Urzica este o plantă perenă ce creşte pretutindeni, dar ale cărei efecte benefice sunt subapreciate în general.
Înfloreşte din iunie până toamna târziu şi face parte dintre cele mai importante specii de plante medicinale întrucât poate fi folosită atât în scop medicinal, cât şi alimentar.
Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este bogată în principii active de tipul: provitamina A, vitaminele B, C şi A, săruri de calciu, aminoacizi, ulei volatil, steroli, amine, fosfaţi, fier bivalent, acid folic, care fac din această plantă un important vitaminizant şi remineralizant al organismului odată cu venirea primăverii, susţine Diana Sîrbu, nutriţionist şi dietetician NaturHouse (www.natur-house.ro).
În scopuri alimentare – se foloseşte partea aeriană a plantelor tinere sau numai frunzele adunate până la înflorire. Printre efectele benefice ale acestei plante se numără:
• Efect detoxifiant, golagog;
• Stimulează metabolismul, secreţia biliară şi pancreatică, gastrică şi intestinală;
• Stimulează peristaltismul intestinal şi digestia având astfel un efect favorabil în cazul celor ce suferă de constipaţie;
• Acţionează asupra viermilor intestinali;
• Fluidifică sângele şi are efect uşor hipoglicemiant;
• Favorizează eliminarea excesului de acid uric pe cale renală;
• Acţiune favorabilă în regenerarea şi epitelizarea ţesuturilor lezate;
• Fluidifică secreţiile bronşice şi ajută la eliminarea lor prin expectoraţie;
• Stimulează imunitatea;
• Împiedică multiplicarea bacteriilor la nivelul colonului (ajutând tranzitul);
• Efect diuretic.
Printre efectele secundare ale excesului consumului de urzică amintim creşterea coagulabilităţii sângelui, deci la pacienţii cu hipertensiune arterială, ateroscleroză, hemoragii provocate de fibroame (plus alte afecţiuni ) şi vârstnici la care poate agrava fenomenele circulatorii de tip tromboflebite, arterite – consumul de urzică se va face cu precauţie!
Urzici opărite şi trase puţin în tigaie cu ulei şi usturoi, iar la sfârşit cu lămâie stoarsă însoţite de o friptură gătită la cuptor.
Supă cremă de urzici cu crutoane
Ingrediente: un kg urzici, 4 cepe medii, un păstârnac, un ardei gras, 1/2 ţelină,
2 morcovi, 1-2 cartofi, 3 linguri de ulei de măsline, o lingură de unt, o cană de smântână vegetală, sare, piper.
Mod de preparare: Se curăţă: morcovii, păstârnacul, ţelina, cartofii, 2 cepe şi se pun la fiert împreună cu sare şi o lingură de ulei de măsline. Când fierbe se adaugă şi ardeiul curăţat de seminţe. Se lasă supa să se răcoreacă şi se strecoară (se păstrează atât supa clară, cât şi legumele). Se iau urzicile şi se spală sub un jet de apă rece. Se pun la fiert în apa deja clocotită şi se ţin aproximativ 20-25 de minute. Se scurg bine. Se toacă mărunt cele 2 cepe rămase şi se călesc în ulei, la care se adaugă supa clară şi totul se dă în câteva clocote. Se pasează urzicile şi legumele fierte şi se subţiază cu supa caldă. Se pune totul într-o oală potrivită, se adaugă untul şi smântâna vegetală, se sare şi piper după gust.
Supa cremă de urzici se serveşte caldă, cu smântână vegetală şi crutoane sau brânză topită pe pâine prăjită.
Alte specialităţi cu urzici: Canneloni umplute cu urzici şi urdă, Tarte umplute cu urzici şi brânză, Orez cu ciuperci şi urzici, Ruladă cu urzici şi ciuperci, Mâncare de urzici cu ceapă şi suc de roşii.