Fumatul îți distruge stomacul și ficatul. Nu doar plămânii au de suferit din cauza fumatului. După cum am văzut, fumatul poate avea efecte devastatoare atât asupra danturii, cât şi în ceea ce priveşte sănătatea pielii. Însă şi durerile de stomac sunt un semn că ţigările şi-au pus amprenta asupra sănătăţii tale. Substanţele toxice inhalate din fumul de ţigară perturbă modul în care funcţionează digestia. Astfel, pot apărea numeroase tulburări din sfera digestivă, cum ar fi boala Crohn, dar nu numai.
Iată care sunt afecţiunile digestive la care te expui dacă fumezi!
Fumătorii au un risc mult mai mare de a se confrunta cu ulcer peptic în comparaţie cu nefumătorii. Aceasta este o afecţiune care constă în lezarea mucoasei gastrice şi care, în cazul fumătorilor, se vindecă mult mai greu sau poate fi chiar fatală.
Potrivit specialiştilor, o posibilă explicaţie ar putea fi faptul că fumatul reduce cantitatea de bicarbonat de sodiu produsă de pancreas. Acest lucru duce la o aciditate mai mare a sucurilor gastrice în prima parte a intestinului subţire. Asta determină apariția inflamaţiilor şi ulceraţiile. De asemenea, fumatul ar putea fi responsabil de creşterea producţiei de acid gastric din stomac, care ajunge apoi la intestinul subţire şi provoacă leziuni.
Persoanele fumătoare, dar şi cele care au fumat şi au renunţat la acest viciu au un risc dublu de a dezvolta boala Crohn sau de a prezenta complicaţii, dacă au deja această problemă de sănătate.
Una dintre posibilele explicaţii ar fi faptul că fumatul afectează circulaţia sângelui în intestine, ceea ce declanşează un răspuns anormal din partea sistemului imunitar.
Chiar şi un fost fumător prezintă acest risc. Astfel, este necesar un tratament mai agresiv, uneori cu imunosupresive. Dar există şi situaţii când se impune intervenţia chirurgicală pentru ameliorarea simptomelor acestei tulburări intestinale.
Nu doar alimentele picante pot declanşa neplăcutele arsuri stomacale. Potrivit specialiştilor, a doua cea mai frecventă cauză a acestui simptom este fumatul.
Fumul de ţigară perturbă funcţionarea normală a sfincterului esofagian, o valvă care împiedică revenirea acidului gastric din stomac în esofag.
De asemenea, fumatul poate afecta direct esofagul, cauzând dezvoltarea celulelor maligne la nivelul acestuia (cancer esofagian). În plus, fumatul perturbă şi producţia de săruri biliare, favorizând apariţia refluxului gastroesofagian.
Un alt organ ce face parte din sistemul digestiv şi care poate fi afectat de acest obicei nociv este ficatul. Acesta are rolul de a filtra toxinele din organism, cum ar fi anumite medicamente, alcoolul, alimentele grase etc.
Din cauza fumatului, această activitate a ficatului este perturbată şi pot apărea diverse afecţiuni cauzate de acumularea toxinelor, cum ar fi colangita sclerozantă, hepatita autoimună sau ciroza biliară primară sau idiopatică.
De asemenea, fumatul poate agrava problemele hepatice deja existente, cum ar fi cele cauzate de consumul excesiv de alcool (ciroză hepatică).
Dacă aceste avertismente nu sunt de ajuns pentru a te determina să renunţi la acest viciu, aruncă o privire peste aceste statistici sumbre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: