Îmbătrânirea: ce reprezintă şi cum să o oprim!

Îmbătrânirea este un proces caracterizat prin modificări treptae şi spontane, având ca efect maturizarea în timpul copilăriei, pubertăţii şi perioadei de adult tânăr, iar apoi declinul multor funcţii ale organismului în timpul vârstei a doua şi a treia. Îmbătrânirea este un proces continuu care debutează la naştere şi continuă în toate etapele vieţii. Are atât componenta pozitivă a dezvoltării, cât şi componenta negativă, declinul.
  • Publicat:
Îmbătrânirea: ce reprezintă şi cum să o oprim!

Îmbătrânirea este un proces caracterizat prin modificări treptate şi spontane, având ca efect maturizarea în timpul copilăriei, pubertăţii şi perioadei de adult tânăr, iar apoi declinul multor funcţii ale organismului în timpul vârstei a doua şi a treia.

De asemenea, îmbătrânirea este un proces continuu care debutează la naştere şi continuă în toate etapele vieţii. Are atât componenta pozitivă a dezvoltării, cât şi componenta negativă, declinul.

Îmbătrânirea normală se referă la complexul obişnuit de boli şi afecţiuni care vizează, în special, persoanele în vârstă. Cuprinde un spectru larg, deoarece oamenii îmbătrânesc foarte diferit, inclusiv în ceea ce priveşte modul în care fac diverse boli şi afecţiuni.

Îmbătrânirea frumoasă (sănătoasă) desemnează un proces prin care îmbătrânirea nu este însoţită de boli debilitante şi de incapacitate. Persoanele care îmbătrânesc frumos îşi pot menţine o viaţă activă până la moarte, spunându-se despre ei că „au murit de bătrâneţe”.

Cum se modifică organismul când îmbătrânim?

Odată cu avansarea în vârstă, organismul uman se modifică în mai multe aspecte vizibile. Adeseori, primele semne ale îmbătrânirii afectează sistemul musculo-scheletic. După vârsta de 35 de ani, performanţa de vârf, chiar şi în rândul atleţilor de performanţă, începe să se reducă.

Pe lângă bolile şi afecţiunile interne care se instalează odată cu înaintarea în vârstă, apar şi neplăcutele semne vizibile.

La majoritatea persoanelor, proporţia grăsimii corporale creşte cu mai mult de 30% către ultima parte a vieţii. Se modifică şi distribuţia grăsimii: există mai puţină grăsime sub piele şi mai multă la nivelul regiunii abdominale. Astfel, pielea se subţiaza şi apar riduri (cu toate că expunerea la soare şi fumatul au o influenţă mai mare asupra apariţiei ridurilor), devine mai fragilă, iar forma corpului se modifică.

Determinarea schimbărilor care sunt pur asociate vârstei şi celor care se datorează modului în care o persoană a trăit este adeseori dificilă. Un stil de viaţă sedentar, dieta necorespunzătoare, fumatul şi abuzul de alcool şi droguri pot afecta multe organe pe parcursul timpului, de multe ori chiar mai intens decât îmbătrânirea ca atare.

Cum oprim îmbătrânirea?

Îmbătrânirea este universală, la fel ca şi moartea. Nu putem opri îmbătrânirea. Acest lucru ar însemna să fim nemuritori şi ar duce la anularea completă a vieţii trăite din plin. Dar putem să o controlăm şi să o întârziem.

Atât ritmul de îmbătrânire, cât şi longevitatea pot fi influenţate mai mult decât ai visa vreodată – şi mai mult decât au realizat oamenii de ştiinţă până de curând.

Explozia cercetării în domeniul îmbătrânirii şi al bolilor legate de aceasta de aduce brusc nişte perspective uluitoare. Descoperirile recente sunt suficiente pentru a te lăsa fără grai, pe măsură ce se intră pe un teritoriu neexplorat până acum, fiind martori tot mai apropiaţi ai misterelor biologice capitale privind viaţa şi moartea.

