Menstruaţie întârziată: semn de sarcină, dar și de boală. Când să te îngrijorezi

Când trebuie să te îngrijorezi dacă ţi-a întârziat menstruaţia, ce probleme extrem de serioase poate ascunde această situaţie şi când trebuie să mergi la medic.
  • Publicat:

Deşi atunci când îţi întârzie menstruaţia primul lucru la care te gândeşti este o sarcină (mai mult sau mai puţin dorită), există alte câteva motive din cele mai serioase pentru a merge la medic, printre acestea numărându-se chiar şi o formă de cancer. Iată care sunt motivele pentru care îţi poate întârzia menstruaţia şi ce probleme poate ascunde această întârziere. 

Probleme cu tiroida

Tiroida ta este un adevărat paradis hormonal. Când îşi face bine treaba, ajută la echilibrarea apetitului, a energiei şi chiar a nivelului de stres. Hormonii produşi de glanda pituitară ajută la stimularea tiroidei şi sunt produşi  chiar alături de hormonii care stimulează ovarele, astfel încât anomaliile de la nivelul uneia pot crea probleme cu cealaltă.

Deci, dacă de la o vreme menstruaţia îţi întârzie frecvent, observi modificări de flux şi de durată, mergi la medic pentru o serie de teste care pot determina cu precizie dacă tiroida este responsabilă. În acest caz, lucrurile sunt destul de simple şi după câteva luni de tratament menstruaţia va reveni la normal.

Endometrioza

Această problemă de sănătate afectează uterul şi apare atunci când ţesutul pe de pereţii uterului începe să se depună şi pe alte organe interne, precum ovare, intestine, vezică sau pe partea din spate a uterului. În unele cazuri rare, acesta poate ajunge chiar şi la creier. Din cauza acestui ţesut pot să apară simptome precum dureri şi sângerări puternice în timpul menstruaţiei, dar şi lipsa menstruaţiei. Nu există tratament care să vindece endometrioza, dar există câteva remedii şi cel mai bine este să mergi la medic, care îţi va prescrie tratament hormonal, care va avea ca rezultat o menstruaţie regulată şi o scădere a nivelului de durere.

Sindromul ovarelor polichistice

Această afecţiune apare atunci când ovarele sau glandele suprarenale încep să producă mai mulţi hormoni masculini decât în mod normal, iar rezultatul este apariţia chisturilor în interiorul ovarelor. Simptomele pot să includă dureri în zona pelvisului, apariţia acneei şi a unor mici pete de culoare închisă pe piele, dar mai ales dereglări semnificative ale ciclului menstrual. Dacă medicul a pus acest diagnostic, terapia hormonală sau îndepărtarea chirurgicală a acestora ar trebui să rezolve problema.

Cancerul endometrial

Cancerul uterin, cunoscut şi sub numele de cancer endometrial, apare atunci când mucoasa uterului (endometrul) începe să se dezvolte necontrolat, determinând sângerarea la intervale neregulate sau chiar absenţa menstruaţiei.

Orice femeie poate fi afectată de cancerul uterin, dar este cel mai frecvent la cele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 74 ani. Femeile mai în vârstă pot observa sângerări anormale, chiar dacă nu mai au ovulaţie, în timp ce femeile mai tinere pot prezenta un ciclu menstrual mai abundent  sau cu o durată mai lungă, dar şi scurgeri între cicluri sau absenţa acestuia.

Dacă observi simptome din acest registru, mergi imediat la medic, pentru că acest tip de cancer poate fi un motiv pentru care îţi întârzie menstruaţia, dar, ca orice cancer, cu cât este depistat mai devreme, cu atât cresc şansele de vindecare.

Premenopauza sau menopauza

Premenopauza este o altă posibilă cauză a dereglării ciclului menstrual. De regulă aceasta apare în jurul vârstei de 40 de ani și precedă menopauza, adică momentul când o femeie nu mai are ciclu menstrual. „La premenopauză, nivelul de estrogen fluctuează și uneori nu este suficient pentru a declanșa ovulația, ceea ce duce la întârzierea menstruației, explică specialiștii.

Menstrele pot avea fluxuri mai slabe sau mai accentuate, mai frecvente sau mai rare. Oricum, de cele mai multe ori, ele nu mai sunt normale.

Menopauza apare atunci când corpul nu mai produce ovule şi implicit nu mai există nici menstruaţie. Menopauza poate fi naturală sau poate fi indusă artificial prin operaţii chirurgicale sau anumite tratamente precum chimioterapia.

Kilogramele în plus sau în minus

La o greutate peste cea optimă, pot apărea schimbări în menstruație şi chiar lipsa acesteia pe o perioadă mai lungă. Cele mai multe femei redevin fertile şi au o menstruatie regulată după ce pierd în greutate.

Pe de altă parte, dacă nu există un procent optim de grăsime în organism, menstruaţia se poate deregla sau chiar opri. În mod normal, creşterea în greutate va ajuta persoana respectivă să revină la normal. Aceasta este o situaţie frecvent întâlnită în rândul femeilor care au o muncă fizică grea sau care sunt sportive de performanţă.

Stresul și insomnia

Stresul poate afecta multe aspecte ale vieţii, inclusiv menstruaţia. Uneori, stresul este atât de puternic încât organismul scade producţia de hormoni care determină ovulaţia şi implicit menstruaţia.

„Atunci când o femeie este stresată, se secretă în exces cortizol, numit și hormonul stresului, iar nivelurile ridicate ale acestuia suprimă secreția de hormon luteinizant, ceea ce va afecta ovulația”, explică dr. Thomas Ruiz, medic ginecolog la Memorial Care Orange din California.

De asemenea, stresul poate inhiba producția de estrogen și progesteron. Astfel, menstrele devin neregulate.

Nu este ceva neobișnuit ca o femeie să se confrunte cu amenoree în perioade stresante din viața ei, cum ar fi un examen important sau un proiect la locul de muncă.

Și insomnia poate duce la întârzierea menstruației. „De somn depinde buna funcționare a hormonilor, iar dacă o femeie doarme prea puțin sau are un somn neodihnitor, echilibrul hormonal al acesteia este perturbat și, în consecință, se poate confrunta cu întârzierea menstruației”, explică dr. Evelyn Mitchell, medic obstetrician.

Dietele restrictive și sportul în exces

Dietele hipocalorice, extrem de restrictive sunt un alt motiv pentru care poate întârzia menstruația. Slăbirea bruscă într-un timp foarte scurt duce la inhibarea secreției hormonului eliberator al gonadotropinelor (GnRH), care controlează la rândul său producția altor hormoni secretați de glanda pituitară, precum FSH și prolactina, care au un rol important în ciclul menstrual.

De ce întârzie ciclul? Poate că faci prea multă mișcare. Da, se poate! Exercițiile fizice intense pot cauza fluctuații ale nivelului estrogenului, hormon care, după cum am menționat anterior, joacă un rol important în reglarea menstruației.

Sportivele de performanță se confruntă adesea cu amenoree din cauza efortului fizic prelungit.

Anumite medicamente

Există posibilitatea ca administrarea unor medicamente să ducă la întârzierea ciclului menstrual. De aceea, orice tratament se administrează, efectele lui secundare trebuie discutate cu medicul curant.

Întârzierea menstruației poate fi cauzată de medicamente precum anticoncepționale cu progesteron, antiepileptice sau antidepresive.

Urmărește CSID.ro pe Google News