Am aflat de la dr. Horaţiu Ioani, medic primar Neurochirurgie, la Spitalul Clinic Colentina din Capitală cauzele herniei de disc, categoriile de risc pentru această afecţiune precum şi semnele şi simptomele
CSÎD: Cum este definită hernia de disc?
Dr. Horaţiu Ioani: Hernia de disc este orice formă de deplasare a discului dintre 2 vertebre. Discul poate să se deplaseze în toate direcţiile. Atunci când se deplasează în faţa vertebrei, nu dă simptome. Când merge în lateralul corpului vertebral, poate să atingă rădăcina la ieşirea din vertebră (rar), iar când se deplasează în spatele vertebrei, în canalul vertebral, dă simptomele pe care majoritatea populaţiei le asociază cu hernia de disc: durere pe picior sau pe mână, în funcţie de localizare. De asemenea, discul poate să se deplaseze în sus sau în jos, adica să intre în corpul vertebral. Aceasta este o situaţie particulară şi dă mai mult dureri de spate decât durere care să meargă pe picior sau pe mână.
CSÎD: Din ce cauză apare?
Dr. Horaţiu Ioani: Hernia de disc apare din cauza trecerii timpului. Procesul de degenerare a discului începe pe la 20 de ani şi nu putem face absolut nimic pentru a-l opri. Este ca şi cum am vrea să oprim timpul în loc.
Este extrem de puţin probabil ca un adult de peste 20 de ani, cu o viaţă normală (muncă de birou, mers la sală etc) să nu aibă o hernie de disc.
Pentru cei care merg să facă un RMN pentru a vedea dacă au o hernie de disc, pot să le răspund eu de pe acum: au hernie de disc.
Hernia de disc care dă dureri sau alte simptome e însă altă poveste.
În primul rând, atunci când un pacient are dureri de spate şi face un RMN care arată o hernie, de fapt, cele două (durerea şi hernia) nu au o legătură de cauzalitate între ele.
De cele mai multe ori, durerea de spate e dată de o suprasolicitare a muşchilor spatelui (efort fizic peste capacitatea muşchilor de a-l susţine), iar hernia apare pe RMN pentru că ea a fost dintotdeauna acolo.
Evident, este foarte simplu să spui “ai hernie, de aceea te doare spatele”. Aceasta e o explicaţie foarte simplistă şi, de cele mai multe ori, greşită.
CSÎD: Puteţi să ne explicaţi mai multe?
Dr. Horaţiu Ioani: Principala hernie simptomatică este cea care migrează în canalul vertebral, comprimă un nerv şi dă dureri în teritoriul acestui nerv.
Aceasta înseamnă că simptomele (durerea, amorţeala) sunt într-o zonă bine definită sau apare un deficit (un grup muscular nu mai are suficientă forţă – de exemplu, este dificil să mergeţi pe vârfuri sau pe călcâie).
CSÎD: La ce pacienţi se instalează frecvent?
Dr. Horaţiu Ioani: Hernia de disc simptomatică apare mai frecvent la pacienţii fumători (fumatul grabeşte degenerarea discului), la cei care prestează muncă fizică grea (extra greutatea grăbeşte, de asemenea, degenerarea discului) sau la sportivii de weekend (după o săptămână lungă de făcut PowerPoint, te hotărăşti să faci PowerLifting).
CSÎD: Sunt bărbaţii mai predispuşi la această afecţiune?
Dr. Horaţiu Ioani: Da, bărbaţii sunt mai predispuşi să dezvolte o hernie simptomatică. Este mai probabil ca ei să presteze munci fizice grele şi să facă efort fizic intens.
Pe de altă parte, bărbaţii au o musculatură a spatelui mai dezvoltată, iar acest lucru le protejează coloana.
Femeile pot dezvolta hernii simptomatice în timpul sarcinii, atunci când se schimbă biomecanica coloanei.