Ai auzit de vindecări miraculoase ale cancerului, de oameni care au trăit peste 100 de ani sau de alte miracole asemănătoare. Cum este posibil? E mai simplu decât crezi! Şi nu, nu este vorba de o licoare miraculoasă, nici de un medicament-minune. Este vorba de stilul de viaţă pe care alegi să-l urmezi!

Ar fi atât de simplu dacă ai putea lua o singură pastilă anti-îmbătrânire şi adio riduri, adio grăsime, adio dureri musculare, adio vedere înceţoşată! Dar lucrurile nu stau deloc aşa. Nu există o singură vitamină, mineral, plantă medicinală, aliment sau altă substanţă cunoscută de ştiinţă care să conţină tot ceea ce ai nevoie pentru oprirea îmbătrânirii.

Cu cât oamenii de ştiinţă investighează mai mult, cu atât îşi dau seama că natura lucrează printr-o sinergie subtilă, în cadrul căreia elementele se sprijină şi se potenţează reciproc pentru a realiza cel mai puternic impact asupra funcţionării celulei.

Remediul unic pe care îl aşteptăm din partea medicamentelor nu e valabil în cazul domeniilor complexe legate de lupta împotriva îmbătrânirii şi de prelungire a vieţii.

Ce să mâncăm şi ce să evităm pentru longevitate şi anti-îmbătrânire?

Mănâncă fructe şi legume! Dintre toate lucrurile pe care le poţi face pentru a întârzia îmbătrânirea, acesta este numărul unu, deoarece îţi furnizează cea mai mare cantitate şi varietate de antioxidanţi („cheia tinereţii veşnice”). Mănâncă oricât de multe fructe şi legume – cel puţin cinci porţii pe zi. Chiar şi la o vârstă înaintată, fructele şi legumele pot furniza celulelor tale muniţia necesară contracarării deteriorării care provoacă boli sau moarte prematură.

Mănâncă peşte! Ar trebui să consumi peşte cel puţin de două-trei ori pe săptămână. Orice peşte e bun, dar mai ales cel gras, cum ar fi: somonul, macroul, sardina, tonul şi heringul, care conţin mulţi acizi graşi Omega-3.

Bea ceai! Dintre toate băuturile, ceaiul este considerat ca având cel mai puternic efect anti-îmbătrânire. Este plin de antioxidanţi.

Mănâncă alimente preparate din soia! Dacă nu poţi mânca alimente din soia o dată pe zi, fă-o măcar de două sau trei ori pe săptămână. Soia conţine mulţi antioxidanţi şi alte substanţe despre care se crede că împiedică instalarea anumitor forme de cancer.

Redu grăsimile nocive! Evită grăsimile care dăunează celulelor, cum ar fi carnea şi lactatele în exces, dar mai ales grăsimile polinesaturate sau cele parţial hidrogenate din margarină şi anumite uleiuri vegetale sau alimente prelucrate. Foloseşte aproape în exclusivitate uleiul de măsline sau alte uleiuri mononesaturate.

Atenţie la carne! Redu sau evită carnea, sau găteşte-o în moduri care să nu permită formarea radicalilor liberi.

Ia în considerare avantajele şi dezavantajele alcoolului! Nu bea cantităţi excesive de alcool, care poate fi considerat o fabrică de radicali liberi. Dacă bei moderat, axează-te mai mult pe vin, în special vinul roşu, care conţine diverşi antioxidanţi din struguri – nu mai mult de unul sau două pahare pe zi!

Mănâncă usturoi! Este una dintre resursele străvechi şi respectate de antioxidanţi. Studii remarcabile asupra animalelor şi oamenilor pretind că inhibă cancerul, obturarea arterelor şi, probabil, degenerarea funcţiilor cerebrale cauzată de îmbătrânire. Un căţel de usturoi zilnic, crud sau în mâncare, este o doză potrivită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”