Otita cronica – cauze, simptome, tratament

Otita cronica este o infectie a urechii, mai periculoasa decat infectia acuta pentru ca poate afecta iremediabil starea de sanatate a urechii. Iata ce se recomanda pentru otita!
  • Publicat:
Otita cronica - cauze, simptome, tratament
Otita cronica - cauze, simptome, tratament

Otita medie cronica este inflamatia sau infectia urechii mijlocii ce persista sau reapare la anumite intervale de timp. Ea se declanseaza atunci cand fluidul din spatele timpanului nu este eliminat.

Cauze

Acest lucru se intampla in cazul in care trompa lui Eustachio se blocheaza in mod repetat (sau ramane blocata pe perioade mai lungi), ca urmare a alergiilor, infectiilor, traumatismelor urechii sau inflamarea tesutului limfatic.

Atunci cand urechea mijlocie este infectata cu bacterii (sau, ocazional, cu virusi) este destul de grav. Aceasta infectie se poate raspandi in osul mastoid din spatele urechii (mastoidita), sau fluidul existent in aceasta zona poate crea o presiune ce afecteaza timpanul.

O infectie cronica a urechii poate fi mai daunatoare decat o infectie acuta pentru ca efectele acesteia sunt prelungite sau repetate, putand cauza daune permanente ale urechii.

Cu toate acestea, simptomele infectiei cronice sunt mai putin severe, astfel incat boala poate ramane neobservata si netratata pentru o perioada indelungata.

Infectiile urechii sunt mai frecvente la copii, pentru ca, in cazul lor, trompa lui Eustachio este mai scurta si mai ingusta.

Simptome

– disconfort sau durere de obicei usoara a urechii, resimtita ca o presiune;
– fluid sub forma de puroi in ureche;
– pierderea auzului.

Simptomele pot fi continue sau intermitente si pot sa apara la una sau la ambele urechi.

Tratament

In cazul in care medicul considera ca infectia este cauzata de o bacterie, pot fi prescrise antibiotice. Acestea pot fi necesare chiar si pentru o perioada mai lunga de timp, sub forma de comprimate sau sub forma de picaturi pentru ureche in cazul in care exista o gaura in timpan.

Pentru a elimina tesutul inflamat pot fi necesare si interventii chirurgicale pentru a permite trompei lui Eustachio sa functioneaze corespunzator. Chirurgul poate face o deschidere in timpan pentru a permite scurgerea lichidului acumulat. Aceasta interventie se numeste miringotomie.

Interventiile chirurgicale pentru a repara timpanul perforat pot preveni aparitia altor infectii cronice ale urechii.

Pastreaza-ti urechile curate si uscate pentru a preveni reinfectarea. Acest lucru este deosebit de important mai ales daca a fost efectuata operatia de miringotomie.

Complicatii posibile:

– chist al urechii mijlocii;
– paralizie faciala;
– infectarea unuia dintre oasele craniului;
– inflamatie in jurul creierului;
– daune permanente de tip surditate partiala sau completa.

Majoritatea copiilor vor avea pierderi minore ale auzului in timpul si imediat dupa o infectie, deoarece lichidul nu este inca eliminat din ureche. Desi acesta poate trece neobservat, el poate provoca probleme auditive semnificative la copii.

Orice lichid care nu este eliminat din ureche in 8-12 saptamani de la aparitie este un motiv de ingrijorare.

Pierderea permanenta a auzului este rara, dar riscul creste o data cu numarul si durata infectiilor.

Citeste si Gel antibacterian sau traditionalul sapun?

 

Urmărește CSID.ro pe Google News