Cum a dat prima ploaie şi gradele Celsius din termometru au scăzut brusc, au început să apară şi victimele reumatismului. Durerea de umăr, încheieturile care tronesc la cea mai mică mişcare şi senzaţia de înţepeneală îţi sunt cunoscute? Atunci citeşte mai departe pentru a afla cu ce problemă te confrunţi.
Dr. Andra Bălănescu, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, medic primar boli interne şi reumatologie la Clinica de Reumatologie „Sf. Maria”, ne oferă mai multe informații despre reumatism.
CSÎD: Cum poate fi definit reumatismul? Câte tipuri de boli reumatice există şi de ce apar durerile reumatice cu precădere în sezonul rece?
Dr. Andra Bălănescu: „Reumatism” este un termen generic prin care se înţelege o suferinţă a articulaţiilor. Există un număr mare de tipuri de boli reumatice, cele mai importante fiind:
Acestora li se pot adăuga manifestări reumatice care pot apărea în suferinţe de altă natură (boli hematologice, neoplazice, endocrinologice, metabolice, infecţioase).
Acutizările unora dintre suferinţele reumatice au caracter sezonier şi meteodependent, fiind mai frecvente în anotimpul rece. În această categorie se încadrează artroza.
CSÎD: Pot fi prevenite afecţiunile reumatice?
Dr. Andra Bălănescu: În general, afecţiunile reumatice nu pot fi prevenite. Totuşi, controlând factorii favorizanţi şi aplicând un tratament corect, putem uneori preveni puseele de acutizare, progresia rapidă, apariţia complicaţiilor sau a handicapului fizic.
În privinţa artrozei, factorii care pot preveni agravarea bolii sunt: normalizarea greutăţii corporale, combaterea poziţiilor vicioase, a sedentarismului şi evitarea eforturilor fizice excesive.
CSÎD: Cum afectează bolile reumatice viaţa bolnavului?
Dr. Andra Bălănescu: Afecţiunile reumatice pot afecta major viaţa pacientului. Dacă pentru boala artrozică acest lucru se referă mai ales la impotenţa funcţională şi handicap fizic ce le influenţează viaţa de zi cu zi (30% din pacienţi nu pot merge pe jos 300 de metri, 28% nu pot urca 10 trepte, 25% cară cu dificultate o greutate de 2,5 kilograme), pentru reumatismele de tip inflamator situaţia este diferită.
Acestea pot afecta şi persoane tinere, care pot fi nevoite să-şi întrerupă activitatea profesională prematur, cu consecinţe psihologice, dar şi sociale importante.
În plus, în aceste boli reumatice nu sunt interesate doar articulaţiile, ci şi un număr mare de organe, ceea ce întunecă foarte mult prognosticul acestor pacienţi.
CSÎD: Cum influenţează alimentaţia şi mişcarea afecţiunile reumatice?
Dr. Andra Bălănescu: Ca în majoritatea afecţiunilor, şi în cazul bolilor reumatice o alimentaţie echilibrată este recomandată. Singura menţiune este legată de un aport suplimentar de vitamina D, deoarece necesarul nu poate fi asigurat doar din alimentaţie. Nu există superalimente care să atenueze durerile articulare, dar există medicamente!
Mişcarea este importantă din mai multe puncte de vedere: favorizează mobilitatea articulaţiilor, combate excesul ponderal, menţine tonusul muscular şi contribuie la creşterea densităţii minerale osoase.
Evident, efortul fizic trebuie adaptat capacităţii funcţionale a fiecărui pacient în parte. Persoanele care nu pot face efort pot recurge la exerciţii izometrice, care contribuie la menţinerea tonusului muscular, mişcări pasive sau gimnastică asistată de un kinetoterapeut.
CSÎD: Ce părere aveţi despre remediile naturiste, celebrele unguente pe bază de gheara-dracului? Sunt acestea eficiente cu adevărat sau se bazează mai degrabă pe efectul placebo?
Dr. Andra Bălănescu: Nu mă pot pronunţa decât asupra unguentelor care beneficiază de studii clinice controlate care să le ateste eficacitatea, cum sunt unguentele ce conţin antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea sunt eficiente în unele forme de artroză, cum ar fi artroza mâinilor sau a genunchilor, dar atât eficacitatea cât şi toxicitatea lor este mai mică decât a celor administrate oral sau parenteral.
CSÎD: În ce constau tratamentele pentru afecţiunile reumatice?
Dr. Andra Bălănescu: Dacă în boli degenerative, cum este artroza, tratamentul medicamentos constă în principal în administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene şi a antialgicelor (eventual şi a preparatelor pe bază de suplimente de glucozamină, un constituent natural al cartilajului), în bolile reumatice de tip inflamator situaţia este complet diferită.
Tratamentul trebuie să includă medicamente capabile să influenţeze mecanismul patogenic al bolii, aşa cum sunt imunosupresoarele sau tratamente şi mai moderne, cum sunt agenţii biologici.
CSÎD: Pot fi bolile reumatice vindecate?
Dr. Andra Bălănescu: Unele boli reumatice pot fi vindecate, altele pot fi ameliorate, iar în cazul altora putem obţine remisiuni complete pe termen lung (chiar dacă nu putem vorbi încă de o vindecare).
Totul depinde de tipul afecţiunii, de cât de precoce s-a pus diagnosticul şi s-a început tratamentul, de corectitudinea monitorizării tratamentului şi de complianţa pacientului.
CSÎD: Câteva recomandări pentru suferinzii de reumatism în sezonul rece?
Dr. Andra Bălănescu: Încălţăminte adecvată care să asigure o poziţie fiziologică a piciorului şi o repartiţie uniformă a greutăţii pe toată suprafaţa tălpii, îmbrăcăminte comodă şi călduroasă, evitarea expunerii la temperaturi scăzute şi atenţie sporită!