Fotofobia – cum îţi protejezi ochii iarna

Fotofobia este senzaţia de jenă percepută în raport cu o sursă de lumină. Iată mai multe informaţii despre această afecțiune.
  • Publicat:
Fotofobia - cum îţi protejezi ochii iarna
Fotofobia

În vacanţele la munte iarna, înconjuraţi de ”munţi de zăpadă” dar şi vara pe plajele pline de nisip ca de aur – multe persoane descoperă că au o sensibilitate la ochi. Cauza poate fi lumina prea puternică – razele soarelui reflectă zăpada sau nisipul şi se poate crea pentru ochii sensibili efectul de fotofobie.

Odată ajunşi în cabinetul unui medic ori la camera de gardă, majoritatea pacienţilor sunt luaţi prin surprindere de termenii medicali folosiţi de specialişti. Am selectat câteva explicaţii pentru temeni folosiţi în cazul pacienţilor cu fotofobie.
Definiţia ca la carte a fotofobiei sună cam aşa  ”Senzaţia de jenă percepută în raport cu o sursă de lumină”. Când apare acest simptom? Iată câteva situaţii –  în cazurile de arsuri solare, în cazurile de suprasolicitare a ochilor, în cazurile de iritaţii ale corneei sau ale conjuctivitei, în nevralgii ale trigemenului, în migrenă, în unele boli infecţioase acute (de exemplu, vărsat de vânt). Alte reacţii pot fi – nevoia de a lăcrima des, vedere înceţoşată, modificări ale auzului, inflamaţii ale ochilor, greaţă etc.

Un alt termen pe care este posibil să-l audă în cabinetele oflalmologilor pacienţii cu fotofobie este fotopsie. Acesta defineşte senzaţia luminoasă resimţită independent de stimulările senzoriale provenind din exterior (de exemplu, pacientul se poate afla în obscuritate şi avea senzaţii luminoase). Fotopsie este şi atunci când o senzaţie luminoasă se suprapune peste vederea normală fără a o împiedica prin străfulgerări, scântei etc. Poate fi determinată de stimularea mecanică a retinei ori se poate manifesta ca simptom al corioretinitelor, al dezlipirii de retină, al bolilor nervului optic sau al centrilor nervoşi ai vederii.

De asemenea, medicii pot pomeni şi termenul de fotosensibilitate. Aceasta este o condiţie patologică având drept caracteristică apariţia de simptome cutanate de tip alergic – urticarie, eczeme, care se manifestă după expunerea pielii la razele solare. Se consideră că este cauzată de denaturararea proteinelor pielii de către radiaţiile luminoase. Se poate manifesta în diverse forme clinice precum urticaria dar şi prin apariţia unor băşici pe piele.

Fotofobia – tratament medicamentos

În general, tratamentul fotofobiei se bazează pe administrare de vitamina PP în doze mari. În anumite cazuri, specialiştii pot prescrie şi creme pe bază de cortizon pentru aplicări locale.

Absolut important este să se folosească creme antisolare protectoare chiar şi iarna. (Buzele trebuie protejate cu balsam special cu factor UV)
În ceea ce priveste fotosensibilitatea,  expunerea la lumina solară direct nu este recomandată în cazul persoanelor care urmează anumite tratamente medicamentoase (dacă urmaţi un tratament medicamentos, consultaţi prospectul înainte de a vă expune îndelungat la soare).

Fotofobie – ochii trebuie protejaţi cu ochelari de soare adecvaţi vremii

O excursie la munte iarna în zăpadă are mult mai multe şanse de succes dacă ochii sunt protejaţi cu ochelari de soare de calitate, cu lentile ce oferă protecţie ochilor.  În magazinele de specialitate se găsesc pentru toate vârstele, ochelari pentru sporturile outdoor, trekking, pentru excursii cu bicicleta la munte sau pentru alergare. Ramele acestora au o dublură din spumă (pentru fixare şi în timpul activităţilor) şi sunt dotaţi cu o bentiţă elastică. Cei mai mulţi specialişti recomandă ochelarii de soare a căror lentile şi design se potrivesc pentru toate condiţiile meteo –  vânt, ploaie, ceaţă, zăpadă sau soare puternic. Chiar şi ochii copiilor şi ai bebeluşilor trebuie protejaţi cu ochelari de soare speciali.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult