Este, fara doar si poate, o provocare majora pentru cercetatorii in domeniul medicinei, care inca bajbaie in privinta lui. Au facut ei niste studii, au tras unele concluzii, dar nu le pot numi decat preliminare, pentru ca nu inteleg indeajuns de bine mecanisul imunitatii umane.
Intr-un raport special pe tema sanatatii intitulat „Adevarul despre sistemul nostru imunitar”, capetele luminate de la Harvard isi declara admiratia pentru incredibila munca a sistemului imunitar care lupta singurel cu toate microorganismele care ameninta sa ne imbolnaveasca, dar recunosc ca este si foarte greu de patruns in tainele lui, pentru o eventuala revolutie medicala.
Expertii de acolo nu cred in asa-numita crestere a imunitatii, pe care o mai practicam in reprize, tocmai pentru ca vorbim despre un SISTEM care, prin definitie, nu functioneaza ca o entitate singulara pe care sa o pacalim noi cu niste vitamina C, in cateva zile.
Cuvintele-cheie ar fi echilibru si armonie. In stilul de viata, desigur. Pana la niste studii mult mai precise pe tema imunitatii, specialistii Harvard ne dau si niste sfaturi de bun-simt.
Adoptati „strategii de viata” sanatoase – fara tutun, dieta cu fructe, legume, putine grasimi saturate, cereale integrale (un recent studiu, dintre cele multe, spune ca alimentatia cu mai putine calorii ar fi pe placul imunitatii), cu sport regulat, o greutate potrivita si mentinuta, alcool moderat, somn bun, controale medicale la timpul lor.
Fiti sceptici – in privinta tuturor produselor care promit sa mentina sau sa creasca p`na la cer imunitatea. Imbin`nd un pic si dieta in capitolul acesta care vizeaza in special plante si suplimente, expertii Harvard spun ca nu exista p`na in acest moment dovezi clare ca Aloe Vera ar putea influenta cumva sistemul imunitar. Nici pentru Ginseng studiile nu ar fi suficiente. In schimb, usturoiul “ar putea avea o oarecare capacitate de a lupta impotriva infectiilor – bacterii, virusi, fungi”.
Incercati sa va stresati mai putin – desi cercetatorii nu se concentreaza foarte tare in acest moment pe legatura stres-imunitate, se stie deja ca multe afectiuni – de stomac, chiar si de inima, sunt legate de efectele stresului emotional.