Limfadenopatia: ce boli poate ascunde inflamarea ganglionilor limfatici

Limfadenopatia sau umflarea ganglionilor limfatici poate fi semnul unor afecţiuni ascunse! Ce sunt ganglionii limfatici și ce cauzează inflamarea lor.
  • Publicat:
Limfadenopatia: ce boli poate ascunde inflamarea ganglionilor limfatici
Sursa foto: Shutterstock

Limfadenopatia sau umflarea ganglionilor limfatici este adesea un motiv de îngrijorare pentru majoritatea persoanelor care se confruntă cu acest simptom. De cele mai multe ori, cauza nu este o boală gravă, ci o banală răceală, gripa sau o infecţie dentară. Alteori însă, când apar şi alte simptome, de vină pot fi afecţiuni mai grave.

Află mai jos ce sunt ganglionii limfatici, ce anume cauzează inflamarea acestora şi ce alte simptome poţi experimenta, dar şi metodele prin care poţi ameliora durerea!

Ce rol au ganglionii limfatici

Există aproximativ 600 de mici ganglioni limfatici în interiorul corpului. Aceştia există ca parte a unei reţele care poartă un fluid cunoscut sub numele de limfă. Ca parte a sistemului imunitar, ganglionii limfatici joacă un rol important în menţinerea sănătăţii. Fluidele din ţesuturile corpului filtrează prin ele.

Principala lor sarcină este să ajute organismul să scape de virusuri şi bacterii şi să furnizeze celule albe din sânge. De cele mai multe ori, ganglionii limfatici se umflă deoarece organismul se luptă cu o infecţie provocată de un virus sau de bacterii.

Ce simptome apar când se inflamează ganglionii limfatici 

Dintre sutele de ganglioni limfatici, putem simţi doar câţiva dintre ei. Grupurile de noduri din apropierea pielii pot fi simţiţi în gât, la subraţ, pe spate, în cap, pe burtă şi inghinal.

Atunci când se umflă, este posibil să observi următoarele simptome:

  • umflături de dimensiunea unui bob de fasole sub piele
  • sensibilitate sau durere la atingere
  • roşeaţă şi căldură a pielii în zona nodurilor umflate

Dacă ganglionii limfatici sunt umflaţi din cauza unei infecţii, pot apărea simptome precum:

Odată ce infecţia se elimină, ganglionii limfatici ar trebui să revină la normal.

Când trebuie să te îngrijoreze ganglionii inflamaţi 

Programează o întâlnire cu medicul tău dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome:

  • sesizezi că ai ganglioni limfatici măriţi în întregul corp, cum ar fi pe gât, inghinal şi axile
  • nodulii sunt umflaţi de mai mult de două săptămâni
  • ganglionii nu se mişcă atunci când îi împingi
  • nodulii cresc repede
  • pierdere în greutate
  • transpiraţii nocturne sau febră de lungă durată

Cauzele inflamării ganglionilor limfatici 

Cea mai comună cauză a inflamaţiei ganglionilor limfatici este o infecţie virală, cum ar fi răceala sau gripa obişnuită. O altă cauză frecventă a umflării ganglionilor limfatici este o infecţie bacteriană, cum ar fi infecţia cu streptococ. Mai rar, ganglionii limfatici se pot umfla din cauza leziunilor, a altor boli sau a cancerului.

Cauze infecţioase

Majoritatea cazurilor de ganglioni limfatici umflaţi sunt cauzate de virusuri sau bacterii. De multe ori, nodulii care se umflă vor fi aproape de infecţia în sine. De exemplu, nodulii din gât se vor umfla atunci când ai o infecţie la nivelul gâtului. Unele dintre numeroasele infecţii care pot determina umflarea nodulilor includ:

Cauze noninfecţioase

Poţi dezvolta limfadenopatie şi din alte cauze, de la leziuni la boli autoimune. Posibilităţile includ:

  • Leziuni – în timp ce corpul lucrează pentru a vindeca o rană şi pentru a preveni apariţia unei infecţii, nodulii din apropierea vătămării se pot umfla.
  • Anumite medicamente – Fenitoina (Dilantina) şi medicamentele pentru prevenirea malariei sunt două exemple de medicamente care pot provoca inflamarea ganglionilor limfatici.
  • Poliartrita reumatoidă – această boală autoimună provoacă inflamaţie la nivelul articulaţiilor şi uneori la alte organe.
  • Lupus – această boală autoimună provoacă inflamarea organelor, a pielii şi a articulaţiilor.
  • Sarcoidoza – această boală determină creşterea numărului de celule inflamatorii (granuloame) în diferite părţi ale corpului.

Limfadenopatia şi cancerul

Umflarea ganglionilor limfatici poate fi ocazional cauzată de cancer, dar limfadenopatia este mult mai probabil să fie cauzată de o infecţie. În cazuri rare, ganglionii limfatici umflaţi pot fi un semn al:

  • Limfomului – acesta este un tip de cancer care îşi are originea în sistemul limfatic sau într-un ganglion limfatic.
  • Leucemiei – acesta este un cancer al sângelui şi al măduvei osoase, care poate afecta şi sistemul limfatic.

Limfadenopatia – cum se tratează ganglionii limfatici măriţi

Medicul nu tratează ganglionii limfatici umflaţi, ci starea de bază care provoacă umflarea acestora. Dacă nodulii sunt cauzaţi de o infecţie uşoară sau de răceală, iată câteva sfaturi pentru a ameliora durerea:

  • căldura – pune o compresă caldă, cum ar fi o cârpă caldă, în zona afectată;
  • utilizează comprese răcoritoare – uneori, căldura poate irita pielea sensibilă sau părţile inflamate ale corpului; o compresă răcoritoare poate ajuta la uşurarea inflamaţiei;
  • medicamente împotriva durerii – ibuprofenul, naproxenul şi acetaminofenul pot uşura disconfortul;
  • odihneşte-te – odihna te poate ajuta să te recuperezi în cel mai scurt timp posibil.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult