Nu ignora oboseala şi durerile de oase: pot ascunde o formă de cancer de sânge!

Majoritatea simptomelor cancerelor de sânge sunt un rezultat al unui număr redus de celule sănătoase din sânge şi a unei supraproducţii de celule anormale, lucru care duce la o aglomerare a locurilor unde celulele sanguine sunt produse, cum ar fi măduva osoasă sau sistemul limfatic.
  • Publicat:
Nu ignora oboseala şi durerile de oase: pot ascunde o formă de cancer de sânge!

Majoritatea simptomelor cancerelor de sânge sunt un rezultat al unui număr redus de celule sănătoase din sânge şi a unei supraproducţii de celule anormale, lucru care duce la o aglomerare a locurilor unde celulele sanguine sunt produse, cum ar fi măduva osoasă sau sistemul limfatic. 

Simptome ale cancerelor de sânge

Cel mai des întâlnite simptome în cazul cancerelor de sânge sunt: starea de oboseală, dificultăţile în respiraţie (cauzate de ponderea în scădere a celulelor roşii din organism), glande inflamate sau dureroase, dureri de oase din cauza acumulării de celule anormale în măduvă sau în sistemul limfatic, precum şi apariţia de vânătăi, ori instalarea unor hemoragii din ce în ce mai greu de oprit, cicluri menstruale abundente, febră, infecţii sau pierderea rapidă şi inexplicabilă în greutate.

Trei categorii principale ale cancerelor de sânge

Potrivit janssen.com, cele 140 de tipuri de cancere de sânge sunt grupate în trei mari categorii: leucemie, limfom şi mielom.

Leucemia este o afecţiune a celulelor albe din sânge. În funcţie de agresivitatea bolii, aceasta se clasifică în două mari categorii: leucemii acute (se dezvoltă agresiv) şi cronice (dezvoltare lentă). Cea mai frecventă leucemie (40% din cazuri) este leucemia limfocitară cronică.

Limfomul debutează în sistemul limfatic şi este cel mai frecvent tip de cancer de sânge. Practic, avem două mari tipuri de limfom: Hodgkin şi non-Hodgkin. Ultimul este de departe cel mai frecvent şi este clasificat, la rându-i, în indolent şi agresiv.

Mielomul este cancerul celulelor plasmatice din măduva osoasă. Aceste celule cancerigene produc cantităţi uriaşe de anticorpi anormali care intră în fluxul sanguin şi afectează organe şi ţesuturi.

Unul din trei cancere la copii este un cancer de sânge

Lupta cu cancerele de sânge obţine astăzi tot mai multe victorii, însă noile tratamente şi abordările medicale integrate au făcut posibilă schimbarea paradigmei, iar unele dintre cele 140 de tipuri de cancere de sânge, altădată fatale, au astăzi impactul unei boli cronice.

Pe de altă parte, această categorie de afecţiuni are o incidenţă din ce în ce mai mare în rândul copiilor şi tinerilor.

Potrivit Asociaţiei Pacienţilor cu Limfom, unul din trei cancere la copii este un cancer de sânge şi doar limfomul non-Hodgkin (LNH) a luat anul trecut mai multe vieţi în lume decât toate uraganele, cutremurele şi inundaţiile la un loc.

Acestea sunt concluziile conferinţei de presă „Cancere pe care le-am învins”, care a avut loc la iniţiativa Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) cu sprijinul Janssen România şi care s-a desfăşurat cu participarea pacienţilor din cadrul Asociaţiei Române Împotriva Leucemiei şi Asociaţiei Pacienţilor cu Limfom, care au împărtăşit cu cei prezenţi experienţa care a dus la supravieţuirea lor în faţa cancerelor hematologice.

În cadrul evenimentului au fost subliniate importanţa unui diagnostic cât mai rapid şi a accesului imediat la tratament, precum şi ponderea importantă în tot acest proces a unei atitudini determinate din partea pacienţilor care pot face în astfel de cazuri diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Am învăţat că speranţa moare ultima

Gabriela Diţă, pacient în remisie: „Da… 30 de ani, o fiică minunată, o familie fericită, o afacere în plină ascensiune… Câteva vânătăi şi repetate dureri de cap m-au făcut să-mi pun câteva întrebări. O lună de spitalizări, ridicări din umeri, biopsii ratate, întrebări fără răspuns […] Am descoperit oameni care m-au ajutat, m-au învăţat, mi-au fost aproape tot timpul. Am învăţat că speranţa moare ultima, că toţi suntem muritori, că trebuie să mă agăţ de orice pentru a continua”.

Diana Neagoe, pacient cu limfom non-Hodgkin, în remisie: „Pe cât de neaşteptat a fost acest diagnostic, pe atât de mare a fost transformarea mea. Am văzut frumuseţea lucrurilor mărunte pe care uităm să le preţuim, iubirea celor dragi, oameni minunaţi şi mi-am dorit mai mult decât oricând să trăiesc”.

Dornici să ajute şi să inspire şi alte persoane recent diagnosticate, supravieţuitorii au creat comunităţi şi le oferă consiliere pacienţilor care se confruntă cu cazuri de afecţiuni similare. Astfel de grupuri există atât în Asociaţia Pacienţilor cu Limfom cât şi în Asociaţia Română Împotriva Leucemiei (ARIL).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Fractura de col femural
Fractura de col femural