Hrana pentru creier – alimentaţia corectă pentru un creier sănătos

Creierul uman este, cu siguranţă, cel mai complex element din întregul univers. Totodată este organul care consumă, de departe, cea mai mare energie comparative cu greutatea sa.
  • Publicat:
Hrana pentru creier - alimentaţia corectă pentru un creier sănătos

Creierul uman este cu siguranţă cel mai complex element din întregul univers. Totodată este organul care consumă, de departe, cea mai mare energie comparativ cu greutatea sa.

Creierul ocupă, ca spaţiu, doar 2% din corpul tău, dar consnumă cel puţin 20% din energia acestuia.

Acest organ remarcabil a evoluat de-a lungul milioanelor de ani, în tot acest timp oamenii fiind omnivori (consumatori de plante şi carne).

Există numeroşi nutrienţi în aceste alimente care sunt absolut critici pentru funcţionarea corectă a creierului, acest sistem delicat.

Atunci când nu este “îngrijit” cu atenţie – acest lucru însemnând consumul tuturor alimentelor necesare, nu doar plante şi nu doar carne – se vor produce deficienţe ale unor substanţe nutritive importante, iar acest lucru poate duce la creşterea riscului de producere a mai multor boli grave.

Iată care sunt cei 5 nutrienţi extrem de importanţi pentru creier, pe care îi poţi obţine doar prin consumul alimentelor de natură animală!

Vitamina B12

Ştiai că nici o populaţie din lume nu a adoptat vreodată, intenţionat, un regim de viaţă vegetarian?

Asta pentru că înainte de “era suplimentelor alimentare”, un astfel de regim ar fi cauzat moartea populaţiei în câţiva ani.

Cea mai cunoscută vitamină pe care organismul uman nu o poate produce, dar care este absolut indispensabilă şi provine doar din consumul alimentelor de origine animală, este Vitamina B12.

Vitamina B12 este dizolvabilă în apă şi este responsabilă de buna funcţionare a tuturor celulelor din organism. De asemenea, este în strânsă legătură cu formarea sângelui şi a realizării corecte a tuturor funcţiilor creierului.

Carenţa Vitaminei B12 duce la anemie, deteriorarea funcţiilor creierului, simptome a numeroase boli psihice şi chiar producerea bolii Alzheimer.

Singurele resurse cu adevărat bune de Vitamina B12 se găsesc în carne, peşte şi ouă.

Aşadar, Vitamina B12 este critică pentru sănătatea creierului şi buna funcţionare a sistemului nervos, astfel că deficitul ei poate cauza urmări grave asupra sănătăţii.

Creatina

Orice atlet, bodybuilder sau pasionat de sala de sport a auzit deja de Creatină.

Este cea mai populară substanţă printre atleţi, deoarece s-a dovedit a fi eficientă în creşterea masei musculare şi a forţei.

Creatina formează un “depozit” de energie în organism care ne ajută să nu obosim atunci când facem sport.

Aproximativ 95% din creatina produsă natural de organism se află în scheletul osos, dar este extrem de importantă şi pentru creier, depozitele ei naturale nefiind suficiente pentru sănătatea creierului, astfel că este esenţial să consumăm produsele din care o putem obţine, cum ar fi carnea.

Vitamina D3

Sunt sigură că ai auzit de Vitamina D până acum, mai ales pentru că i s-a acordat o atenţie destul de mare în ultimul timp. Vitamina D este produsă de colesterol în piele atunci când suntem expuşi la razele ultraviolete ale soarelui. Deoarece ştii deja că expunerea îndelungită la soare poate să provoace arsuri grave sau chiar cancer de piele, trebuie să afli că poţi obţine resursele necesare de Vitamina D din produsele animale.

Există două tipuri de Vitamina D şi anume: Vitamina D2 (obţinută din produsele vegetale) şi Vitamina D3 (provenită din produsele de origine animală). Studiile arată că Vitamina D3, obţinută din carne sau produse lactate este mult mai eficientă pentru organism, iar carenţele acestei vitamine pot duce la apariţia a diferite boli, cum ar fi bolile cardiovasculare sau cancerul.

De asemenea, scăderea presiunii sanguine, depresia sau leziunile cognitive au fost şi ele asociate cu deficitul de Vitamina D din organism.

Şi cum expunerea în exces la soare nu este o opţiune, singura cale prin care poţi să obţii necesarul de Vitamina D pentru organism este prin consumul alimentelor animale, una dintre cele mai bogate surse fiind peştele gras.

Carnosina

Carnosina este un nutrient extrem de important pentru organism de care probabil nu ai auzit până acum. Prefixul “carno”-vine de la traducerea în latină a cuvântului “carne”.

Se găseşte strict în ţesuturile animale, ceea ce înseamnă că vegetarienii nu prea au cum să îl obţină.

Această substanţă benefică pentru organism este creată din aminoacizi şi este necesară atât muşchilor cât şi sănătăţii creierului. De asemenea, este cunoscută şi sub numele de “substanţa tinereţii” deoarece conţine elemente antioxidante, putând să prevină boli grave precum Parkinson şi Alzheimer.

Acid dacosahexaenoic (DHA)

Fiecare persoană care vrea să aibă grijă de nutriţia sa ştie că acizii graşi esenţiali Omega-3 sunt extrem de importanţi. Corpul uman nu poate să îi producă singur, astfel că trebuie să îi obţinem din altă parte. Motivul pentru care acizii graşi Omega-3 (şi Omega-6) sunt numiţi “esenţiali” este faptul că fără ei, ne îmbolnăvim!

Specialiştii în sănătate şi nutriţie susţin că Omega-3 sunt esenţiali mai ales pentru sănătatea creierului şi dezvoltarea normală a organismului uman.

Persoanele vegetariene suferă de carenţe ale acestor acizi, astfel că riscul lor de îmbolnăvire este mult mai ridicat. Cele mai bogate surse de acizi graşi esenţiali Omega-3 se găsesc în produsele animale precum peştele gras.

Oamenii au evoluat mâncănd atât alimente vegetale (legume şi fructe) cât şi de origine animală (carne şi lactate) şi, deşi în unele cazuri putem supravieţui fără ele, lipsa consumului de produse animale va duce, în timp, la îmbolnăvirea organismului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult