Mituri despre hapciu şi tuse

Am intrat în splendidul sezon al sărbătorilor, dar şi în bogatul sezon al vânzărilor farmaceutice de produse pentru gripă şi răceală. Moment numai bun să demascăm unele mituri legate de aceste afecţiuni, mituri pe care le-am luat de bune încă din copilărie.
  • Publicat:
Mituri despre hapciu şi tuse

Am intrat în splendidul sezon al sărbătorilor, dar şi în bogatul sezon al vânzărilor farmaceutice de produse pentru gripă şi răceală. Moment numai bun să demascăm unele mituri legate de aceste afecţiuni, mituri pe care le-am luat de bune încă din copilărie.
 
Minţile luminate ale medicilor de peste mări şi ţări s-au concentrat pe problema legendelor care înconjoară subiectul răcelii şi gripei şi au ajuns la nişte concluzii menite să ne liniştească ori să ne contrazică, în unele cazuri, credinţe vechi de când lumea.

1. Vremea rece cauzează aceste afecţiuni. De unde şi vorba aceea a noastră, spusă cu năduf prin iulie-august, „Cum să răceşti, domnule, vara?”. Experţii cred că, de fapt, nu are legătură cu temperatura de afară şi că dacă stăm cocoloşiţi în case, sperând să nu ne îmbolnăvim pentru că nu dăm cu nasul de frig, nu rezolvăm mare lucru.

Există un ciclu natural al acestui virus, independent de grade, iar singurul mod în care poate creşte vremea rece riscul de îmbolnăvire este, cred specialiştii, legat de faptul că intrăm în contact foarte apropiat şi îndelungat cu alţi oameni, stând mai mult închişi în încăperi. Astfel, virusul se împrăştie mai repede.

2. Statul în haine ude, ieşitul afară cu părul ud ori pur şi simplu faptul că ne este frig ne îmbolnăvesc. Doctorii americani spun că acesta este unul dintre miturile cele mai mari auzite de ei vreodată pe tema acestor afecţiuni. Eu, una, l-am ascultat în repetate rânduri, de când eram copilă.

Studiile îl contrazic însă, iar medicii subliniază că răcelile şi gripele sunt cauzate de un virus şi în afara situaţiei în care, Doamne fereşte, facem vreo hipotermie, părul ud sau senzaţia de frig nu prea pot influenţa planurile acestor virusuri.

3. Înfofolitul ajută. Ba chiar deloc, spun cercetătorii. Ce ar ajuta ar fi ieşitul în aer liber, indiferent de temperatură, şi practicarea unui sport – aceste lucruri chiar au puterea să prevină îmbolnăvirea.

În rest, trebuie să ne fie foarte clar că virusurile se transmit în special în spaţii închise (da, şi călduroase), şi nu prea ţin cont de numărul nostru de pulovere sau pături. Deci, apelaţi la ele doar dacă vă este cu adevărat frig, nu dacă speraţi să fiţi protejaţi de virus.

4. Dacă te vaccinezi împotriva gripei, o să te îmbolnăveşti chiar de la vaccin. Ei, acesta spun cercetătorii că este cel mai gogonat mit. Medicii spun că s-a răspândit ideea greşită că vaccinul este, de fapt, o formă mai slabă a virusului.

În realitate, acesta conţine componente, nu virusul complet, şi, insistă ei, nu există niciun risc să ne îmbolnăvim de la vaccin. Mai spun că oamenii fac această legătură greşită între vaccin şi îmbolnăvire pentru că se vaccinează prea târziu (octombrie-noiembrie), când virusurile deja circulă.

5. Doar citricele ajută, în caz de boală. Ele ajută mult, dar la fel de tare poate ajuta şi supa de pasăre. Cercetătorii au făcut chiar un studiu ca să demonstreze asta, prin anul 2000 la Universitatea din Nebraska. Au aflat atunci că această mâncare are un real efect antiinflamator şi, în plus, grăbeşte eliminarea virusului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult