Home • Health • Sănătate • Dr. Tudor Ciuhodaru: „Nu dezinfectaţi masca de protecţie cu substanţe pe bază de alcool sau clor!”
Dr. Tudor Ciuhodaru: „Nu dezinfectaţi masca de protecţie cu substanţe pe bază de alcool sau clor!”
Medicul Tudor Ciuhodaru oferă detalii despre modul corect în care trebuie purtată masca de protecţie, dar şi despre metodele eficiente şi sigure de sterilizare a acesteia.
Măsurile de distanţare socială nu sunt suficiente pentru a preveni infecţia cu noul coronavirus. Pentru a ne proteja, trebuie să purtăm şi mască de protecţie, indiferent că aceasta este chirurgicală sau simplă, realizată din material textil.
Însă este foarte important să o purtăm corect, atrage atenţia dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.
Într-o postare recentă pe Facebook, medicul a oferit mai multe detalii despre modul corect în care trebuie purtată masca de protecţie, dar şi despre metodele eficiente şi sigure de sterilizare a acesteia.
Atunci când fixăm masca pe faţă, trebuie să respectăm anumite reguli. Iată care sunt acestea, conform dr. Ciuhodaru:
Spălaţi corect mâinile înainte de a atinge masca.
Puneţi masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Acesta se aşază peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Faţa colorată către exterior, iar cea albă spre faţă!
Fixaţi masca: legaţi şireturile în spatele capului într-o poziţie confortabilă, strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este o mască cu bucle elastice, le daţi pur şi simplu după urechi.
Adaptaţi masca: modelaţi întăritura metalică peste nas.
Spălaţi şi dezinfectaţi mâinile înainte de a da masca jos.
Scoateţi masca: îndepărtaţi masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtaţi de faţă ţinând-o de şireturi.
În ceea ce priveşte purtarea corectă a măştii, trebuie să ţinem cont de aceste reguli:
Nu duceţi mâna la faţă.
Dacă vă mănâncă nasul ssu gura, dezinfectaţi mâinile şi, prin mască, vă puteţi scărpina.
Dacă situaţia impune acces temporar la gură – pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina –, apucaţi cu două degete de exteriorul acesteia şi coborâţi marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageţi înapoi masca în sus peste nas.
Dacă persoana cu care vorbiţi nu vă aude, vorbiţi mai tare.
Nu daţi masca jos şi nu vă apropiaţi mai mult de interlocutor.
Cum se sterilizează corect masca de protecţie
Există 3 metode de sterilizare a măştii de protecţie, cu eficienţă de peste 99%. Iată care sunt aceste, potrivit medicului:
Ultraviolete (soare) – 30 de minute
Vapori de apă (apă care fierbe) – 10 minute
Aer cald la 70 de grade – 30 de minute
„NU utilizaţi pentru decontaminare substanţe pe bază de alcool sau clor, deoarece distrug textura şi eficienţa măştii, iar clorul poate fi toxic”, atenţionează dr. Ciuhodaru.
Centrul de Control al Bolilor din SUA susţine că ,,o barieră fizică este mai bună decât nicio barieră”, pentru că poate opri picăturile ce pot ajunge în căile respiratorii superioare.
Alte sfaturi importante privind masca de protecţie
Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou la o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat (la soare), închisă într-o pungă de hârtie.
Dacă este o mască textilă, o puneţi direct în chiuvetă, la spălat. Se spală cu detergent obişnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiţi bine masca de detergent, pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare.
Dacă vă simţiţi mai în siguranţă, puteţi călca masca pentru „sterilizare”.
Tusea sau strănutul poate trage ca nişte proiectile picăturile din gură sau nas cu o viteză de 50 de metri/secundă (pentru strănut) sau 10 metri/secundă (pentru tuse).
Picăturile pot ajunge chiar până la 6 metri distanţă.
Virusul rezistă minimum 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafeţe.
Se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie este de 1 la 7.
„Distanţa sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă – cu excepţia situaţiei în care purtaţi o mască (simplă).
Senior Editor, [email protected]
A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023.
Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională.
Colaborări: Viața ...