Apariţia noului virus, coronavirus, care a avut originea în oraşul chinez Wuhan şi s-a răspândit în toată Asia şi ulterior, la nivel mondial, a determinat oamenii din întreaga lume să cumpere măşti medicale pentru faţă în speranţa prevenirii acestei infecţii. Dar oare cât de eficiente sunt ele cu adevărat?
Comercianţii beneficiază de faptul că numărul celor infectaţi cu coronavirus se apropie la nivel global de 29.000 de persoane şi continuă să promoveze utilizarea măştilor medicale, în ideea că ele au capacitatea de a proteja împotriva infectării. Aproape 600 de persoane au murit din cauza virusului în China, unde au fost depistate majoritatea cazurilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că ne aflăm într-o urgenţă globală a sănătăţii, deoarece focarul continuă să se răspândească şi aproximativ 13% din cazuri sunt în situaţie critică.
Oficialii guvernului local din Wuhan au cerut ca oamenii să poarte măşti medicale pentru faţă atunci când ies în locuri publice pentru a preveni răspândirea infecţiei. Experţii în sănătate spun că o astfel de mişcare este probabil eficientă într-un oraş în care o persoană are mai multe şanse să intre în contact cu cineva infectat decât în alte părţi ale lumii.
„Oamenii cred că purtarea măştilor îi va proteja de un virus de care sunt speriaţi”, spune Saskia Popescu, un epidemiolog primar la un sistem privat de asistenţă medicală din Phoenix, Arizona. „Înţeleg frica, dar oamenii trebuie să înţeleagă faptul că se află la risc foarte scăzut în acest moment”.
Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) nu recomandă în prezent persoanelor din Statele Unite să poarte măşti pentru faţă în public pentru a preveni infecţia. Dr. Nancy Messonnier, director al Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli Respiratorii, a declarat reporterilor în timpul unui apel de presă joi că cele mai bune măsuri preventive includ spălarea mâinilor şi acoperirea tusei cu mâna. CDC a emis linii directoare cu privire la două tipuri diferite de măşti de faţă – măşti chirurgicale şi respiratoare N95 – care sunt purtate în mod obişnuit de către profesioniştii din domeniul sănătăţii şi cei care sunt deja bolnavi.
Măştile chirurgicale obişnuite găsite de obicei în farmacii sunt aprobate de Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente şi au rolul de a-l proteja pe purtător de viruşii care pot veni din partea celor aflaţi în jurul nostru prin intermediul tusei sau strănutului, de exemplu.
Cu toate acestea, purtarea măştilor chirurgicale nu împiedică o persoană să inhaleze particule mai mici din aer, menţionează CDC. Cu toate că măştile de faţă pot proteja într-o măsură ridicată anumite particule care circulă prin aer, ele nu reuşesc să ofere imunitate 100%, ca urmare a faptului că particulele pot pătrunde cu uşurinţă în organism prin spaţiile laterale.
Măştile sunt recomandate pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii de către CDC, în cazul în care tratează pacienţi infectaţi de noul coronavirus. Măştile N95, care necesită testare şi aprobare de către CDC, sunt adecvate şi filtrează cel puţin 95% din particulele aeriene. Deşi măştile N95 sunt vândute publicului, specialiştii în sănătate şi boli infecţioase sunt atenţionaţi cu privire la acest aspect. Măştile N95 ar trebui să fie testate corespunzător pentru a se asigura că funcţionează corect.
„Au tendinţa să alunece şi să schimbe poziţia. Este uşor să se dezvolte scurgeri de aer, chiar dacă sunt montate corect „, spune el.
Studiile privind eficacitatea măştilor de faţă în prevenirea bolilor nu sunt concludente, în mare parte pentru că au fost efectuate doar pe profesioniştii din domeniul sănătăţii în mediul lor de muncă. În general, studiile au descoperit că dacă se folosesc măşti de faţă de către cadrele medicale, riscul de a răspândi boala către pacienţi se minimizează semnificativ.
Pentru restul persoanelor, în schimb, efectele utilizării măştilor nu sunt prea bine cunoscute. Experţii spun însă că persoanele deja bolnave şi infectate, care nu pot evita ieşirea din casă – în special cei care se vor afla în spaţii închise sau în sălile de aşteptare din spital – ar trebui să poarte măşti pentru a evita răspândirea germenilor.
Persoanele care nu sunt bolnave nu ar trebui să se bazeze pe măşti ca o modalitate de prevenire a infecţiilor respiratorii, potrivit doctorului Saskia Popescu, care observă că măştile chirurgicale oferă „protecţie limitată” împotriva bolilor de contact. În timp ce măştile de faţă pot fi de ajutor în oprirea răspândirii germenilor în anumite situaţii – cum ar fi atunci când oamenii se află într-un cartier apropiat sau într-o sală de aşteptare – este puţin probabil să înceteze focarul noului coronavirus.