Pericole de intoxicatie cunoscute şi mai puţin cunoscute

Vara este anotimpul în care toxiinfecţiile alimentare sunt la ordinea zilei. Carnea, ouăle, lactatele, conservele, sucurile care nu sunt păstrate în condiţii proprii se alterează mai uşor şi devin o mică “bombă” cu ceas pentru organismul nostru. Acestea, şi multe altele, pot fi adevărate otrăvuri. Citeşte cu atenţie.
  • Publicat:
Pericole de intoxicatie cunoscute şi mai puţin cunoscute

Vara este anotimpul în care toxiinfecţiile alimentare sunt la ordinea zilei.

Carnea, ouăle, lactatele, conservele, sucurile care nu sunt păstrate în condiţii proprii se alterează mai uşor şi devin o mică “bombă” cu ceas pentru organismul nostru.

Acestea, şi multe altele, pot fi adevărate pericole de îmbolnăvire. Citeşte cu atenţie.

Listeria: fructe şi legume crude, lapte nepasteurizat

Listeria contaminează produsele proaspete precum cele menţionate mai sus. Simptomele infecţiei cu listeria includ: febră, dureri musculare, probleme la stomac sau diaree şi pot apărea după două zile până la două luni după consumul de alimente contaminate.

Măsuri de precauţie: spălaţi bine fructele şi legumele înainte de consum, verificaţi cu atenţie etichetele lactatelor pentru a vă asigura că sunt pasteurizate.

Salmonella: carne crudă, ouă, produse procesate

Bacteria Salmonella poate contamina orice aliment, însă produsele animale prezintă un risc sporit din cauza contactului cu fecalele de animale. La păsări aceasta poate afecta ouăle înainte de formarea găoacei, astfel că până şi ouăle proaspete, curate, pot fi contaminate cu Salmonella. Simptomele infecţiei cu Salmonella includ: crampe stomacale, febră, diaree după 12 până la 72 de ore de la expunere. Acestea pot dura între 4 şi 7 zile.

Măsuri de precauţie: nu consumaţi ouă crude sau foarte puţin gătite, nu ţineţi niciodată carnea crudă alături de cea gătită, curăţaţi foarte bine suprafeţele pe care aţi procesat carne crudă, preparaţi alimentele la temperaturi de peste 70 de grade Celsius şi nu consumaţi niciodată produse care au fost retrase de pe piaţă sau se apropie de termenul de expirare.

E-coli: carne de vită, suc sau lapte proaspăt, produse proaspete

E. coli trăieşte în intestinele bovinelor şi poate contamina carnea de vită în procesul de sacrificare. Bacteria se poate răspândi în momentul secţionării carcaselor de vită. Simptomele infecţiei cu E. coli includ: crampe abdominale severe, diaree şi stări de vomă.

Măsuri de precauţie: gătiţi foarte bine carnea de vită (la peste 70 de grade Celsius) şi nu puneţi carnea preparată pe aceeaşi farfurie pe care a stat carnea crudă, Spălaţi foarte bine ustensilele cu care aţi procesat carnea, spălaţi foarte bine fructele şi legumele iar, în cazul băuturilor, cumpăraţi numai produse pasteurizate.

Botulism: conserve

Botulismul este o boală rară, cu risc de deces, ce poate apărea în cazul alimentelor conservate necorespunzător. Conservele preparate în casă prezintă un risc sporit, alături de miere, mezeluri şi peştele afumat sau fermentat.
Bebeluşii se confruntă cu cel mai ridicat grad de risc de apariţie a bolii.

Simptomele botulismului includ: crampe, stări de vomă, probleme de respiraţie, dificultate la înghiţire, slăbiciune sau paralizie. Dacă experimentaţi astfel de simptome sunaţi de urgenţă la 112.

Măsuri de precauţie: nu serviţi niciodată miere copiilor cu vârsta sub 12 luni. Aruncaţi conservele care au răsuflat, care au curs sau pe cele care şi-au schimbat mirosul. Sterilizaţi timp de 30 de minute conservele preparate în casă.

