Pot face copiii infarct sau nu? Explică dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru

Majoritatea malformaţiile cardiace pot fi diagnosticate intrauterin deşi unele prezintă un grad ridicat de dificultate. Află mai multe informaţii de la un medic
  • Publicat:
Pot face copiii infarct sau nu? Explică dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru
Pot face copiii infarct sau nu? Explică dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru, foto arhiva

Din păcate, în ultimii ani numărul cazurilor de copii obezi a crescut şi o dată cu asta şi numărul de copii care suferă de hipertensiunea arterială. Asta va duce la un număr mai mare de copii care vor suferi de boli cardiologice. Am aflat mai multe despre bolile cardiovasculare la copii, transmiterea acestora, modalităţi de detecţie, dar şi despre controlul înainte de a începe practicarea unui sport de performanţă de la dr Alina Oprescu, medic specialist Cardiologie

Cele mai frecvente boli cardiologice la copii sunt leziunile la nivelul camerelor cardiace atât la nivelul atriilor cât şi la nivelul ventriculilor. Alte afecţiuni sunt bicuspidia aortică, coarctaţia de aortă, stenoza pulmonară, prolapsul mitral cu regurgitare.

CSÎD: Bolile cardiovasculare sunt ereditare?
Dr. Alina Oprescu:
Există boli cardiace cu transmitere genetică clară (bicuspidie aortică, cardiomiopatia hipertrofică) şi boli ce nu prezintă o componentă genetică. Copii unor părinţi cu malformaţii cardiace prezintă un risc mai mare decât populaţia generală de a prezenta o malformaţie cardiacă, deşi nu neapărat pe cea a părinţilor.

CSÎD: Infarctul poate apărea şi la copii?
Dr. Alina Oprescu:
Boala cardiovasculară ischemică la copii nu prezintă mecanismele fiziopatologice ca în patologia adultului şi reprezintă o raritate la copii. Există anumite malformaţii cardiace congenitale ce implică originea anormală a arterelor coronare şi se asociază cu ischemie miocardică, chiar necroză-infarct, dar aceşti pacienţi nu pot supravieţui fără operaţie pe cord la scurt timp de la naştere.

Încă din sarcină se pot detecta malformaţii ale inimii fătului
 

CSÎD: Ce afecţiuni ale inimii copilului se pot detecta intrauterin?
Dr. Alina Oprescu:
Majoritatea malformaţiile cardiace pot fi diagnosticate intrauterin deşi unele prezintă un grad ridicat de dificultate. Extrem de important în stabilirea unui diagnostic corect îl reprezintă experienţa examinatorului, deoarece inima fătului este un organ în diverse stadii de evoluţie ce trebuie cunoscute de cel ce o examinează. Fiecare morfologie fetală va surprinde un alt moment al dezvoltării. Anumite afecţiuni cardiace nu sunt vizibile la prima ecografie de morfologie fetală.

CSÎD: La ce medic trebuie să se adreseze părinţii prima dată dacă observă că copilul oboseşte prea repede sau are puls prea rapid?
Dr. Alina Oprescu:
Primul pas ar trebui făcut în direcţia efectuării unu consult de pediatrie. Dacă în urma consultului există elemente patologice ce îndreaptă atenţia spre o boală cardiacă, pacientul trebuie direcţionat către un cardiolog pediatru.

Ce tip de consult atestă capacitatea de a face sport?


CSÎD: Ce tip de consult se recomandă în vederea efectuării orelor de sport de la şcoală?
Dr. Alina Oprescu:
De cele mai multe ori consultul realizat de medicul de famlie este suficient pentru obţinerea avizului pentru orele de sport de la şcoală. În cazul în care există semne clinice de boală cardiacă, pacientul este îndrumat către specialist.
CSÎD: Ce teste se recomandă dacă vrem ca un copil să înceapă să facă sport de performanţă?
Dr. Alina Oprescu:
Un consult cardiologic complet în acest sens implică efectuarea unui examen clinic amănunţit, a unei electrocardiografii şi a unei ecocardiografii. Fiecare dintre aceste 3 elemente aduce informaţii importante despre starea aparatului cardiovascular.

Inimă sănătoasă la copii – ce alimentaţie se recomandă


CSÎD: Ce dietă se recomandă pentru o inimă sănătoasă la copiii?
Dr. Alina Oprescu:
Un stil de viaţă sănătos implică un consum de alimente sărace în grăsimi saturate, fructe, legume, evitarea sucurilor în exces, a dulciurilor. Este foarte importantă şi mişcarea efectuată în mod regulat.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult