Organismul uman conţine sute de tipuri diferite de celule. Majoritatea acestor celule sunt localizate in ficat, rinichi şi creier şi sunt responsabile pentru a păstra funcţia normală a acestor organe.
Prof. Dr. Erdal Karaöz, reponsabilul Centrului de Cercetare şi Producere a celulelor Stem Regenerative din cadrul Spitalului LIV Istanbul , afirma ca: “ In ultimii 10-15 ani celulele stem, celule care asigura functionarea organelor noastre şi reprezinta celula cheie a individului, au fost divizate in loborator şi se folosesc in tratamentele celulare specifice fiecarui individ. Celulele stem se folosesc in tratamentul leziunilor cartilajului in ortopedie, in chirurgia estetica şi reparatorie, in arsurile şi ranile cu vindecare plelungita, in cazul lezuinilor membrelor inferioare la pacientii cu diabet, in leziuni cardiologice.”
Prof. Dr. Erdal Karaöz a raspuns la intrebarile in legatura cu celulele stem şi tratamentul celular.
Care este scopul folosirii celulelor stem?
Aria de folosire a celulelor stem se poate imparti in doua categorii principale. Acestea se pot folosi in chirurgia estetica şi reparatorie, ortopedie, dermatologie şi in tratamentul afectiunilor hematologice. Totuşi, exista afectiuni care nu pot fi tratate conventional şi care se spera a fi tratate cu celule stem, cum ar fi : afectiuni ale sistemului nervos: afectiuni ale maduvei, ALS boli neuro-generative, afectiuni ale muschilor, insuficiente ale organelor, afectiuni imunitare, afectiuni oculare, cum ar fi pierderea sau lipsa vederii. In toate aceste cazuri se aşteapta aplicarea tratamentului cu celule stem.
La ora actuala, atrage atentia tratamentul celular aplicat in chirurgia estetica. Ce metode folositi in spitalul dvs?
Cicatricile produse de acnee reprezinta o problema cosmetica. In tratarea acestor cicatrici dermatologia foloseşte de mult timp substante de umplere. Dar, in funtie de rata de degradare acest tip de tratament necesita repetarea interventiei. Aceste produse se folosesc mai rar in tratarea cicatricilor produse de acne, datorita efectelor secundare. In tratamentul cicatricilor acneice,injectiile cu celule proprii fibroblaste se administreaza independent sau in combinatie cu laser şi dermaroleri.
La biopsia efectuata pacientilor in tratament s-a constatat o creştere a volumului celulelor fibroblaste şi a epidermului, fara inflamatii.
Pe langa acestea, la ora actuala celulele fibroblaste cu rol activ in vindecarea ranilor, formarea cicatricilor, asigurand integritatea structurii celulare a pielii sunt folosite in chirurgia estetica cu scop de rejuvenare şi in tratamentul afectiunilor dermatologice. Celulele fibroblaste se folosesc in tratamentul ranilor, a cicatricilor in urma varicelei, arsuri, traumatismelor, a cicatricilor postoperatorii şi pentru marirea buzelor, prin prelevarea de celule proprii.
Injectarile cu celule proprii fibroblaste se folosesc in tratamentul ridurilor, a petelor, in cazul pierderii elasticitatii pielii aparute odata cu inaintarea in varsta.
Celulele fibroblaste injectate in piele stimuleaza sinteza de colagen şi elastin propriu in zona unde a fost aplicate, refacand structura proteica a pielii. Astfel, pielea capata un aspect anti-aging, tineresc.
Cum se aplica tratamentul cu celule?
Metoda de producere a celuleor fibroblaste consta in prelevarea unui eşantion de piele de 3 mm dintr-o zona a corpului foarte putin expusa razelor solare, de preferinta din spatele urechii, zona axilara sau inghinala prin metoda biopsiei punch in conditii sterile. In cazul in care biopsia se face intr-o zona paroasa acesta se va efectua astfel incat sa contina şi foliculul firului de par din zona cefei. Pe langa biopsie se va preleva şi sange cu scopul de a produce celule endemice fiecarui individ in parte. Din materialul prelevat prin bioposie se extrag celulele fibroblaste prin metoda fragmentarii enzimatice. Dupa care se trece la etapa producerii celulelor fibroblaste in conditii sterile. Perioada de producere a celulelor fibroblaste variaza intre 4-6 saptamani. La sfarşitul perioadei se constata o multiplicare a nr. celulelor suficient pentru a fi transplantate. Dupa efectuarea controlului calitatii şi stabilirea caracteristicilor, produsul este prezentat medicului curant in flacoane special pregatite pentru a fi administrat. Injectiile se aplica prin metoda clasica de mezoterapie la interval de 15-30 de zile, in total 3-4 şedinte. Metoda nu necesita anestezie.
Celulele stem se administreaza pacientului de la care au fost prelevate?
In general, aceste celule se administreaza pacientului de la care au fost prelevate. Insa exista unele cazuri, cum ar fi afectiunile sistemului imunitar cand se pot administra celule prelevate din maduva sau tesutul adipos de la un alt individ. Acest lucru este posibil datorita caracteristicii acestor celule de a fi recunoscutre şi acceptate de catre sistemul imunitar al individului la care se face transplantul. In consecinta, celulele transplatate de la un alt individ se comporta in acelaşi mod cu propriile celule ale pacientului. Aceasta metoda se numeste transplant alogenic.
Celulele prelevate pot fi folosite şi dupa 20 de ani?
In general este posibil. Dupa divizarea suficienta a celulelor o parte este administrata pacientului. In cazul in care nu se inregistreaza rezultatele dorite, dupa examenul patologic, se mai poate administra o a doua sau a trei doza. Celulele folosite in acest scop se pot conserva in recipiente cu nitrogen lichid la -196 C. Testele au demostrat ca celulele conservate in aceste conditii şi-au pastrat proprietatile timp de 20 de ani.