Efectele adverse ale anticoncepţionalelor

Pilulele contraceptive pe bază de hormoni vin frecvent cu o serie de reacţii negative din partea organismului, care pot oscila de la simple schimbări de dispoziţie emoţională până la dureri care nu pot fi ignorate şi care necesită consultul medicului.
  • Publicat:
Efectele adverse ale anticoncepţionalelor

Pilulele contraceptive pe bază de hormoni vin frecvent cu o serie de reacţii negative din partea organismului, care pot oscila de la simple schimbări de dispoziţie emoţională până la dureri care nu pot fi ignorate şi care necesită consultul medicului.

Desigur, nu toate anticoncepţionale au aceeaşi formulă, tocmai de aceea simptomele pot varia de la caz la caz. Iată câteva probleme care pot fi cauzate de utilizarea unor anticoncepţionale nepotrivite şi ce soluţii există:

Dureri de cap, ameţeli şi sensibilitate mamară – astfel de simptome pot semnala faptul că ar trebui întrerupt, cel puţin pentru o perioadă, tratamentul contraceptiv hormonal, însă dacă nu doreşti acest lucru, încearcă şi alte anticoncepţionale, bineînţeles recomandate de către medicul tău ginecolog.

Greaţa – este o reacţie normală a organismului, sunt de părere specialiştii, şi ar trebui să treacă de la sine în decursul a câteva luni de la începerea administrării pilulelor contraceptive. Dacă această problemă persistă, poţi încerca să înghiţi pilula în timp ce serveşti masa. E foarte posibil să fie o reacţie a creierului la ingestia de medicamente, practic mintea ta refuză faptul că trebuie să iei o pastilă şi astfel apar tot felul de efecte adverse.

Sângerarea abundentă şi nepoftită– este probabil cel mai frecvent întâlnită reacţie adversă la administrarea de anticoncepţionale, însă trebuie să fii conştientă că o sângerare mai abundentă înseamnă că vei scăpa mai repede de menstruaţie, deci nu vei mai sta 7-8 zile, ci doar 4-5, iar crampele specifice menstrei sunt vizibil atenuate datorită efectului de reglare al hormonilor.

De regulă, sângerarea abundentă ar putea fi şi rezultatul unei administrări incorecte ale anticoncepţionalelor. De exemplu, dacă iei azi o pastilă şi îţi mai aminteşti de ea abia peste 3 zile şi încerci să recuperezi, corpul tău va fi dat peste cap şi va reacţiona prin declanşarea unei sângerări, chiar şi în afara menstrei.

Libido scăzut – e foarte probabil ca după o perioadă lungă de timp în care ai luat anticoncepţionale să nu mai ai aceeaşi poftă de sex ca altădată, şi asta din cauza estrogenului, hormon feminin care în cantităţi mari ar putea avea într-adevăr un efect de reducere a apetitului sexual.

Dacă te confrunţi cu o astfel de situaţie, trebuie numai să ceri părerea medicului specialist, care îţi va prescrie alte anticoncepţionale cu o formulă bazată mai mult de testosteron, care creşte dorinţa sexuală.

Schimbările bruşte de dispoziţie – dacă într-adevăr crezi că anticoncepţionalele sunt de vină pentru stările de depresie, tristeţe şi izolare atunci ar fi bine să renunţi cu totul la această metodă contraceptivă şi să încerci variantele non-hormonale, deoarece majoritatea anticoncepţionalelor orale prezintă acest mic dezavantaj de a predispune către stări emoţionale negative. De aceea, în multe cazuri se recomandă administrarea în paralel a anticoncepţionalelor cu medicamentele antidepresive.

Alege cu atenţie metoda de contracepţie pe care o vei folosi, efectele adverse ale anticoncepţionalelor pot să apară la unele femei şi la altele nu, depind de organismul şi de starea de sănătate a fiecărei femei, de aceea este recomandat să ceri sfatul unui medic ginecolog în această privinţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult