Bărbaţii români se simt jenaţi să meargă la un control de rutină la medicul urolog, însă aceste controale pot salva viaţa chiar. Printr-un simplu test se poate diagnostica precoce cancerul de prostată, o afecţiune ce a început să apară la vârste din ce în ce mai fragede. Am stat de vorbă cu dr. Victor Cauni, Medic Primar Urolog, Doctor în Ştiinţe medicale, Cercetător ştiinţific gradul I, Şef secţie Urologie Spitalul Clinic Colentina despre cancerul de prostată.
CSÎD: La ce vârste se poate instala cancerul de prostată?
Dr. Victor Cauni: Din păcate, vârstele la care noi diagnosticăm cancer în general şi cancer de prostată în special au început să scadă destul de mult. Acum 25 de ani, când am început eu această specialitate, nu ne prea gândeam la cancer de prostată la bărbaţi sub 50 de ani sau acesta se întâlnea excepţional. În prezent însă, începem să diagnosticăm această afecţiune şi în decada 40-50 de ani. Din acest punct de vedere, screeningul preventiv al cancerului de prostată, la orice bărbat de peste 40 de ani care se prezintă la urolog, se impune.
CSÎD: Concret, ce teste se fac?
Dr. Victor Cauni: În acest sens, pacienţilor trebuie să le facem ecografie, suprapubiană sau transrectală, să le dozăm antigenul prostatic specific (PSA) şi, mai ales, să le facem tuşeu rectal, examinarea digitală rectală a prostatei. Tuşeul rectal nu trebuie să lipsească din examenul obligatoriu al oricărui bărbat care vine la urolog, deoarece 75-80% din cancerele de prostată se dezvoltă în partea periferică a prostatei care este accesibilă tuşeului rectal.
Examenul clinic al prostatei, testele de laborator sau explorările imagistice ale prostatei, cum ar fi ecografie sau rezonanţă magnetică cu explorare multiparametrică a prostatei, nu pun diagnosticul de cancer de prostată. Ridică doar suspiciunea acestei afecţiuni.
CSÎD: Ce test indică diagnosticul clar de cancer de prostată?
Dr. Victor Cauni: Diagnosticul pozitiv este exclusiv anatomopatologic, prin analiza probelor de ţesut prostatic recoltate prin puncţie biopsie prostatică sub control ecografic.
Biopsia prostatică se impune când avem o suspiciune diagnostică la examenul clinic, la testele de laborator sau la rezonanţa magnetico-nucleară.
CSÎD: Ce semne şi simptome ar putea indica cancer de prostată?
Dr. Victor Cauni: Simptomatologia pacientului cu cancer de prostată ne orientează mai puţin spre acest diagnostic, pentru că nu este foarte specifică afecţiunii. Atât semnele iritative, cât şi cele obstructive sunt prezente în afecţiunile de prostată în general, atât în cele benigne – cum ar fi adenomul de prostată sau leziunile inflamatorii ale prostatei – cât şi în cele maligne – cancerul de prostată.
Majoritatea cancerelor de prostată se dezvoltă în prostata periferică şi sunt simptomatice în stadiile tardive, când boala evoluează şi ajunge să afecteze partea centrală a prostatei, străbătută de uretră.
În lumina acestor lucruri, cancerul de prostată poate apărea şi la pacienţi fără nicio simptomatologie urinară. De aceea, dozarea antigenului prostatic specific (PSA), ecografia, tuşeul rectal şi rezonanţa magnetico-nucleară sunt atât de importante în diagnosticul acestei afecţiuni.