânge, markeri de inflamaţie, markeri de autoimunitate, teste genetice, radiografii, ecografii de articulaţii, de inimă, rezonanţă magnetică, computer tomograf, densitometrie osoasă şi multe altele, în funcţie de ce este mai important de aflat pentru pacientul respectiv.
CSÎD: Până la urmă, este adevărat că starea vremii activează reumatismul?
Dr. Bianca Dumitrescu: Foarte bună întrebare! Şi da! Este adevărat că anumite tipuri de reumatisme, în special cele degenerative, care apar odată cu înaintarea în vârstă, pot fi declanşate de schimbările meteorologice, pentru că structurile noastre articulare au baroreceptori care resimt aceste variaţii, şi dacă sunt prea stimulaţi, declanşează durere. Deci nu este doar o vorbă din bătrâni, semn că trebuie sa fim deschişi către a înţelege toate lucrurile şi a găsi soluţii şi răspunsuri cât mai multe.