Osteoporoza – cand oasele devin prea fragile

Este deja o certitudine ca o femeie din doua si un barbat din cinci vor suferi pe parcursul vietii o fractura legata de osteoporoza. Daca adaugam la aceasta durerile, scaderea calitatii vietii, necesitatea unor ingrijiri medicale complexe, tabloul neplace
  • Publicat:
Osteoporoza - cand oasele devin prea fragile
Osteoporoza - cand oasele devin prea fragile

Cum se manifesta?
Pana la aparitia fracturilor (care sunt de fapt complicatii ale bolii), osteoporoza nu are nici un fel de simptome. Fracturile coloanei vertebrale sunt de obicei dureroase, coloana vertebrala se incovoiaza, iar persoana afectata scade in inaltime. Fracturile de sold apar de obicei dupa o cazatura destul de usoara si se vindeca greu, din cauza starii precare a oaselor. Nu sunt insa putine cazurile in care o fractura este descoperita chiar si dupa un an de la producere daca nu este insotita si de durere.    

Care sunt cauzele?
Structura osoasa normala se formeaza inca din copilarie, densitatea maxima obtinandu-se in jurul varstei de 25 de ani. Dupa 35 de ani, densitatea incepe sa scada usor atat la femei, cat si la barbati.

Care sunt factorii de risc?
Afectiunea apare mai frecvent la femei, la persoanele cu osatura subtire, mici de inaltime, la fumatori si sedentari, cu istoric familial de osteoporoza. Poate aparea si in contextul altor afectiuni (extirparea ovarelor, hipertiroidie, hepatita cronica) sau a unor tratamente (cu heparina, fenobarbital sau corticoizi). Diagnosticul se stabileste cu ajutorul osteodensitometriei DXA, investigatie care stabileste densitatea osoasa la nivelul soldului sau coloanei vertebrale in 5, 10 minute. Rezultatele acestei determinari sunt exprimate printr-un scor T. Astfel, un scor T intre -1 si -2,5 semnifica o scadere moderata a densitatii osului, in timp ce, un scor T sub 2,5 corespunde osteoporozei. Testul DXA este indicat tuturor femeilor cu varsta peste 65 de ani si femeilor care au intrat la menopauza si au factori de risc pentru osteoporoza.    

Care este tratamentul?
Exista mai multe tipuri de medicamente, rolul medicului fiind acela de a opta pentru varianta optima, cantarind atat beneficiile, cat si riscurile in cazul fiecarui pacient. Tratamentul de substitutie hormonala, cu estrogeni sau combinatii de estrogeni si progesteron este eficient, dar nu este recomandat pe termen lung datorita cresterii riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau cancer de san. Bifosfonatii previn pierderea osoasa si scad riscul de fractura. Raloxifenul scade riscul fracturilor coloanei vertebrale, dar nu s-a stabilit daca scade si riscul fracturilor de sold. Printre efectele adverse: bufeurile, aparitia cheagurilor de sange la nivelul plamanilor sau picioarelor. Calcitonina se administreaza intranazal (spray), actioneaza doar la nivelul coloanei vertebrale si se foloseste daca celelalte tratamente sunt contraindicate. Ranelatul de strontiu stimuleaza formarea de tesut osos, scade resorbtia acestuia si riscul de fracturi atat la nivelul coloanei vertebrale, cat si al soldului.

Dr. OANA ZARNESCU, specialist medicina generala
Renuntarea la fumat (1 pachet pe zi scade cu 5-10% masa osoasa); o alimentatie echilibrata (din care nu trebuie sa lipseasca lactatele); exercitiile fizice practicate regulat (chiar si mersul pe jos) sunt benefice pentru mentinerea unor oase sanatoase; o data intrate la menopauza, femeile ar trebui sa ia zilnic suplimente de vitamina D ce fixeaza calciul in oase.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Totul despre acnee la seminarul CSID
Totul despre acnee la seminarul CSID