Medicamentele şi influenţa lor asupra părului

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Melbourne, din Australia, au dovedit că anumite medicamente pot afecta culoarea sau textura părului!
  • Publicat:
Medicamentele şi influenţa lor asupra părului
Medicamentele şi podoaba capilară: două subiecte ce nu par a avea multe lucruri în comun, nu-i aşa? Există studii, însă, care demonstrează exact contrariul.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Melbourne, din Australia, au dovedit că anumite medicamente pot afecta culoarea sau textura părului! 

Care sunt acestea şi, mai ales, cum influenţează ele aspectul podoabei noastre capilare?

Este binecunoscut faptul că medicamentele pot avea efecte adverse.

Dar ştiai că medicamentele pot face ca părul tău să fie mai des, ondulat sau, şi mai mult, îţi pot schimba nuanţa de la brunet la roşcat? 

Vinovaţi la care nici măcar nu te-ai gândi pot fi medicamente precum pastilele contraceptive, antidepresivele, tratamentele pentru afecţiuni ale pielii, ba chiar şi banalul ibuprofen. 
 
Altele, în schimb, pot duce la schimbarea tipului de păr (părul creţ devine drept şi invers), a texturii şi nuanţei. Cu toate acestea, nu trebuie să ne alarmăm: cercetările în domeniu au arătat că efectele adverse ar trebui să dispară într-un interval de 3 până la 10 luni după întreruperea tratamentului.
 
 

Medicamente utilizate în tratamente dermatologice

În tratarea unor probleme de piele precum acneea sau psoriazisul, medicii dermatologi pot recomanda reţete care să conţină retinoide sau bacitracină. Compoziţia acestora joacă un rol major în schimbarea culorii părului, care are astfel tendinţa să devină mai închis. Un alt efect ar fi faptul că acesta devine mai des sau chiar creţ.
 
S-a dovedit că bacitracina poate duce la închiderea, cu câteva nuanţe, a culorii de păr, în timp ce etretinatul (cunoscut mai degrabă sub denumirea comercială de Tegison) are efectul invers, cauzând o schimbare de la brunet la castaniu-roşcat.
 
Specialiştii pun modificările pe seama faptului că aceste medicamente schimbă structura rădăcinii părului, ceea ce duce la formarea de bucle sau la încreţire de-a dreptul. Acest proces este controlat de un grup de celule numite melanocite (melanocita este celula formatoare de melanină, care produce pigmenţii naturali ai pielii, părului, ochilor), despre care se presupune că devin mai mult sau mai putin active sub acţiunea anumitor medicamentaţii, ducând astfel la pigmenţi diferiţi ai firului de păr.
Retinoidele schimbă textura şi aspectul părului, întrucât afectează celulele care produc keratina (“materialul” din care este alcătuit firul de păr), ducând astfel la modificări de aspect, culoare şi densitate a părului.

Medicamente pentru boli tiroidiene

Pe termen lung, culoarea părului poate fi afectată şi de medicamentaţia specifică problemelor de tiroidă, astfel că în unele cazuri se observă o decolorare a nuanţei părului, iar în altele aceasta  poate deveni mai întunecată/închisă. 

Alte medicamente care pot influenţa aspectul sau structura părului tău

În timpul unui studiu efectuat pe un eşantion de 200 de persoane la spitalul Razi din Iran, s-a dovedit că un procent de 3,5% din pacienţii cărora li se prescrisese valproat de sodiu (anticonvulsivant) a observat efecte precum încreţirea părului.
Litiul, folosit în tratarea tulburărilor psihice, are un risc de 12% de subţiere a firului de păr, conform altor studii. Acest lucru are loc, de obicei, pe o perioadă de 4 până la 6 luni de la începerea tratamentului.
 
Ibuprofenul nostru cel de toate zilele s-a dovedit a provoca şi el, în cazuri mai rare, subţierea firului de păr sau chiar căderea acestuia.
 
Modificări în culoarea părului apar şi în urma unor tratamente pentru glaucom şi colesterol.
 
Acum, că ai aflat toate acestea, nu-i aşa că te simţi mai bine informată? Nu este cazul totuşi să arunci toate flacoanele de medicamentele la gunoi, aceste efecte adverse fiind reversibile!
 
Vorbeşte cu medicul care ţi-a prescris o anumită medicamentaţie şi întreabă-l de efectele adverse şi de posibilele contraindicaţii, iar dacă observi schimbări pe durata tratamentului, cere-i să-ţi schimbe medicamentul cu pricina cu un altul sau să reducă dozajul iniţial.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult