Dr. Viviana Iordache: colagenul – întrebuinţări şi mituri

Află din interviul următor dacă este important sau nu să îţi suplimentezi alimentaţia zilnică cu colagen şi cât de important este acesta pentru organismul uman.
  • Publicat:
Dr. Viviana Iordache: colagenul - întrebuinţări şi mituri

Ştim cu toţii că pielea noastră are nevoie de colagen pentru a arăta bine. Şi articulaţiile noastre, dar şi alte organe au nevoie de această structură de proteine. Dr Viviana Iordache, medic dermatolog, ne-a explicat care sunt întrebuinţările colagenului, cât este de important pentru organism, dacă e bine sau nu să luăm suplimente cu colagen şi ce fel de suplimente, dar şi care sunt miturile legate de acesta.

Ce se întâmplă doctore: Ce este colagenul?
Dr. Viviana Iordache:
Colagenul este considerat adezivul natural al organismului, cuvântul colagen provenind din greacă şi înseamnă lipici. Colagentul este strucura proteică ce asigură reţeaua ţesutului conjunctiv. Acest ţesut de legătură intră în alcătuirea tuturor organelor, colagenul reprezentând cam 30% din proteinele organismului. El este produs de celule specifice, de exemplu pentru piele sunt fibroblaste şi este format din lanţuri de aminoacizi legate cu minerale.

C.S.Î.D.: Unde se află cea mai mare concentraţie de colagen?
Dr. V.I.:
Cea mai mare concentraţie este în piele (unde asigura legătura, susţinerea şi rezistenţa) şi ligamente. În funcţie de concentraţia de minerale poate să fie dur (oase) sau elastic şi moale (cartilaje). Concentraţii mari mai sunt în cornee, pereţii vaselor, discuri intervertebrale, muşchi şi dentină. Un colagen de bună calitate asigură organismului o piele rezistentă, fără riduri, articulaţii bune, oase şi dinţi puternici, păr cu fir gros şi rezistent, adică exact definiţia unui organism tânăr şi sănătos. Fiind un produs endogen (creat în organism) cantitatea şi calitatea lui depind de comanda genetică: hormoni, calitatea şi cantitatea materiei prime din care este alcătuit (aminoacizi, siliciu, calciu, magneziu) şi motivele de degradare – consum (vârstă, mod de viaţă, expunere la factori de mediu în special temperaturi extreme sau variaţii de greutate).

C.S.Î.D.: Când e nevoie de suplimentare din exterior cu colagen?
Dr. V.I.:
Suplimentele exterioare cu colagen nu sunt specifice, dar suplimentarea dietei cu aminoacizi sau colagen contează atunci când nu cosumăm proteine suficiente cantitativ sau calitativ (vegetarienii sau în timpul curelor cure de slăbire).
Deci, dacă vrem să ajutăm fibroblastele putem să stimulăm cu suplimente de tip siliciu (Acidul ortosilicic joacă un rol crucial în eliberarea de siliciu către celulele corpului), să asigurăm dietă corectă: raţie proteică, minerale, vitamine respectiv carne, fructe, legume şi să beneficiem de proceduri medicale de stimulare (dermatologice, ortopedice) după caz sub coordonarea medicului specialist.

C.S.Î.D.: Există cazuri în care suplimentarea cu colagen poate fi riscantă pentru organism?
Dr. V.I.:
Cumpărarea de suplimente cu colagen ” după ureche ” poate să devină riscantă atunci când nu cunoaştem sursa (produsele de origine animală pot să aibă o calitate influenţată de modul în care a fost crescut animalul, modul de extracţie a colagenului, modul de decontaminare, ca pentru orice produs biologic), nu avem siguranţa compoziţiei de pe etichetă (hormoni ascunşi, conservanţi, aditivi), atunci când exagerăm cantităţile, mai ales dacă avem probleme renale, metabolice sau nu ne hidratăm suficient ori nu consumăm apă (efort fizic, saune).

C.S.Î.D.: Când recomandaţi dumneavoastră ca medic dermatolog suplimentarea cu colagen?
Dr. V.I.:
Medicul dermatolog poate recomanda suplimentarea cu aminoacizi sau colagen atunci când pacientul solicită tratamente pentru probleme dematologice precum: cicatrici de acnee, cictrici postoperatorii, vergeturi, venectazii (vase sparte), efluviu telogen, alopecie sau estetice că pielea lăsată, riduri, dar în adiţie la tratamente dermatologice laser, radiofrecvenţă, PRP, mezoterapie sau estetice injectări de acid hialuronic.

C.S.Î.D.: Acum aş vrea să îmi spuneţi câte ceva despre următoarele mituri: aplicarea de creme/loţiuni cu colagen pe piele stimulează producţia internă de colagen?
Dr.V.I.:
Fals. Aplicarea cutanată de produse cu colagen nu are niciun impact pe colagenul propriu.

C.S.Î.D.: Vitamina C stimulează activitatea fibroblastică?
Dr.V.I.
: Adevărat. Vitamina C stimulează producţia de colagen.

C.S.Î.D.: Dacă mănânci alimente bogate în colagen nu e nevoie să iei suplimente?
Dr. V.I.:
Adevărat şi fals. Dacă mănânci proteine nu ai nevoie de suplimente decât în anumite situaţii specifice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”