Ciuperca unghiei poate fi provocată din cauza mai multor tipuri de ciuperci, precum candida (care se poate transforma in candidoză) sau dermatofitele (care provoacă așa-numita condiție „piciorul atletului”). Ciupercile apar atunci când sporii își găsesc loc între unghie și pielea de sub aceasta și se hrănesc cu piele sau cu keratina din unghie.
Infecția unei unghii poate fi foarte repede observată: aceasta va începe să se îngroașe, își poate schimba culoarea sau chiar se poate îndeparta de pielea de sub ea.
Când infecția unghiei este cauzată de Candida albicans, ţesutul periunghial este inflamat şi, dacă se comprimă, iese puroi: este asemănător unui panariţiu vulgar.
În acest caz, vei observa că:
Este foarte important să acționezi imediat ce observi aceste simptome. Cu cât infecția va progresa, cu atât va fi mai greu de suportat.
Diagnosticul de ciuperca unghiei se bazează pe identificarea ciupercii prin intermediul unui mediu de cultură sau prin examen microscopic pe fragmente de unghie sau pe material prelevat din locul leziunii.
Tratamentul onicomicozei este de lungă durată. Practic, este necesară creşterea unei noi unghii total sănătoase. Din acest motiv, diagnosticul se stabileşte numai pe baza examenului clinic al unghiei, dar şi pe baza unui examen de cultură.
Tratamentul cel mai eficace utilizează griseofulvină sau ketoconazol pe cale orală fără întrerupere, cel puţin 6-7 luni.
Nistatina este eficace numai pentru Candida albicans, dar trebuie folosită doar local, odată ce s-a stabilit diagnosticul. Folosirea sa pe cale generală este inutilă, deoarece nistatina nu se absoarbe şi de aceea nu trece în circuitul sangvin.
Scheme terapeutice mai recente, încă în fază de cercetare, se bazează pe administrare de itraconazol, antimicotic de ultimă generaţie, o săptămână pe lună pentru un total de 3-4 cicluri.
Deși poate fi imposibil să eviți complet apariția ciupercilor, poți face, totuși, câteva lucruri pentru a reduce aceste riscuri, precum:
Este foarte important sa tratezi orice deteriorare a unghiei pentru că aceasta poate încuraja apariția ciupercilor.
Nu în ultimul rând, dacă observi orice simptom al apariției ciupercilor, tratează-te imediat. Ciupercile se răspândesc foarte repede, iar infecția odată instalată se tratează destul de greu.