Stafilococ: sandvişuri, salate, produse de patiserie

Da, puteţi căpăta o infecţie cu stafilococ în urma consumului unor alimente precum sandvişuri, salate (cu ou, ton sau pui) sau produse de patiserie umplute cu diverse creme. Simptomele apar imediat, după nici 30 de minute, şi includ: stări de vomă, crampe şi diaree. Acestea durează de la una până la trei zile.

Măsuri de precauţie: spălaţi-vă bine pe mâini înainte de a atinge alimentele. Nu manipulaţi alimentele dacă suferiţi de infecţii la ochi sau la nas, dacă aveţi o rană deschisă ori o infecţie la mână sau la încheietură.

Hepatita A: manipulare necorespunzătoare a alimentelor

Hepatita A este un virus care atacă ficatul şi poate cauza febră, oboseală, ameţeli, pierderi în greutate şi icter. Majoritatea infecţiilor nu sunt grave. Virusul se poate răspândi dacă persoana infectată nu se spală bine pe mâini şi apoi atinge alimentele pe care urmează să le consume.

Măsuri de precauţie: vaccinul împotriva viruhepatitei A şi spălarea corespunzătoare a mâinilor înaintea manipulării alimentelor.

Campylobacter: carne de pui gătită necorespunzător

Chiar şi o picătură de zeamă de carne crudă de pui poate provoca infecţia cu Campylobacter – o boală despre care nu se ştiu foarte multe lucruri. Simptomele acesteia pot incude: febră, crampe, diaree, stări de vomă. Majoritatea oamenilor îşi revin în mai puţin de o săptămână însă afecţiunea poate degenera în sindromul Guillain-Barre, o boală rară, gravă. Aceasta poate cauza paralizie temporară la câteva săptămâni după ce boala diareică a trecut.

Măsuri de precauţie: spălaţi-vă foarte bine pe mâini, curăţaţi foarte bine suprafeţele pe care aţi procesat alimente precum şi ustensilele cu care aţi lucrat, cu apă fierbinte şi detergent.

Virusul Norwalk: manipularea necorespunzătoare a alimentelor

Norovirusurile sunt cei mai frecvenţi vinovaţi pentru ceea ce numim „toxiinfecţie alimentară”. Acestea cauzează diaree şi stări de vomă şi durează de la 24 la 48 de ore. Virusurile Norwalk apar când persoana care a preparat alimentele nu şi-a spălat foarte bine mâinile după utilizarea toaletei. Alimentele cu risc crescut de contaminare sunt salatele sau scoicile care nu se prepară termic înaintea consumului.

Măsuri de precauţie: spălaţi-vă foarte bine mâinile cu apă caldă şi săpun timp de 30 de secunde după utilizarea toaletei sau schimbarea scutecelor bebeluşului înainte de a manipula alimente.

Vibrio vulnificus: scoici crude

Vibrio vulnificus este o bacterie care se dezvoltă în apele marine calde şi poate contamina crustaceele, mai ales scoicile. Infecţia cu Vibrio vulnificus provoacă simptome asemănătoare cu cele cauzate de alte infecţii alimentare, însă persoanele cu un sistem imunitar slab pot dezvolta o infecţie gravă în sânge.

Măsuri de precauţie: consumaţi numai scoici gătite corespunzător şi aruncaţi toate scoicile care nu se deschid în timpul preparării.

Scombrotoxina: ton proaspăt

Infecţia cu scombrotoxină este asemeni unei reacţii alergice şi apare în urma consumului de peşte care a început să se deterioreze. În primele faze ale alterării bacteria produce histamine. Acestea cauzează senzaţie de arsură în gură, iritaţii cu prurit, ameţeli, dureri de cap şi diaree. Simptomele dispar în maxim 6 ore, iar antihistaminicele pot fi de folos.

Când este cazul să mergeţi la medic

Majoritatea toxiinfecţiilor alimentare se rezolvă de la sine însă este necesar să vă vadă un medic dacă:

•    Aveţi febră mare
•    Aveţi scaune cu sînge
•    Stările de vomă persistă
•    Diareea durează mai mult de 3 zile
•    Prezentaţi semne de deshidratare (gură uscată, ameţeli, urinări rare şi în cantităţi mici)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult