Intoxicaţia cu monoxid de carbon este din ce în ce mai frecventă în România şi a devenit o problemă serioasă. Pentru că sărăcia îi împinge să se încălzească la flacăra de la aragaz, mulţi români nu ştiu la ce se expun!
Chiar dacă nu în toate cazurile intoxicaţia cu monoxid de carbon este fatală, haideţi să vedem împreună cum o recunoaştem şi cum ne protejăm!
Monoxidul de carbon (CO) este un gaz inodor (fără miros), incolor şi insipid (fără gust), ce nu poate fi detectat cu simţurile noastre normale. Acesta este un compus chimic format dintr-un atom de carbon şi unul de oxigen.
În momentul în care concentraţia de oxigen se diminuează la nivelul focarului de ardere şi mai ales atunci când concentraţia oxigenului devine mai mică de 14%, producţia de monoxid de carbon este majoritară.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, monoxidul de carbon este un gaz asfixiant foarte toxic, care se fixează pe hemoglobină şi pe enzimele din lanţul respirator la nivel celular. Intoxicarea cu monoxid de carbon apare când se inhalează destul monoxid de carbon, încât acesta începe să înlocuiască oxigenul transportat de sânge. Aceasta se întâmplă deoarece moleculele de monoxid de carbon se ataşează de celulele roşii din sânge de 250 de ori mai puternic decât cele de oxigen. În timp ce oxigenul din sânge este înlocuit de monoxidul de carbon, ţesuturile şi organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot funcţiona normal.
Intoxicaţiile cu monoxid de carbon apar adesea din cauza defecţiunilor la aparate de încălzire cu combustie, precum sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol, grătare ori autovehicule în funcţionare în încăperi închise. Nivelul redus de oxigen conduce la o ardere incompletă a gazului, astfel încât în încăpere este degajat monoxid de carbon. Una din cele mai frecvenţe cauze ale intoxicării cu monoxid de carbon sunt instalaţiile de încălzire cu combustie, insuficient ventilate.
Cu cât cei din incăpere sunt mai expuşi atmosferei nocive, cu atât starea lor va evolua spre intoxicare gravă. De aceea, când intră într-o încăpere incendiată, pompierii poartă neapărat măşti de protecţie respiratorie.
Ţineţi cont că simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Dacă aveţi dureri de cap, ameţeli, stări de greaţă şi dureri de piept, nu vă grăbiţi să beţi un ceai şi să luaţi un antiviral. Verificaţi mai întâi dacă stările de rău dispar sau nu la aer curat. Dacă vă simţiţi rău doar în casă (sau în alt mediu închis), verificaţi instalaţia de gaze.
Potrivit crucea-rosie.ro, o concentraţie foarte mare de monoxid de carbon vă pune viaţa în pericol, fiind de ajuns câteva minute de expunere pentru a suferi un atac cerebral, infarct, pierderea memoriei şi, în cele din urmă, deces.
Iată care sunt simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon:
În cazul femeilor însărcinate, intoxicaţia cu monoxid de carbon poate afecta ireversibil fătul!
Durată de expunere:
– 0,1% de CO în aer omoară într-o oră
– 1% de CO în aer omoară în 15 minute
– 10% de CO în aer omoară imediat
Dacă găsiţi mai mulţi pacienţi ce prezintă toate aceste simptome (mai ales iarna), suspectaţi o intoxicaţie cu CO şi scoateţi-i afară din clădire sau vehicul.
În cazul în care se intoxică o persoană cu monoxid de carbon, primul ajutor constă în:
Verificaţi flacăra aragazului – aceasta trebuie să fie albastră. Dacă este portocalie, pereţii sau mobila de lângă aragaz prezintă zone decolorate, dacă simţiţi că aerul din încăpere este mai condensat, luaţi măsuri. Sunteţi în pericol de intoxicare cu monoxid de carbon!
Verificaţi instalaţiile de gaz frecvent, nu folosiţi instalaţii improvizate şi apelaţi întotdeauna la profesionişti!