Starea de alertă după 15 mai: ce presupune, declaraţia pe propria răspundere şi amenzi de la 500 la 15.000 de lei

Află totul despre starea de alertă: cât durează, ce declaraţie trebuie să completezi dacă ieşi din localitate, ce zboruri sunt suspendate şi în ce condiţii poţi lua amendă.
  • Publicat:
Starea de alertă după 15 mai: ce presupune, declaraţia pe propria răspundere şi amenzi de la 500 la 15.000 de lei

Începând cu data de 15 mai 2020, România iese din starea de urgenţă, dar intră în starea de alertă la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile. Astfel, românii trebuie să respecte alte reguli decât cele prevăzute în starea de urgenţă, în vederea limitării răspândirii noului coronavirus. 

Potrivit documentului publicat pe site-ul Guvernului României, în următoarele 30 de zile vom putea circula în interiorul localităţilor fără declaraţie pe proprie răspundere, dar dacă dorim să ieşim din localitate, trebuie să avem la noi în continuare o declaraţie prin care să motivăm scopul deplasării.

Vă prezentăm mai jos ce presupune starea de alertă la nivel naţional şi care sunt măsurile de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2.

Ieşirea din localitate, doar cu declaraţie pe proprie răspundere (model)

Începând cu data de 15 mai 2020, este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în interiorul localităţilor, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei şi evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

În situaţia în care doriţi să ieşiţi din localitate, trebuie să vă justificaţi motivul completând o declaraţie pe propria răspundere (modelul mai jos).

În ce condiţii poţi lua amendă şi ce valoare are aceasta

Legea stării de alertă prevede amenzi care încep de la 500 de lei şi pot ajunge până la 15.000 de lei. Persoanele amendate pot plăti jumătate din sumă în termen de 15 zile.

Contravenţiile prevăzute la art. 60 se sancţionează după cum urmează:

  • cu amendă de la 500 de lei la 2.500 de lei contravenţiile prevăzute la art. 60 lit. c), d), e), g), h), k), m), n) şi ş);
  • cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei contravenţiile prevăzute la art. 60 lit. a), b), f), i), o), q) şi s);
  • cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei contravenţiile prevăzute la art. 60 lit. l), r) şi t);
  • cu amendă de la 3.000 de lei la 15.000 de lei contravenţiile prevăzute la art. 60 lit. j) şi p);

Masca de protecţie, obligatorie la magazin, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă

Începând cu data de 15 mai 2020, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie medicale sau nonmedicale, astfel încât nasul şi gura să fie acoperite.

Măsuri de protecţie a angajaţilor la locul de muncă

Instituţiile şi autorităţile publice, precum şi operatorii economici publici şi privaţi, au obligaţia organizării activităţii astfel încât munca să se desfăşoare de la domiciliul angajaţilor, iar dacă activitatea desfăşurată nu permite acest lucru, să ia măsuri pentru:

  • asigurarea triajului epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu şi vizitatorilor, la punctele de control-acces în incinte
  • dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spaţiile de lucru;
  • respectarea regulilor privind desfăşurarea activităţii în birourile cu spaţii comune (open space) şi a regulilor privind funcţionarea unităţilor de cazare în regim hotelier;
  • decalarea programului de lucru, pentru entităţile cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minimum 1 oră, pe parcursul a minimum 3 ore, în tranşe de minimum 20% din personal.

Accesul în instituţii al persoanelor a căror temperatură corporală depăşeşte 37,3 grade Celsius, interzis

Instituţiile publice şi operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, trebuie să ia măsuri pentru organizarea activităţii, astfel:

  • accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană şi o distanţă minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;
  • să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depăşeşte 37,3 grade Celsius;
  • să asigure dezinfectarea suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghişeelor.

Cabinetele stomatologice, parcurile şi saloanele de înfrumuseţare, redeschise

În contextul stării de alertă, sunt permise activităţile de îngrijire personală care se desfăşoară în spaţiile special destinate şi cu respectarea măsurilor de prevenire şi protecţie.

Începând cu 15 mai, se dispune redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii şi cu respectarea măsurilor generale de prevenire şi protecţie.

În starea de alertă sunt permise activităţile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi altele asemenea, care se desfăşoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună.

De asemenea, se reia activitatea cabinetelor de medicină dentară pentru cazurile care nu reprezintă urgenţă, cu respectarea măsurilor de prevenire şi control a răspândirii infecţiilor.

Totodată, se reia asigurarea asistenţei medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezintă urgenţă şi care nu au potenţial de agravare, cu condiţia organizării activităţii astfel încât consultaţiile să fie efectuate doar cu programare prealabilă şi interzicerea staţionării pacienţilor în zonele de aşteptare, precum şi activităţile de internare a pacienţilor care nu sunt urgenţe medicale, la nivelul unităţilor sanitare non-COVID, cu menţinerea interdicţiilor de acces a aparţinătorilor, fiind obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacienţilor internaţi.

Sălile de sport, restaurantele şi anumite malluri rămân închise

Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, concerte sau orice alte întruniri în spaţii deschise, precum şi de activităţi culturale, ştiinţifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activităţi de fitness, activităţi în piscine şi de tratament balnear desfăşurate în spaţii închise.

Este suspendată temporar activitatea de servire şi consum al produselor în spaţiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât şi la terasele din exteriorul acestor locaţii.

Sunt exceptate activităţile de preparare a hranei, cât şi de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service”, livrare la client, „take-away” etc.

De asemenea, este suspendată temporar activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale cu suprafaţa construită mai mare de 15.000 mp, în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.

Sunt exceptate următoarele activităţi:

  • vânzarea produselor alimentare, veterinare, farmaceutice, a produselor şi serviciilor de optică medicală şi a serviciilor de curăţătorie;
  • vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului;
  • activitatea desfăşurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului.

Slubjele religioase se desfăşoară doar în exteriorul lăcaşurilor de cult

Activităţile organizate de slujitorii cultelor religioase, cu participarea publicului, care se desfăşoară doar în exteriorul lăcaşurilor de cult, precum şi practicile şi ritualurile cu caracter privat în interiorul lăcaşurilor de cult (cu participarea a maximum 16 persoane), se realizează cu respectarea măsurilor de prevenire şi protecţie stabilite. Slujbele religioase desfăşurate în spaţii publice, în exteriorul lăcaşurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.

Zborurile şi transportul rutier internaţional de persoane către şi dinspre 13 ţări, suspendate până la 1 iunie

Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre: Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran, şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 15.05.2020.

Sunt exceptate de la aceste măsuri mai multe categorii de zboruri: cele efectuate cu aeronave de stat, cele de transport marfă şi corespondenţă, umanitare şi care asigură servicii medicale de urgenţă, cele care sunt destinate salvării şi căutării în situaţii de urgenţă, transportul echipelor de intervenţie tehnice, aterizări tehnice necomerciale.

De asemenea, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor. Sunt exceptaţi următorii cetăţeni străini:

  • membri de familie ai cetăţenilor români;
  • membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale UE sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România;
  • persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţi ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului UE;
  • persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;
  • personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  • pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare;
  • pasageri care călătoresc din motive imperative;
  • persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

Se suspendă transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos şi Turcia şi din aceste ţări către România, până în data de 01 iunie 2020.

Excepţiile de la aceste prevederi pot fi consultate integral pe site-ul www.mai.gov.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult