Varicele reprezintă o afecţiune cronică a venelor de la nivelul picioarelor şi apare ca urmare a dilatării acestora. Stângele stagnează pe aceste segmente venoase, iar, în timp, conduce la modificarea ţesuturilor din jur şi la apariţia inesteticelor varice. Unguentele ajută doar în primă fază, în cazurile mai uşoare de varice.
„Factorii genetici reprezintă principala cauză a afecţiunii, urmaţi de sedentarism, de statul prea mult timp în picioare (există anumite meserii mai predispuse la a dezvolta varice – stomatologi, frizeri etc.), fumat, obezitate, vârsta şi sex (de exemplu, femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la varice)”, explică Dr. Dan Dumitrescu, medic primar Chirurgie Plastică şi Reparatorie, pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Ocazional, varicele pot forma un cheag de sânge dureros, o inflamaţie a venelor, o afecţiune numită tromboflebită. La femei, varicele se pot agrava în timpul ciclului menstrual sau în timpul sarcinii.
Venele varicoase primare pot fi clasificate în patru stadii clinice:
Ulceraţia este faza finală a sistemului venos profund sau superficial.
„Pe lângă aspectul inestetic, varicele complică foarte mult stilul de viaţă al pacienţilor, iar asta din cauza simptomelor resimţite. Senzaţia de picior greu, obosit, crampe musculare în reapus, în timpul mersului sau în somn, dureri la nivelul membrelor inferioare, mâncărime, arsuri, furnicături. Statul în picioare mai mult timp, dar şi mersul îndelungat agravează problema, care, cu timpul, se cronicizează şi apar modificări ale culorii pielii, dilataţii ale venelor şi ulceraţii’’, adaugă specialistul.
Varicele se pot diagnostica atât în urma unui consult clinic, precum şi în urma unor investigaţii specifice, precum analize de sânge sau o ecografie Doppler.
În funcţie de stadiul bolii, tratamentul poate începe, în primă fază, cu ciorapi compresivi, medicaţie ajutătoare care stimulează o mai bună circulaţie a sângelui sau unguente emoliente.
La ora actuală, există trei tipuri de tratamente pentru varice, în funcţie de stadiul şi gravitatea afecţiunii:
Injecţii sclerozante. Acestea sunt de două tipuri: lichide sau cu spumă. „Cu ajutorul unui ac fin sau printr-un cateter se injectează o substanţă direct în interiorul venei afectate. Rezultă o reacţie inflamatorie controlată, care are ca efect închiderea vasului respectiv.
În urma acestei proceduri, vena dilatată devină invizibilă sau aproape invizibilă, în cazurile foarte grave. O noutate este scleroterapia cu spumă. Procedeul este asemănător, numai că în vena afectată se introduce o spumă care aderă la peretele vasului, produce iritarea lui, iar rezultatul este acelaşi: obturarea sau închiderea lui”, explică Dr. Dumitrescu.
Terapia cu laser. Laserul emite fascicule luminoase, pulsatile, care au ca efect creşterea temperaturii peretelui vasului afectat şi a sângelui, urmată de închiderea lui. „Procedura se realizează cu un laser vascular care este pus în legătură cu vasul respectiv printr-un cateter”.
Există două forme ale terapiei cu laser: simplă, care se adresează pacienţilor cu dilataţii venoase superficiale, şi cele care se adresează varicelor profunde. „Procedeul variază în funcţie de vasul căruia i se adresează (superficial sau profund), adaptând lungimea de undă: la cele superficiale, laser Dioda (o lungime de undă de 940 nm), sau la cele profunde, o lungime de undă de 1.064 nm.
La vasele profunde, procedura se realizează printr-o fibră optică, prin supraîncălzire se închide axul venos. Procedura se realizează ambulatoriu, cu anestezie locală sau generală’’, mai spune Dr. Dan Dumitrescu, medic primar Chirurgie Plastică şi Reparatorie
Terapia prin radiofrecvenţă. Este una dintre cele mai moderne proceduri de tratare a varicelor, precum şi una dintre cele mai lipsite de riscuri, datorită modului de acţiune. „Medicul introduce la nivelul genunchiului un cateter elastic conectat la un aparat de radiofrecvenţă. Acesta produce o energie termică, care are ca efect închiderea etanşă a vasului afectat, fără cheaguri sau alte efecte post-operatoare.
Procedura este minim-invazivă, se face sub ghidaj ecografic, cu anestezie locală sau generală, ambulatoriu şi cu durere minimă. După intervenţie, pacienţii poartă timp de două săptămâni ciorapi speciali, iar rezultatele sunt spectaculoase”, susţine specialistul.
Cea mai bună terapie este cea potrivită propriei probleme, şi, de aceea, ea trebuie stabilită de medic, în funcţie de particularităţi şi de stadiul bolii.
În general, intervenţia chirurgicală se recomandă atunci când varicele sunt foarte mari, când au determinat tulburări trofice importante cu ulcere de ani de zile. Pentru o operaţie clasică, perioada de spitalizare este de 48-72 de ore. Însă, dacă există şi ulcere de gambă, perioada de spitalizare poate creşte până la 8-10 zile. „După intervenţia clasică pentru varice, pacientul se poate întoarce la serviciu în 7-10 zile, fără însă a efectua efort deosebit la lucru.
După operaţia clasică se poate să apară pentru o perioadă de 2-3 săptămâni un uşor edem la nivelul gambei, care se diminuează cu ajutorul ciorapilor medicinali.
În cazul unei astfel de intervenţii chirurgicale, ciorapii medicinali trebuie purtaţi pentru o perioadă cuprinsă între 1 lună şi 6 luni. Timpul minim necesar recomandat este 1 lună, dar în general se recomandă să fie purtaţi cel puţin 3 luni. Cu cât afectarea este mai mare, cu atât se recomandă ca ciorapii să fie purtaţi mai mult timp – peste 6 luni”, mai spune Dr. Dan Dumitrescu, medic primar Chirurgie Plastică şi Reparatorie.
Terapia endovasculară (laser sau radiofrecvenţa) poate ajuta, de asemenea, în tratamentul chirurgical al varicelor. Pentru tratamentul cu radiofrecvenţă sau laser, spitalizarea este de câteva ore. Pacienţii pot pleca la două-trei ore de la intervenţie, însă trebuie evitate eforturile fizice ce presupun ridicarea de greutăţi mari. Şi, de asemenea, trebuie evitată constipaţia.
Oricât de avansate ar fi tehnicile de abordare a varicelor, un rol important, poate hotărâtor, îl are prevenţia, care constă în: