Dacă şi tu, ca şi mine, ţi-ai propus să rediuci cantităţile de zahăr din viaţa ta, trebuie să citeşti acest articol.
Pentru că, într-o primă fază, ve crede că dacă renunţi la dulciuri, problema e ca şi rezolvată.
Surpriză! Nu e chiar aşa. Sunt multe alimente care au, poate, mai mult zahăr, decât un fursec cu ciocolată pe care îl ocoleşti cu greu.
Deşi sunt gustoase, nu dulci, numeroase sosuri pentru paste conţin între 6 si 12 grame de zahăr pe porţie. Aceasta este aceeaşi cantitate pe care o putem obţine dintr-un fursec cu ciocolată. Citeşte cu atenţie eticheta sosului favorit pentru paste. S-ar putea să ai surprize.
Pe etichetele batoanelor de cereale putem întâlni ingrediente precum: sirop de porumb, zahăr brun, sirop de zahăr brun, dextroză sau fructoză. Aceste produse pot fi învelite în cremă de iaurt sau ciocolată ceea ce poate adăuga de la 8 la 12 grame de zahăr pe porţie. În locul unui baton de cereale alege acelaşi gramaj de muesli sau cereale integrale, iar cantitatea de zahăr va scadea semnificativ.
Iaurturile constituie alimente bogate în calciu şi protein, însă iaurturile cu arome sau cu fructe pot conţine între 17 si 33 de grame de zahăr la o porţie de 200 de grame – cât două cupe generoase de îngheţată cu ciocolată. Alege un iaurt natural, fără adaos de zahăr, iar fructele păstrează-le pentru o altă gustare.
Ovăzul este bogat în fibre însă numeroase tipuri de ovăz instant cu arome de fructe conţin între 10 şi 15 grame de zahăr pe porţie. Alege fulgii de ovăz fără zahăr şi combina-i cu câteva fructe uscate sau fructe proaspete, iar la final adaugă puţină scorţisoară. Sănătos, mult mai ieftin şi cu un puternic efect antioxidant!
Dressing-urile gata preparate pot conţine între 5 şi 7 grame de zahăr pentru două linguri de produs. Aşa că ai grijă cât adaugi. Poţi oricând să alegi varianta clasică formată din ulei, oţet sau zeamă de lămâie şi puţină sare şi ai scăpat de grija zahărului
Majoritatea băuturilor care pretind că îţi vor furniza energia de care ai nevoie vin la pachet cu cantităţi mari de zahăr, pe lângă cofeină. Unele conţin chiar şi 25 de grame de zahăr la 200 ml de produs. Ce-ai zice să renunţi la ele în favoarea unui pahar mare cu apă rece? Uneori, deshidratarea provoacă stări de oboseală.
Chiar şi compoturile făcute în casă pot avea până la 39 de grame de zahăr per porţie. Încearcă să renunţi la siropul aromat şi să consumi doar fructele. Asa vei reuşi să reduci cantitatea de zahăr ingerată până la aproximativ 15 grame.
Ai ales ceaiul în defavoarea caloriilor şi zahărului din sucuri. Ce nu ştiai, poate, este că numeroase branduri populare de ceai conţin până la 32 de grame de zahăr per sticlă. Un pahar de suc de mere conţine 24 de grame de zahăr. Poţi controla cantitatea de zahăr preparându-şi singură ceaiul. Dacă, totui, alegi să cumperi un ice tea citeşte cu atenţie eticheta!
Prin eliminarea apei fructele uscate ajung să conţin cu mult mai mult zahăr decât fructele proaspete. Înainte de a le consuma le poţi hidrata timp de câteva ore sau poţi alege să consumi fructe în stare naturală. Astfel, vei reduce cantitatea de zahăr ingerat cu până la jumatate.
Acest produs atât de îndrăgit conţine cca. 4 grame de zahăr per lingură de produs. Poate nu este o cantitate atât de mare însă, dacă vrei să reduci cantitatea de zahăr consumată de-a lungul zilei e bine să iei în calcul si ketchup-ul şi să îl inlocuieşti cu muştarul – mai puţin de 1 gram de zahăr la o lingură de produs.