Hepatita – cauze, semne si tratamente

Hepatita este o afectiune a ficatului, caracterizata prin prezenta unor celule inflamate la nivelul acestui organ, in principal din cauza infectarii cu virusuri. Acestea se pot lua foarte usor: apa, alimente nespalate, zone aglomerate si neigienizate core
  • Publicat:
Hepatita - cauze, semne si tratamente
Hepatita, uneori o boala muta

Din punct de vedere etimologic, cuvantul hepatita vine din grecescul „hepato” care inseamna ficat si denota o afectiune a acestui organ vital. Hepatitele acute sunt cele care dureaza mai putin de sase luni, iar daca ficatul nu se vindeca in acest interval de timp (mai mult de 95% din cauze sunt virale), hepatita devine cronica.

Din pacate, foarte multe cazuri de hepatita nu sunt depistate la timp pentru ca afectiunea nu prezinta simptome in cazul tuturor pacientilor. Insa, cand boala afecteaza functiile ficatului in organism se schimba compozitia sangelui si productia bilei. De aceea, analizele anuale au un rol vital in mentinerea starii de sanatate.

Hepatita – semne si simptome

Hepatite acute
Simptomele pentru hepatitele acute difera. Sunt cazuri asimptomatice, unele in care tratamentul obisnuit da roade si alte cazuri, atat de grave, incat este nevoie de transplant de ficat. La tineri insa, hepatitele virale sunt mai mult asimptomatice. Individual, pot aparea simptome dupa 7, 10 zile. Boala dureaza intre doua si sase saptamani.

Printre simptome, se numara indispozitii, dureri musculare, febra, greata, voma, diareee, dureri de cap. In cazurile de hepatita acuta alte simptome sunt: pierderea profunda a apetitului, intolerabilitatea fata de fumul de tigara in randul fumatorilor, urina inchisa la culoare, ochi tulburi, ingalbenirea scleroticii ochiului si a pielii, disconfort abdominal. Fizic, simptomele sunt minime: ingalbenirea pielii in 33% din cazuri si marirea ficatului la 10% dintre pacienti.

Hepatite cronice
Multi dintre cei care se imbolnavesc cu aceste maladii raman asimptomatici sau prezinta doar cateva semne. Verdictul il dau rezultatul testelor de sange. Durerile abdominale cauzate de marirea ficatului sau splinei, acneea, tulburarile de menstruatie in cazul femeilor, retentia de lichide sunt principalele semne ale ficatului bolnav.   

Hepatita – cauze

Vinovatul? Virusul hepatitei, care face ravagii la nivel mondial. Sa facem cunostinta (la modul informal, evident!) cu dusmanii ficatului. In cazul hepatitelor virale A („boala mainilor murdare”) si E virusii sunt: „Herpes simplex” (HSV), Cytomegalovirus (CMV, ataca in special glandele salivare), Epstein-Barr (EBV), febra galbena (se intalneste in special in Africa), Adenovirus.

In cazul infectiilor nevirale declansatorii sunt: toxoplasma (protozoare – parazit care este gazduit de pisici), leptospira, febra Q (intalnit in organismul vacilor, caprelor, oilor, pisicilor, cainilor).

O alta cauza o reprezinta toxinele: „Amanita” (ciuperci), tetraclorhid de carbon. Paracetamolul, amoxicilina, medicamentele antituberculoza pot imbolnavi, de asemenea, ficatul.

Alte cauze sunt: graviditatea, bolile metabolice. Insa, hepatita se poate declansa si de la excesul de toxine (de alcool in special), infectii puternice sau autoimunitate (anticorpii actioneaza impotriva tesuturilor si celulelor organismului). Hepatitele cronice (B, D, C) pot fi declansate de ciroze biliare primare, autoimunitate, alcool, medicamente, boli ereditare.

Hepatita C – ridica probleme la romani

Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF) impreuna cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie(SRGH) au initiat campania pentru informarea populatiei despre riscurile hepatitei C: „Afla de C”. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania ocupa locul 1 in Europa ca numar total de cazuri si locul patru ca rata a mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori. Numar ingrijorator, avand in vedere ca media europeana este de 15 decese la suta de mii de locuitori.

La noi in tara, traiesc aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu virusul hepatitei C din intreaga Europa. Pe termen lung, boala se poate complica: pot aparea ciroza hepatica sau cancerul hepatic. 

Atentie! Hepatita C este o afectiune inflamatorie si asimptomatica a ficatului, produsa de virusul hepatic C, care are ca efect distrugerea tesutului hepatic. Aceasta boala se manifesta dupa 20-30 de ani de la infectare. O evolutie mai rapida poate aparea atunci cand boala este contactata la varste mai inaintate.

Persoanele care au primit sange sau produse ale sangelui inainte de 1991, trebuie sa-si faca testul pentru hepatita C.

Virusul hepatitei C (VHC) a fost identificat abia in 1991, iar de atunci persoanele care doneaza sange si produsele de sange sunt testate pentru aceasta afectiune. Alte cauze sunt: contactul direct cu sangele infectat (tatuaje, piercinguri, acupunctura), folosirea unor obiecte de uz personal a altor persoane, hemodializa. Se mai poate transmite VHC si pe cale sexuala sau prin administrarea de droguri injectabile.

Hepatita – tratamente si remedii

Datorita faptului ca hepatita este o boala contagioasa, in momentul in care unul dintre membrii unei familii, un coleg de clasa sau de birou s-a imbolnavit, sunt absolut obligatorii o dezinfectie a locuintei, clasei, biroului etc. si un control medical al tuturor persoanelor cu care pacientul a intrat in contact in mod frecvent. In ceea ce priveste pacientul, acesta trebuie izolat. Indicata este internarea in spital.

Pe langa tratamentul medicamentos: medicamente pentru protectia si regenerarea ficatului si multe vitamine (in formele usoare, acute) este obligatoriu un regim alimentar foarte strict in care se impune evitarea grasimilor, a ciocolatei si tuturor produselor care contin cacao. De asemenea, sunt interzise carnea de porc, prajelile, alcoolul, ouale, sucurile carbogazoase, alimentele cu multi aditivi. Regimul se personalizeaza de catre medic. S-a constatat ca se imbolnavesc de hepatita in special persoanele foarte obosite, stresate, cu o dieta neechilibrata.

In perioada de recuperare, pacientelor care folosesc ca mijloace de protectie contraceptivele orale li se recomanda sa renunte la folosirea lor in favoarea prezervativului, spre exemplu.

Totodata, trebuie evitata administrarea prea multor medicamente pentru a nu solicita foarte mult ficatul, acest organ fiind si „filtru” al toxinelor pe langa alte 499 de functii in organism. A se evita folosirea metodelor populare de „vindecare” a hepatitei, gen: taierea unei vene de sub limba! Vizita la medic este primul pas important spre vindecare.

Regenerarea ficatului
Din fericire, ficatul este unul dintre organele umane capabile sa regenereze tesutul pierdut. Daca 25 % din acesta functioneaza normal, acest organ are capacitatea de a se regenera in totalitate. Insa, daca unele organe se imbolnavesc si ficatul este lezat.

De asemenea, administrarea medicamentelor à la long sau a drogurilor afecteaza celulele hepatice.

Femeile care folosesc contraceptive orale trebuie sa ia si medicamente hepatoprotectoare. De retinut! Pentru a afla daca un contraceptiv oral este potrivit pentru organism, trebuie efectuate cateva analize ale ficatului dupa sase luni de la inceperea folosirii anticonceptionalelor. Medicul trebuie consultat regulat pentru a tine sanatatea sub control.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vino de hac oboselii!
Vino de hac oboselii!