Principalele simptome ale COVID-19, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sunt febra crescută şi tusea seacă.
Însă persoanele infectate au observat diverse manifestări, care pot consta în inflamaţii la nivel ocular, oboseală, pierderea gustului şi a mirosului, precum şi simptome digestive.
În aproape jumătate din cazurile de COVID-19, simptomele sunt atipice şi relativ uşoare, mai ales la pacienţii tineri, cu vârsta sub 50 de ani, care nu prezintă şi alte afecţiuni, afirmă specialiştii.
Având în vedere simptomatologia atât de vastă a infecţiei cu noul tip de coronavirus, boala poate fi subdiagnosticată, mai ales că testele de tip RT-PCR nu sunt suficiente şi nu este posibilă testarea în masă a populaţiei.
Una dintre cele mai frecvente întrebări privind COVID-19 este următoarea: „Care sunt primele semne ale infecţiei cu noul coronavirus?”
Cunoscând răspunsul la această întrebare, probabil oamenii ar fi mai responsabili şi s-ar autoizola la domiciliu, evitând astfel răspândirea virusului.
Însă nu există, din păcate, un răspuns clar. Multe persoane descriu simptome ce variază de la o simplă oboseală până la senzaţie de picioare grele, durere de cap, diaree, lipsa poftei de mâncare, frisoane sau tensiune musculară.
În schimb, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, care au şi alte afecţiuni cronice, precum diabet, cancer, boli de inimă, pot dezvolta forme severe ale infecţiei cu noul coronavirus, riscul de deces fiind extrem de crescut.
Prin urmare, dacă observaţi orice simptom care persistă şi nu este justificat, apelaţi telefonic medicul de familie pentru îndrumări.