Îţi curge nasul, strănuţi, faci febră şi tuşeşti. “Am răcit!”, îţi spui. Oare? Ai răcit sau ai gripă, poate chiar o viroză?
Care este diferenţa dintre aceste boli care ne afectează mai ales în sezonul rece şi cum putem să le tratăm? Luăm antibiotice, ne vaccinăm sau bem mult ceai şi sperăm la bine?
În primul rând, trebuie să ştim de ce anume suferim!
Virusurile care stau la baza acestor afecţiuni, odată pătrunse în organism, activează mecanismele de apărare. Globulele albe învaţă atunci să atace şi să distrugă celulele infectate. Acest proces reprezintă imunitatea.
Cea mai comună infecţie virală este răceala, care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele şi căile respiratorii.
Există multe virusuri diferite care produc răceala, însă rinovirusurile sunt implicate cel mai frecvent. Răceala se transmite atunci când mâinile unei persoane vin în contact cu secreţii nazale provenite de la un individ infectat. Contrar părerilor “din popor”, frigul nu determină apariţia răcelii şi nu creşte riscul de infecţie.
Simptomele răcelii debutează la trei zile de la infectare, persoanele afectate simţind iniţial o senzaţie neplăcută la nivelul cavităţii nazale sau faringelui. Ulterior apar simptome precum strănut, rinoree (nasul care curge) şi stare generală de disconfort.
Aceasta este o infecţie a plămânilor şi căilor respiratorii, care se manifestă prin febră, dureri în gât, tuse, migrene şi stare generală proastă şi care apare mai brusc. De aceea, poate fi uşor confundată cu simpla răceală, dar este cauzată de virusuri diferite şi produce simptome mai severe. Anual, gripa afectează 5-10% din populaţia adultă, explozia de cazuri înregistrându-se în special la sfârşitul toamnei sau începutul iernii.
Cât despre tratamentul acestor “boli de sezon”, trebuie să ştii că antibioticele nu sunt eficace împotriva răcelilor şi gripei, însă în caz de infecţie bacteriană asociată cu o infecţie virală (viroză), tratamentul antibiotic este deseori necesar. Totuşi, băile calde, supa de pui, ceaiul îndulcit cu miere, legumele şi fructele proaspete, suplimentele alimentare, antiinflamatoarele de tipul ibuprofenului şi analgezicele sunt remedii comune şi eficiente împotriva acestor afecţiuni.
Dar, pentru că a preveni este mai uşor decât a trata, poţi alege să ţii la distanţă gripa sau virozele de sezon prin vaccinare! Vaccinurile moderne oferă protecţie împotriva diferitelor virusuri gripale. Pentru ca aceste vaccinuri să fie eficiente, medicii încearcă să prevadă care tulpini virale vor cauza epidemii în anul respectiv, pe baza tulpinilor virale predominante anul trecut şi a tulpinilor care produc boala în alte regiuni ale lumii.
Şi pentru că există numeroase păreri pro şi contra vaccin, trebuie să ştii că acest mod de prevenţie este necesar mai ales copiiilor în vârstă de peste 6 luni, persoanelor de peste 50 de ani şi femeilor care vor fi în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină în timpul sezonului gripal.