Consumaţi spanac cât de des puteţi pentru că anumite substanţe pe care le conţine neutralizează elementele cu potenţial cancerigen care ne ajung în organism pe calea alimentelor supraprocesate, a cărnii prăjite şi a grăsimilor periculoase.
Cancerul colorectal reprezintă a patra formă de cancer în întreaga lume ca prevalenţă, cu mai bine de 50.000 de decese anual doar în Statele Unite. Această maladie poate fi însă prevenită dacă ne schimbăm stilul de viaţă şi dacă adoptăm obiceiuri sănătoase.
„Evoluţia cancerului este un proces multiplu, complex, în care sunt implicate celule alterate pe diferite căi. Spre exemplu, alterarea microARN-ului influenţează markerii tumorali ce au legătură cu cancerul de colon”, explică Dr. Mansi Parasramka, unul dintre experţii implicaţi în studiul care demonstrează beneficiile spanacului în protecţia anti-canceroasă.
Specialiştii au ţinut sub observaţie în special acrilamidele şi aminoacizii heterociclici care se formează atunci când carnea sau alte alimente sunt aduse la temperaturi foarte înalte. Aceste substanţe schimbă structura genetică celulară, crescând riscul de cancer colorectal.
Cancerul începe să se dezvolte prin distrugerea treptată a secvenţelor ADN, sau prin mutaţii care determină diviziunea celulară necontrolată. Experţii au monitorizat felul în care clulele răspund la anumiţi stimuli, iar rezultatul a fost uimitor. Consumul de spanac poate compensa parţial efectele nocive induse de multe dintre alimentele cu potenţial cancerigen. Testele de laborator au confirmat faptul că această plantă reduce cu aproape 50% incidenţa tumorilor localizate la nivelul colonului.