Laringita acută este o inflamaţie de scurtă durată a laringelui, apărută din cauza abuzului vocal, iritaţiei locale sau a unei infecţii. În general, prima manifestare a bolii este modificarea vocii, de la simpla “răguşeală”, numită disfonie, la vocea abia perceptibilă, culminând cu pierderea totală a capacităţii de a vorbi, respectiv afonie.
Disfonia este de departe cel mai frecvent simptom al laringitei acute. În mod normal, corzile vocale sunt structuri suple care se apropie şi vibrează astfel încât să formeze sunete odată cu trecerea aerului printre ele. În cazul laringitei, corzile vocale devin inflamate sau iritate, distorsionând sunetul care se formează în mod normal. Apare în această situaţie disfonia, care în cazuri mai severe poate merge până la afonie (lipsa completă a sunetului).
Primele simptome se însoţesc ulterior de tuse, senzaţie de corp strain la nivelul gâtului, durere sau senzaţie de gât uscat. Mai ales în cazul laringitelor acute infecţioase, simptomele se pot asocia şi cu stări febrile, dureri de cap sau dureri musculare.
“Am să ȋncep cu factorii de risc pentru laringita acută, care pot influenţa tabloul bolii şi o pot complica, Aceştia sunt în principal factori comportamentali, ca fumatul şi consumul excesiv de alcool. De asemenea, persoanele care folosesc excesiv vocea în mod constant (profesori, cântăreţi) sunt predispuse la inflamaţii laringiene.
Alte patologii care pot fi considerate factori de risc sunt tulburările ventilatorii nazale care predispun la respiraţie pe gură, alergiile şi sindromul de reflux gastro-esofagian.
Ȋn ce priveşte cauzele, cele mai frecvente sunt infecţiile, abuzul vocal (suprasolicitarea vocii) şi/sau refluxul gastro-esofagian. Laringita acută infecţioasă este de obicei virală şi apare în timpul unui episod de infecţie a căilor aeriene superioare. Acest tip de laringită se poate complica prin suprainfecţie bacteriană “, spune Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Abuzul vocal este reprezentat de vorbit excesiv, ţipat sau cântat la un volum foarte ridicat pentru o persoană fără antrenament vocal sau de fapt de orice episod prelungit care determină creşterea presiunii la nivel glotic şi subglotic, rezultând astfel un traumatism al corzilor vocale. Aceste fenomene sunt agravate dacă se petrec într-un mediu rece sau sunt asociate cu fumatul.
O cauză non-infecţioasă de laringită, atât acută cât şi cronică, poate fi refluxul gastro-esofagian, care determină o iritaţie a corzilor vocale, în special în partea lor posterioară.
Alte cauze mai rare de laringită acută sunt reprezentate de reacţiile alergice şi inhalarea de vapori toxici.
Diagnosticul laringitei acute este de obicei clinic, bazat pe simptomatologia specifică. De multe ori, anamneza împreună cu simptomele şi examenul clinic ORL sunt de ajuns pentru un diagnostic de laringită acută. În unele cazuri, şi în special dacă simptomele persistă, este necesar un examen endoscopic laringian pentru a evidenţia alte eventuale modificari la nivel laringian.
“În cazul laringitei acute infecţioase, o complicaţie posibilă este extinderea infecţiei către restul arborelui respirator (traheită, traheo-bronşită). Unele laringite acute au posibilitatea de a evolua spre laringită cronică (inflamaţie cronică a corzilor vocale), în special la pacienţii cu factori de risc”, explică specialistul.
De cele mai multe ori, laringita acută are o evoluţie naturală spre vindecare în 7-10 zile. În această perioadă sunt indicate o serie de măsuri non-medicamentoase care să faciliteze vindecarea. În principiu, pacienţii ar trebui să inspire un aer mai umed (folosind un umidificator în cameră) şi să se hidrateze foarte bine. De asemenea, ar trebui evitate substanţele care determină deshidratarea, cum ar fi alcoolul şi cafeaua.
“De multe ori, cei care suferă de laringită acută au tendinţa să vorbească în şoaptă. Acest lucru ar trebui complet evitat, deoarece vorbitul în şoaptă determină un efort vocal mai mare decât vorbitul în sine, menţinând inflamaţia.
Tratamentul antibiotic nu este necesar de cele mai multe ori, deoarece majoritatea laringitelor acute infecţioase au origine virală, însă în unele situaţii, medicul poate prescrie o cură de antibiotic, atunci când este vorba de o infecţie bacteriană. Alt tratament medicamentos care poate fi folosit în situaţii mai rare este tratamentul cu derivaţi de cortizon, aceştia având un rol în reducerea inflamaţiei corzilor vocale.
Ȋn orice caz, “foarte importantă în vindecarea unei laringite acute este igiena vocală. Pacientul ar trebui să reducă pe cât posibil utilizarea vocii, prin repaus vocal, să evite să cânte, să ţipe, sau să vorbească în public” , conchide medicul Ioan Bulescu pentru CSID.ro.