Unul dintre factorii declanşatori ai îmbătrânirii este insulina.
Aceasta scapă de sub control, de obicei, la vârsta mijlocie şi nu doar că favorizează diabetul, dar atacă şi arterele, ne seacă de energie, creşte tensiunea arterială şi stimulează dezvoltarea tumorilor.
Insulina este un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, proteinelor şi mineralelor din organism. În anumite cantităţi, insulină este vitală, însă atunci când este în exces, devine nocivă şi chiar mortală.
După 35 de ani, nivelul insulinei în organism creşte (odată cu cel al glucozei), fiind imposibil să ne menţinem tinere mai mult timp dacă ne-a invadat arterele. Normalizaţi-i nivelul dacă nu vreţi să aveţi de-a face cu diabetul, obturarea arterelor, boli grave de inimă şi moarte prematură.
1. Reduceţi zahărul din alimentaţie
Pentru prelucrarea alimentelor din categoria zaharuri şi carbohidraţi, organismul are nevoie de mai multă insulină. Prin urmare, va creşte producţia hormonului.
2. Eliminaţi grăsimile nocive
Grăsimea care se oxidează repede declanşează eliberarea de insulină şi creşterea nivelului de zahăr din sânge. Cele mai nocive grăsimi sunt cele polinesaturate (uleiul de porumb, cel de şofran şi cel din seminţe de floarea-soarelui). Singura grăsime benefică pentru organism este cea mononesaturată (uleiul de măsline, de canola, fructele de avocado şi nucile). Această grăsime nu se oxidează uşor şi nu declanşează producţia în exces a insulinei.
3. Luaţi suplimente cu crom
Se recomanda zilnic 200 micrograme de crom organic pentru a menţine insulina la un nivel normal. Organismul compensează lipsa de crom producând insulină. Nu-i daţi această ocazie!
4. Slăbiţi dacă sunteţi supraponderali
Cu cât trageţi mai mult la c\ntar, cu atât sănătatea voastră este mai afectată. Slăbind, stimulaţi activitatea normală a insulinei.
5. Luaţi suplimente cu vitamina E
Această vitamină impulsionează activitatea insulinei şi reduce nivelul glucozei. În plus, protejează integritatea membranelor celulare care se deteriorează sub acţiunea radicalilor liberi.
6. Un strop de alcool!
Acesta stimulează activitatea insulinei, astfel încât să fie nevoie de o cantitate mai mică pentru prelucrarea zahărului. Beţi un pahar de alcool pe zi pentru a ţine sub control insulina, colesterolul şi nivelul zahărului din sânge.
7. Mese scurte şi dese
Uitaţi de cele trei mese importante din timpul zilei, pentru că ciuguleala este mult mai sănătoasă. Mesele bogate cresc brusc nivelul insulinei şi al zahărului din sânge. Mai bine ciuguleşte câte ceva de-a lungul zilei, decât să mesteci masiv de trei ori pe zi.