Unghiile vorbesc despre starea noastra de sanatate. Daca sunt mai albicioase, pot ascunde boli ale ficatului, daca o jumatate de unghie este alba si cealalata roz, ar putea fi vorba despre o afectiune renala, iar daca unghiile cresc greu, e posibil sa fie vorba de o boala pulmonara. Si unghiile se pot imbolnavi: manichiura incorecta, aplicarea de unghii false si lipsa unor minerale din organism afecteaza calitatea unghiei care se crapa si se rupe usor.
Manichiura incorecta, facuta repetat, deterioreaza suprafata unghiei, care isi poate pierde transparenta. Aceste probleme apar dupa folosirea unor obiecte nepotrivite de manichiura care agreseaza suprafata unghiei, a unor instrumente metalice in locul celor din lemn moale sau plastic special.
In ultimii ani, specialistii americani, au constatat ca anumite substante continute in lacurile de unghii pot agresa suprafata unghiilor, le ingalbenesc si acestea devin vulnerabile in fata infectiilor. Astfel, ei au interzis folosirea formaldehidei in producerea lacurilor pentru unghii. Tot mai multe persoane ajung la dermatolog dupa ce ani de-a randul au apelat la unghii false, frumoase dar foarte agresive. Cele mai periculoase sunt cele rezistente, din lac acrilic care se se lipesc pe unghie si raman o perioada lunga de timp.
La fel de periculoase pentru unghie sunt infectiile pielii din jurul unghiei, psoriazisul, tumorile si transmiterea microbilor prin obiecte nesterilizate. Exista micozele unghiale, ciupercile care afecteaza lama unghiala si care desprind unghia de pe suprafata pielii. In acest conditii, vizita la dermatolog devine obligatorie, pentru ca este singurul care poate stabili tipul de microb si poate indica antibioticul adecvat.
Chiar daca este distrusa in totalitate, unghia se poate regenera, dar este nevoie de o perioada de cateva luni pentru ca sa revina la normal. Dieta este foarte importanta in aspectul lamei unghiale, iar lipsa de vitamine, de minerale afecteaza materialul cornos unghial.
Atunci cand unghia este patata albicios, dermatologii ne sfatuiesc sa luam mai multa vitamina A, iar zincul, seleniul si vitamina B6 stimuleaza cresterea unei unghii sanatoase. Anemia, bolile pulmonare si cele ale rinichilor lasa urme asupra unghiilor si uneori medicii iau in calcul culoarea sau forma modificata a unghiilor pentru a pune diagnosticul corect. Unghiile redevin normale daca boala este vindecata, dar pentru ca ele sa ramana sanatoase cat mai multa vreme cel mai bun tratament ramane igiena corecta. Spalarea pe maini face mult mai mult decat orice crema sau gel pentru maini.