Ce ne face dintii si oasele puternice? Ce este esential pentru a preveni osteoporoza? Nimic altceva decat calciul! El este unul dintre mineralele esentiale din organismul nostru.
Calciul joaca un rol semnificativ in dezvoltarea sistemului osos si este esential pentru prevenirea mai multor boli degenerative. Cantitatea zilnic necesara de calciu este de 500-1000mg pentru copii si adolescenti si 1300mg pentru adulti.
Importanta calciului
Calciul ajuta la reglementarea secretiei de hormoni, contribuie la functionarea sistemului digestiv si stabilizeaza tensiunea arteriala normala. De asemenea, este un factor important in coagularea sangelui, contractia muschilor si pentru functionarea normala a sistemului nervos.
Calciul ajuta la tratarea si/sau prevenirea a numeroase probleme de sanatate legate de oase, sange si alte organe din corpul nostru si mentine o greutate corporala sanatoasa.
Deficienta de calciu
Deoarece vitamina D joaca un rol important in absorbtia calciului in organism, un deficit al acesteia poate duce la o carenta de calciu. O dieta bogata in proteine, afectiuni ale rinichilor si functionarea anormala a glandelor paratiroide sunt, de asemenea, responsabile pentru deficitul de calciu.
Lipsa calciului din organism creste riscul de osteoporoza, hipertensiune arteriala, ridicarea nivelului de colesterolul, accident vascular celebral, rahitism, hipoparatiroidism, cancer de colon, insomnie si obezitate.
Produse alimentare bogate in calciu
Produsele lactate sunt cele mai bune surse de calciu. Deoarece laptele se gaseste in capul listei, se recomanda consumarea a cel putin un pahar de lapte zilnic.
Diferite forme ale acestuia, precum laptele semidegresat, laptele praf degresat sau milkshake-urile contin, de asemenea, cantitati mari de calciu. Nu uita nici de iaurt, smantana, branza precum parmezanul, mozzarela, Cheddar etc.
Alte alimente bogate in calciu sunt: broccoli, varza, mazare, fasolea, fructele uscate, nucile, migdalele, alunele, semintele de susan si fructe precum portocalele, grepfruitul, smochinele si caisele.
Sardinele in ulei si somonul sunt, la randul lor, alimente bogate in calciu. Poti obtine calciu si din deserturi precum prajiturile cu branza si fructe, inghetata, budinca de orez sau chiar din painea integrala si orez. Alte surse de calciu sunt ouale, soia, branza tofu.
Suplimente de calciu
Calciul poate fi obtinut si din diferite suplimente de calciu: carbonat de calciu, maleat de calciu, citrat de calciu, fosfat de calciu, gluconat de microcristalina. Acestea ajuta la mentinerea unor niveluri adecvate de calciu in organism.
Include alimentele bogate in calciu in dieta ta zilnica pentru a-ti mentine o stare buna de sanatate. De asemenea, asigura-te ca regimul tau alimentar cuprinde si o cantitate corespunzatoare de vitamina D, esentiala pentru absorbtia calciului in organism.
Citeste si Astazi ti-ai baut lapticul?
Avem nevoie de soare