Suntem în plin sezon al gripei! Anul acesta vaccinul antigripal ne va proteja împotriva a patru tulpini care circulă în mediul înconjurător. Află tot ce trebuie să ştii despre virusul gripal de anul acesta şi vaccinul care îi va veni de hac!
Deşi putem contacta gripa oricând, sezonul gripei începe în octombrie şi se întinde cel mai adesea până la sfârşitul lunii martie şi chiar aprilie. Dar, de obicei, atinge cotele maxime în februarie.
De obicei simptomele gripei apar brusc şi mult mai repede spre deosebire de răceală. Acestea includ febră, senzaţie de rău, frisoane, tuse, dureri în gât, nas înfundat, dureri musculare sau corporale, dureri de cap şi oboseală. Mai puţin frecvente sunt vărsăturile şi diareea. Copiii au mai multe şanse să sufere de vărsături şi diaree decât au adulţii.
Copiii, adulţii mai în vârstă, femeile însărcinate, orice persoană cu o afecţiune medicală cronică şi cadrele medicale sunt deosebit de vulnerabili la apariţia gripei sau la apariţia unor complicaţii precum pneumonia, bronşita şi infecţii ale sinusului şi urechii, avertizează specialiştii.
Copiii mai mici de 2 ani sunt deosebit de vulnerabili. Copiii cu vârsta de 6 luni şi mai mici au de asemenea mult mai multe riscuri să dezvolte complicaţii, dar sunt prea mici pentru a fi vaccinaţi, aşa că cea mai bună idee este să fim siguri că toţi cei care intră în contact cu ei sunt vaccinaţi.
Adulţii cu vârsta de 65 de ani şi mai mari au un risc mai ridicat faţă de adulţii mai tineri să se îmbolnăvească din cauza sistemului imunitar slăbit. De regulă, adulţii în vârstă reprezintă cele mai multe decese legate de gripă şi mai mult de jumătate din spitalizările legate de gripă.
Femeile însărcinate, precum şi cele care au născut un copil în ultimele 2 săptămâni, au un risc mai mare să sufere de gripă severă faţă de femeile care nu sunt însărcinate.
Oricine are o afecţiune medicală cronică este mai predispus la complicaţii. Acestea includ: astm, diabet, boli de inimă, obezitate, un sistem imunitar compromis din cauza cancerului, HIV sau alte afecţiuni.
Există multe tulpini ale celor două tipuri de virusuri gripale – A şi B – care infectează oamenii. Pentru a pregăti vaccinurile antigripale pentru sezonul gripal 2019, experţii au decis cu câteva luni înainte ce să includă în vaccinuri. În timpul sezonului gripal, experţii studiază mostre de viruşi care circulă în aer pentru a afla ce formula să aibă vaccinul antigripal. Ei folosesc aceste informaţii pentru a ajuta la luarea deciziei. În acest an, majoritatea vaccinurilor vor proteja împotriva a două tulpini A – H1N1 şi H3N2 – şi a două tulpini B. Toate vaccinurile obişnuite de gripă din acest an vor fi quadrivalente, ceea ce înseamnă că vor proteja împotriva a patru tulpini.
Asemenea tuturor celorlalte vaccinuri, vaccinul antigripal nu este perfect, dar reduce riscul de apariţie a bolii cu până la 60% în rândul populaţiei generale.
În general, toate persoanele peste 6 luni ar trebui să fie vaccinate – cu cât mai devreme cu atât mai bine. La sfârşitul lunii septembrie este un moment bun, sau chiar şi în octombrie şi nu numai.
Din momentul injectării durează aproximativ între 10 zile şi 2 săptămâni pentru ca vaccinul să-şi atingă puterea maximă.